Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.07.2010.
19:50
Press rs A

"Besa" i Miki oštećeni u Moskvi

Ruski kritičari optužili žiri Moskovskog filmskog festivala da zbog Mundijala nije obratio pažnju na film "Besa" i glumca Mikija Manojlovića, za koje smatraju da su zaslužili glavne nagrade.

Ruski filmski kritičari osuli su paljbu na žiri 32. moskovskog filmskog festivala, jer smatraju da su film "Besa" Srđana Karanovića i glumac Miki Manojlović zaslužili glavne nagrade! List „Komersant" optužuje žiri da zbog nesnosne vrućine u Moskvi nije ni gledao filmove, osim one koje je morao - na dan otvaranja i zatvaranja, a da je ostalo vreme proveo u hladovini prateći Svetsko prvenstvo u fudbalu!

Naime, glavnu nagradu „Zlatni sveti Georgije" dobio je film „Brat", venecuelanskog reditelja Marsela Raskina, dok je „Besa" Srđana Karanovića dobila nagradu Udruženja filmskih klubova Rusije na Moskovskom filmskom festivalu (MMKF). Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Nik Helilaj za rolu u filmu „Albanac", nemačkog reditelja Johana Nabera. Takve odluke žirija iznenadile su filmske kritičare, jer je za favorita smatran upravo srpski film, a nagrada za najbolju mušku ulogu bila je „predodređena" Mikiju Manojloviću, koga ruska publika veoma ceni.

Razočaranje novinara

"Moskovski komsomolec", najtraženiji ruski list, dva puta je pisao o Karanovićevom filmu, a kad su objavljene odluke žirija, razočaranje se nije krilo. Ugledna filmska kritičarka Marina Timašova navijala je za srpski film.

"Smatrala sam da "Brat" sigurno zaslužuje neku nagradu. Međutim, iznad tog filma stavila bih srpski film "Besa" i nisam jedina koja tako misli - to je bila ocena gotovo svih filmskih kritičara i novinara. Odlučno se suprotstavljam odluci žirija za najbolju mušku ulogu. Mislim da je tu nagradu zaslužio Miki Manojlović, koga svi znaju iz filmova Emira Kusturice. U „Besi" je ostvario izvanrednu ulogu", navela je Timašova.

Svakodnevene ankete pokazivale su da bez premca vode filmovi "Besa" i "Brat". Agencija nacionalnih novosti dala je prednost srpskom filmu.

"U "Besi" je odličan reditelj: majstorski gradeći kadar, on pokazuje kroz gestove i najtanju mimiku glumaca, čudesne stepene uzajamnog odnosa koji se razvija između Lee i Azema. Duboko osetljiva hemija glumaca, da ne govorimo o samom njihovom majstorstvu, daju sve osnove da se film "Besa" posebno razmatra. I, na kraju krajeva, glavnu mušku ulogu igra čuveni balkanski glumac, ljubitelj ruske publike, Miki Manojlović (Srbin koji, uzgred, igra Albanca). Već je postalo tradicija da se filmovi u kojima on igra redovno pojavljuju na MMKF, ali ove godine on je prvi put doputovao na festival. Tako da ne treba biti prorok - "Besa" će sigurno nešto dobiti", navela je Agencija nacionalnih novosti uoči dodele nagrada.

Čak 120.000 gledalaca

"Rosijska gazeta" smatra da "Karanovićev film, škrt na spoljašnjim efektima, ali brižljiv prema najtanjim prelivima ljudskih stanja i osećanja, poseduje preciznu režiju i odlično razrađenu dramaturgiju odnosa među likovima. Njegova tradicionalnost se danas smatra gotovo za novotarstvo".

U takmičarskom delu festivala učestvovalo je 17 filmova, koji se po mišljenju programskog direktora, poznatog filmskog kritičara Kirila Razlogova, mogu podeliti na dve osnovne struje: filmovi bivšeg soclagera i latinoamerički filmovi. Njih je, prema rečima Nikite Mihalkova, predsednika festivala, gledalo oko 120.000 gledalaca.

Teško je odgovoriti da li je žiri zaista bio pod uticajem Mundijala, pa je nagradio venecuelanski film u kome su glavni junaci braća koja se spremaju da naprave fudbalsku karijeru, ali ih odvlače opšte kriminogene okolnosti. U svakom slučaju, nagrada koju je dobio srpski reditelj priznanje je koje dodeljuje esnaf i zato ima posebnu vrednost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online