Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.06.2010.
18:00
J. Spasić - Vesti A

Čuvene replike iz domaćih filmova

Generacije već u svakodnevnom govoru upotrebljavaju rečenice , od kojih su neki snimljeni i pre tri decenije. Svaka nacija ima svoje omiljene junake i filmske priče, što otkriva i njen mentalitet. Ono što je za Amerikance čuvena Terminatorova: "Vratiću se", za Srbe su: "Vozi, Miško", "I tata bi, sine" i brojni drugi citati bez kojih se svakodnevna komunikacija gotovo i ne može zamisliti.

Biseri sa velikog platna neki čak smatraju i poslovicama, jer se zapravo i ne može sa sigurnošću tvrditi da li su one naroda dospele na veliko platno ili je bilo obrnuto...


1. "MARATONCI TRČE POČASNI KRUG"

Ala je opravio, svaka mu čast!


Teško je iz kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", koji je režirao Slobodan Šijan po scenariju Dušana Kovačevića, izdvojiti samo nekoliko replika, jer je gotovo svaka rečenica sama za sebe urnebesna. "Dragi naš oče, umro si pred sam kraj života", način je na koji Topalovići ispraćaju stogodišnjeg Panteliju u večna lovišta. Sigurno da nema Srbina koji bar jednom nije upotrebio neku od čuvenih rečenica iz filma, od Đenkinog (Bora Todorović) tepanja Kristini (Jelisaveta Seka Sablić): "Maši ručicama, kupačice moja" do besnog Mirkovog (Bogdan Diklić) pitanja: "Šta to radiš, kume?" upućenog Đenki u trenutku kada Kristini u krevetu objašnjava šta znači biti velika glumica. Ništa manje citira se i Laki Topalović (Danilo Bata Stojković), koji je "malo nervozan" kada za Đenku, koji je pokušao da popravi mašinu za kremiranje i tom prilikom izgoreo, kaže: "Ala je opravio, svaka mu čast, ostali samo dugmići".


2. "KO TO TAMO PEVA"

I tata bi, sine


"I tata bi, sine", rečenica je koju u filmu "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana izgovara kondukter firme Krstić (Pavle Vuisić) sinu Mišku (Aleksandar Berček) dok u šumi zajedno sa ostalima iz autobusa krišom prati šumski seks mladog bračnog para, kojeg tumače Neda Arnerić i Slavko Štimac. Ova replika se toliko odomaćila u svakodnevnom govoru da gotovo ne postoji muški razgovor a da se ova "moderna poslovica" ne pomene.

I dobro poznata rečenica "Vozi, Miško" koju otac upućuje svom sinu dok ovaj vozi vezanih očiju, može se često čuti kada recimo neko želi da opomene vozača da je vreme da krene, ali i u drugim situacijama koje nemaju baš mnogo veze sa saobraćajem. Ne smeju se zaboraviti ni brojne druge, poput "Moj Miško može da vozi dva kilometra unazad vezanih očiju"...

3. "MI NISMO ANĐELI"

Ma voli te on, samo se pravi


Rečenicu, koju u filmu "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojevića, izgovara baba koja naplaćuje klozetske usluge (Eva Ras): "Nikola, javi se, pa da idemo u neko zezanje", mnogo godina već upotrebljavaju mladi kada žele da pozovu jedni druge u provod. Naizgled naivne rečenice iz prvog dela ovog ostvarenja, kao što je "Nikola, nisam ti ja majka" (Sonja Savić) upotrebljavaju se i danas, uglavnom među mlađom populacijom. Devojke se možda ćešće vezuju za čuvenu izjavu "Ma voli te on, samo se pravi" (Srđan Todorović), kada govore o ljubavnim jadima, a nije retko čuti i: "Ma daj, Marta, nismo deca! Ti si se zaljubila! Fuj!" (Nikola Kojo).

4. "VARLjIVO LETO '68"

Samo da ti čujem glas


Ukoliko nekoga žele da opomenu da je preterao sa alkoholom, različite generacije izgovaraju rečenicu iz filma u režiji Gorana Paskaljevića "Manje vina, manje vina", pa čak i ako nije reč o tom piću. Iz mnogih upečatljivih rečenica i komentara koji su pre svega vezani za ljubavne zgode i nezgode junaka kog igra Slavko Štimac, naročito su se izdvojile "Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi", očinski savet koji otac (Danilo Bata Stojković) upućuje sinu Perici (Slavko Štimac), ali i zov zaljubljenog Perice upućen zgodnoj pekarki Jagodinki "Samo da ti čujem glas".


5. "BALKANSKI ŠPIJUN"

Ovo su neki čobani, budale


Nepravda, odnosno situacija u kojoj je neko prinuđen da se izvini iako nije kriv često je ispraćena komentarom "Đura će ti oprostiti što te je tukao". Ovu čuvenu rečenicu izrekao je Bata Stojković u "Balkanskom špijunu" Božidara Bote Nikolića, kada je nudio olakšice razotkrivenom "špijunu". Ipak, ostala je upamćena i njegova rečenica "Ovo su neki čobani, budale", i neretko se iznosi kao stav o nekome.

Zgodan citat, koji je takođe našao svoje mesto u svakodnevnog govoru je još jedna izjava Bate Stojkovića "Slušajte, druže, možda ste pogrešili broj, ali ste dobili onog koga ste tražili".


6. "JAGODE U GRLU"

Ubiću se, keve mi


"Ne mogu mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da radim", omiljena je rečenica-poštapalica prosečnog srpskog radnika. Na velikom platnu izrekao ju je čuveni Uške (Aleksandar Berček) i ona je postala kultna, za neke čak i životno pravilo. Film "Jagode u grlu" Srđana Karanovića, koji je snimljen kao nastavak kultne serije "Grlom u jagode" po mišljenju mnogih, nije ispunio očekivanja.

Ipak, iako urađen još pre 25 godina, neke njegove scene i danas se prepričavaju. Osim ovog ostao je upamćen i komentar Laleta (Žarko Laušević): "E, ubiću se kad budem došao do četrdesete, keve mi".

7. "LEPA SELA LEPO GORE"

Sedišta dole, noge gore


Teoriju o Srbima kao najstarijem narodu u filmu "Lepa sela lepo gore" Srđana Dragojevića objasnio je Viljuška (Milorad Mandić), srpski četnik, koji je u rat krenuo iz patriotskih razloga: "Je l' znaš ti, nesrećo, da su Srbi najstariji narod?

Dok su Švaba... i Englez... i Amerikanac pre 600 godina jeli svinju rukama... na srpskom dvoru mi s viljuškom boc, a Švaba rukama". Ostala je i čuvena rečenica "Je l', momci, imate li vi para za ovo planinarenje?", koju izgovara pevačica Mica Trofrtaljka, ali i Veljino uputstvo: "Mali, sedišta se spuštaju dole, a noge se dižu gore".

8. "BALKAN EKSPRES"

Samo tetki da odnesem lek


Niko nije tako verno otelotvorio muvatora kao Bora Todorović (Pik) u filmu Branka Baletića "Balkan ekspres". Naizgled potpuno beznačajno pitanje "Ti, ti, buđavi, jesi li ti muzičar" ponovljeno je toliko puta u svakodnevnom govoru da je postalo fraza, a odgovor koji Todorović daje "Ne, nisam muzičar. U stvari jesam... Pa, ne, kažem nisam... Samo tetki da odnesem lek" , ušao je u legendarne citate sa filmskog platna. I kada se u svakodnevnom govoru ponovi rečenica koju izgovara Olivera Marković "Komunista, al' dobar čovek!", svi razumeju šta je govornik hteo da kaže.


9. "TESNA KOŽA"

Lepa Brena za četiri osobe


Film "Tesna koža", za koji je scenario pisao Siniša Pavić, a režiju radilo nekoliko autora, do sada je najgledaniji u istoriji naše kinematografije. Pričom o Pantiću (Nikola Simić) i Šojiću (Milan Gutović) i njihovoj borbi da se što pre obogate na najlakši način, potučeni su svi rekordi gledanosti, a brojne izjave ušle su u istoriju. "Piši profakturu: Lepa Brena za četiri osobe" (Gutović), simbol je srpskih marifetluka. Nezaboravna je scena kad se Šojiću žena žali da "nema čime da nacrta obrve"."Ko te terao da ih čupaš? Imala si, bre, lepe obrve k'o majmun!"


10. "ŽIKINA DINASTIJA"

Ljubi ga majka


Najveću popularnost pokojni glumac Dragomir Gidra Bojanić stekao je fenomenalnim ulogama Žike Pavlovića u 10 delova filma "Žikina dinastija" u režiji Zorana Čalića. Zahvaljujući njemu, nepravilno izgovaranje pojedinih reči, postala je opšteprihvaćena zabava. Recimo, tako je instinkt, postao insekt, zahvaljujući njegovoj izjavi "Moj me insekt nikad ne vara". I izjava glumice Dare Čalenić, koja igra njegovu ženu, kada tepa sinu i kaže "Ljubi ga majka", nije izašla iz upotrebe do današnjeg dana.

 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online