Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.06.2010.
21:22
Vestionline A

Premijera napetog slovenačkog filma

Film slovenačkog autora Damjana Kozolea “Zauvek” (Za vedno), u kome glavne uloge tumače Marjuta Slamič i Dejan Spasić, od 10. juna naći će se na redovnom repertoaru beogradskog multipleksa "Kolosej". Radnja ove emotivne filmske priče odvija se tokom jedne noći u stanu u Ljubljani, a zasnovana je na verbalnom konfliktu dvoje glavnih likova, na njihovim rečima punim mržnje i neizmernom psihičkom stresu. Za reditelja je poseban izazov bio da kreira dramu prepunu napetosti i potisnutih priča.

Tanja ima 35 godina i uspešnu karijeru. Njen suprug Mare je arhitekta.

Jedne večeri, Tanja kasno dolazi kući. Mare započinje svađu i oni razmenju teške reči. On je ljubomoran, gubi kontrolu nad sobom i ošamari je.

Očigledno, ovo nije prvi ovakav incident. Tanja se zaključava u kupatilu. Oni nastavljaju razgovor preko zatvorenih vrata. Mare se smiruje, ali kada Tanja izađe iz kupatila, ponovo postaje agresivan. Buka budi komšiju koji poziva policiju.

Policija stiže i par se smiruje. Kada svi odu, par nastavlja sa psihičkim maltretiranjem. Ono što će uslediti je noć prepuna reči mržnje i korak po korak, na videlo će izaći sve mračne tajne veze.

Iza fasade uspešnog para razotkriće se neočekivani osećaji inferiornosti, slabosti, prevare, frustracija i trauma iz njihovog detinjstva.

Bez obzira na to što se cela priča odvija u realnom vremenu (od 3.30 do 5.00 ujutru), ona je vrlo sažeta i emotivna.

Ključno pitanje ili napetost filma se gradi na tome da li će ga ona napustiti ili ne.

Prostor između ostavlja dovoljno prostora za dvoje glavnih glumaca da primene svoje improvizacije i iskustvo.

Reditelj Damjan Kozole je jedan od najpoznatijih slovenačkih filmskih stvaralaca. U njegovim filmovima, prema rečima Alise Sajmon, kritičarke magazina "Variety", "neki od najprostačkijih i nepoštenih karaktera otkrivaju svoju ljudskost". "Sight & Sound" svrstao je njegov film "Rezervni deli" među deset najvažnijih filmova Nove Evrope.

Tokom 2005. godine retrospektiva njegovih filmova priređena je u SAD i Kanadi uz podršku američkog instituta za film (AFI).

Njegov film "Slovenka" biće prvi slovenački film koji će biti u bioskopskoj distribuciji u Americi, pod nazivom "A Call Girl". U bioskope u Los Anđelesu i Njujorku stiže u drugoj polovini 2010.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online