Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2016.
05:20
S. Đurić - Vesti A

Kad bake zaplešu

Kao dugogodišnji televizijski autor i dokumentarista, Anita Panić je u neobičnom umetničkom projektu pronašla ideju za dokumentarni film "Gospođe u najboljim godinama".

Promo
Razigrane penzionerke: Glumice u flimu i baletskoj predstavi

Film, koji slavi život i želju za igrom, nastao je po motivima baletskog komada "Gospođe" koreografa Aleksandra Ilića. Ovaj komad je deo međunarodnog projekta "One Night Show", koji je imao uspešnu premijeru na sceni Narodnog pozorišta.

- Pre tri godine sam na jednoj žurci upoznala Aleksandra i rekao mi je da radi na delu sa plesom i glumom, a ciljna grupa su - penzionerke. Neke od njih su na audiciju prijavila deca, unuci, ili su ih nagovorile drugarice. Nijedna od njih nije imala glumačko i scensko iskustvo. Odabrao je osam žena. Tokom napornih proba, u baletskoj sali, koje su trajale mesecima, vredno i naporno su vežbale i nijednog trenutka im nije bilo teško i fizički zahtevno da urade neku scenu. Kad sam sve to videla, rekla sam mu da ja tu vidim film - kaže Anita Panić.

Okom kamere ona je tokom tri meseca pratila ove dame.

- Fascinirala me njihova energija, šarm. Najstarija učesnica ima 82, a najmlađa 61 godinu. Mene je intrigriralo ko su te dame, zbog čega su se prijavile na audiciju za plesni teatar. Paralelno sam kamerom pratila njihove privatne živote i napravila dokumentarac koji slavi volju za životom. Mi imamo prilično tradicionalan odnos prema trećem dobu. Smatra se da kada neko završi radni vek i ima unučiće mora da sedi kod kuće, kao star čovek, čita novine. One su pokazale da to nije tako. Nijedna nije bila namrgođena, ni nervozna tokom tih proba. Njihova energija je mene povukla da radim taj film. Jedna gospođa koja sada ima 70 godina rekla mi je da je uzbuđena jer ima suknjicu od tila i staje na scenu Narodnog pozorišta, a njena ćerka je pre 20 godina zaigrala na toj istoj sceni. Neke od tih žena su samohrane majke, mnoge imaju male penzije, ali nisu klonule duhom i dalje su aktivne u životu, bave se sportom, idu na jogu, na tai či, voze rolere, planinare, pišu poeziju, učestvuju u dramskim sekcijama, bave se fotografijom. One to treće doba ne doživljavaju tragično, već kao novi život, i to je poruka ovog filma - zaključuje Anita Panić.

Teško do novca

Kako ste finansirali film?
- Sama sam producent i paralelno sa snimanjem tražila sam novac, pa je rad na ovom dokumentarcu trajao tri godine. Daju ti neki mali novac, pa onda nastavite i sa to malo para. Nekako sam se snašla i završila film u avgustu. Konkurisala sam i u Filmskom centru Srbije, ali su me dva puta odbili. Oni su jedina tačka gde možete da dobijete novac. Dugujem veliku zahvalnost montažerki Mirjani Mitrović, koja je između ostalog radila i sa Kusturicom - kaže Anita, koja je slobodni umetnik.
- Biti umetnik u Srbiji je vrlo teško i komplikovano. Teško je naći novac za bilo šta što je umetnost. Imam još jedan film koji zbog novca ne mogu da uradim još od 2013. godine. On je skuplji i ne mogu da ga snimim za male pare. Na moju veliku sreću dokumentarni film se polako vraća i sada se više radi nego pre 15 godina. Veoma se radujem ekspanziji dokumentarnog filmu. To je u Evropi, a pogotovo u Americi, ozbiljan posao i velika industrija. Tu može da se zaradi veliki novac i država ulaže u dokumentarne filmove. Oni ne razmišljaju kako će skupiti novac za svoj film. Kod nas je to mnogo komplikovano kako za igrani tako i za dokumentarni film. Odnos prema kulturi je takav, a stanje u budžetu nula dinara.

Monografija o Petru Kralju

Anita je pre tri godine objavila monografiju o Petru Kralju.
- Petra sam poznavala i poslovno smo sarađivali. Pisala sam feljton o glumcima "Junaci tuđih sudbina" i prijatelj mi je rekao da napišem monografiju o Petru. Otišla sam kod Sonje Kralj, njegove druge supruge, koja je bila oduševljena, ali me je pitala zašto baš o njemu. Rekla sam joj da je njen muž bio dobar čovek. Knjigu sam predstavila i u dijaspori u Braunauu i Lincu, i knjige sam poklonila biblioteci u tim gradovima. Bili su presrećni i rekli su mi: "Hvala vam što ste došli. Konačno je stigla jedna ozbiljna kultura, jer nam dovode raznorazne programe koji vređaju našu inteligenciju."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online