Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.06.2010.
06:20
Seecult A

"Besa" nagrađena u Moskvi

Gran pri 32. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala (MMKF) osvojio je venecuelanski “Brat” Marsela Raskina, a među nagrađenima je i film “Besa” srpskog reditelja Srđana Karanovića, koji je dobio nagradu Federacije kino klubova Rusije. Festival je završen 26. juna svečanim uručenjem nagrada i projekcijom novog ostvarenja francuskog reditelja Lika Besona, koji je predsedavao žirijem.

“Besa”, film sa Mikijem Manojlovićem i slovenačkom glumicom Ivom Kranjc u glavnim ulogama, govori o neočekivanoj i nedozvoljenoj ljubavi početkom Prvog svetskog rata, kada Filip, Srbin, direktor gimnazije u provinciji, dobija poziv da hitno dođe u Beograd po ratni raspored. Suprugu Leu, mladu i zgodnu Slovenku, nastavnicu ritmike i plesa koju je upoznao na studijama u Zapadnoj Evropi, ostavlja Azemu, nepismenom i patrijarhalnom Albancu, školskom poslužitelju, koji mu daje “besu” (u albanskoj tradiciji: čvrsta, “tvrda” zadata reč koja se mora održati po cenu časti i života) da će čuvati Leu i da joj se ništa neće dogoditi.

Njihov odnos se razvija od mržnje i netrpeljivosti do neobičnog prijateljstva i zabranjene, čiste ljubavi. Iskrenu i strasnu ljubav ne sprečavaju samo kulturne, jezičke, verske barijere, već obećanje, data reč, koja je jača od života.

Producenti filma “Besa” su produkcijske kuće “Baš čelik” i “Vižn tim” iz Srbije, u koprodukciji sa slovenačkom kućom “Vertigo”, A.S.A.P.Films iz Francuske, “Tivoli” iz Mađarske i “Arkadene” iz Hrvatske, a osim Manojloviće i Kranjčeve, igraju i Radivoje Bukvić i Nebojša Dugalić.

Karanovićev film prikazan je među 17 u glavnom takmičarskom programu 32. MMKF-a.

Vilma Civbulkova iz češkog fima “Kao raj zemaljski” Irene Pavlazkove, koji je dobio nagradu žirija FIPRESCI, proglašena je najboljom glumicom, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Nik Helilaj za nemački film “Albanac”.

Poljskom filmu “Revers” Borisa Lankoša, prikazanom u drugom takmičarskom programu “Perspektive”, pripala je nagrada međunarodnog žirija kino klubova.

Nagrade je uručio i žiri ruske filmske kritike: statuteu “Slon” dobio je pobednički film “Brat” Marsela Raskina o dvorišnom fudbalskom timu, koji je osvojio i priznanje publike.

Glavni program obuhvatio je 17 filmova koji se, prema mišljenju programskog direktora MMKF-a Kirila Razlogova, mogu svrstati u dve osnovne grupe: filmovi bivšeg socijalsitičkog lagera i latinskoamerički.

Osim nagrađenih, u glavnom programu prikazani su i filmovi iz Španije, Turske, Kanade, Mađarske, Rumunije, Poljske, Bugarske, Austrije, Južne Koreje i Francuske. Rusija je prikazala film “Vorobej” Jurija Šilera.

Specijalnu festivalsku nagradu primila je francuska glumica Emanuel Bear, a priznanje joj je uručio ruski ministar kulture Aleksandar Avdejev.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online