Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.03.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

"Sivi dom" aktuelan i danas

Više od tri decenije nakon snimanja, ponovo se okupila ekipa serije "Sivi dom", a povodom ponovnog prikazivanja na RTS-u.

V. Sekulić
Ponovo na okupu: Režiser Darko Bajić sa glumačkom ekipom

Potresna priča o štićenicima kruševačkog popravnog doma, rađena po scenariju Gordana Mihića i u režiji Darka Bajića, na žalost i danas je aktuelna. Negde postoje neki Beli, Šilja, Šojka, Robija, Lolika, malo toga se promenilo...

- U to vreme sredinom '80-ih bilo je zabranjeno snimati delinkvente u domu, pa smo morali da pronađemo statiste iz Kruševca. Bio sam iznenađen kada sam ih našao i shvatio koliko liče na mlade koji su bili u domu - priseća se Bajić, koji je o životu štićenika popravnog doma i njihovim tajnama saznao od tadašnjeg upravnika Žarka Antića.

V. Sekulić
Ubedio ga reditelj: Branislav Lečić i Darko Bajić

- U domu su bila deca zbog raznih krivičnih dela. Bilo je i onih koji su tamo završili zbog krađe čokoladice, skidanja državnih nalepnica sa automobila ili znaka mercedesa. Tri meseca pre početka snimanja odlazio sam u tu ustanovu kako bih što bolje upoznao štićenike i njihove priče. Shvatio sam da sam kao Dorćolac bar 20 puta mogao da se nađem na njihovom mestu. Ali, ja sam imao porodicu koja me je štitila. Priča o popravnom domu tada je bila tabu tema, uzburkala je mnoge duhove, ali verujem da bi i danas imala podjednako snažan odjek - kaže čuveni reditelj.

Već posle prve epizode usledile su brojne kritike, ali je to bio samo znak da su na pravom putu.

- Pisali su da seriju radimo pod uticajem Amerike, da se broj delinkvenata povećao kako je serija odmicala i postajala sve popularnija. Ma svašta se pisalo - dodaje Bajić. Miša Janketić, koji u seriji igra vaspitača Belog, kaže da je "Sivi doma" jedna od najboljih serija u kojima je glumio tokom svoje karijere duge šest decenija.

Leka kao Crni

Branislava Lečića ljudi su dugo pamtili po ulozi Crnog u ovoj seriji.
- Zbog te uloge upoznao sam ozbiljne kriminalce koji su mi prilazili sa poštovanjem. Policajac me je jednom zaustavio zbog prebrze vožnje. Prepoznao me njegov kolega i u pola glasa mu rekao: "Gde ćeš Crnog da hapsiš." Najveća vrednost ove serije je ljudska priča. Ulogu Crnog sam prvo odbio, jer sam sličnu imao u filmu "Specijalno vaspitanje", ali Bajić nije odustajao i na kraju me je ubedio - priseća se Lečić.

- Igrao sam u mnogim dramama, serijama i filmovima, ali ova serija je jedna od najboljih, bolje ne mogu da se setim. Imali smo osećaj da radimo nešto vredno. Mnogo godina kasnije jedan taksista mi je rekao da je imao traume u detinjstvu zbog mog lika, zlog vaspitača Belog - rekao je Miša Janketić.

Autentična priča

Serija "Sivi dom" snimana je tokom 1984. i 1985. godine. Radilo se ozbiljno i studiozno, a svaka epizoda se snimala i po dvadesetak dana. U seriji se pojavljuje čitava plejada tada mladih glumaca: Zoran Cvijanović, Mirjana Joković, Žarko Laušević, Branislav Lečić, Nikola Kojo, Branko Vidaković, koji će kasnije postati ozbiljne glumačke veličine. Serija je nastala na osnovu autentičnih priča i pokušava da odgovori na mnoga pitanja koja su, nažalost aktuelna i danas: "Kako se stiže u ovaj dom? Šta je uzrok da neko ko ima samo 14, 15 ili 16 godina postane kriminalac i ubica? Osim priča štićenika, serija prikazuje i njihove vaspitače, njihove privatne živote, koje je često teško odvojiti od poslovnog. U seriji glume i Velimir - Bata Živojinović, Bora Todorović, Žarko Radić, Đurđija Cvetić, Mirjana Karanović i mnogi drugi.

Pravi šamari

Andrijana Videnović imala je 18 godina kada je u "Sivom domu" igrala Loliku.

- Šamari koje smo dobijali na setu, kao i sve ostalo u seriji, bili su pravi. "Sivi dom" nije laž. Radili smo u domu, u pravoj scenografiji, a i danas pamtim miris menze u kojoj smo jeli. Veliko mi je zadovoljstvo što će gledaoci ponovo videti seriju i razmišljati gde se naše društvo nalazi posle 30 godina, šta se smatralo za prestup nekad, a šta danas i dokle smo doveli našu decu - rekla je Andrijana Videnović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online