Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.07.2016.
05:22
D. Petrović - Vesti A

Glumci stigli u fijakerima

Brojni glumci, reditelji i ostali filmski radnici okupili su se u utorak uveče u Sopotu, maloj varošici podno Kosmaja, koja će narednih pet dana biti centar filmskog sveta domaće kinematografije. Svečanim defileom u fijakerima, uručenjem nagrade Božidaru Boti Nikoliću, tradicionalnim vatrometom i prikazivanjem rediteljskog prvenca Mirjane Karanović "Dobra žena" otvoren je 45. filmski festival u Sopotu - Sofest.

A. Čukić
Mirjana Karanović otvorila ovogodišnji Sofest

Čast da i zvanično otvori jedan od najpoznatijih i najdugovečnijih smotri sedme umetnosti pripala je Mirjani Karanović, koja je festival proglasila otvorenim jednostavnim rečima i bez puno filozofiranja.

- Proglašavam Sofest otvorenim - rekla je Mirjana i to je bilo to.

Ona je prethodno uručila novouspostavljenu Statuu slobode za doprinos filmskoj umetnosti poznatom direktoru fotografije Božidaru Boti Nikoliću. On je istakao da je počastvovan nagradom, i da mu je posebno drago što mu je priznanje uručila Mirjana Karanović s kojom je radio na njenom prvom filmu "Petrijin venac".

Preciznim okom kroz objektiv četiri i po decenije Nikolić je elegantno i sofisticirano stvarao pokretne slike koje se na velikom i malom ekranu ne razlikuju od onih koje potpisuju najveći svetski majstori.

- Ja sam prvi diplomirani snimatelj Televizije Beograd. Odrastao sam na televiziji. Imao sam sreće da radim u srećna vremena i sa dobrim rediteljima. Snimatelj prvi vidi ono što se radi i tako se najbolje osećam. Ja spadam među ljude koji vole glumce. Umem da ih gledam - rekao je Nikolić, koji je prvi zapazio talenat jedne od najvećih holivudskih zvezda Breda Pita, koji je kao glumac debitovao u njegovom filmu "Tamna strana sunca". Međutim, više od holivudskog lepotana, Nikolića je fascinirao rad sa srpskim glumačkim veličinama kao što su Bata Stojković, Bora Todorović, Velimir Bata Živojinović...

Bati u čast

Umetnički direktor Sofesta Maja Uzelac rekla je da filmski festival u Sopotu uživa tradiciju i da će od ove godine nagrade za najboljeg glumca i glumicu poneti ime nedavno preminulog velikana srpske i jugoslovenske kinematografije - Velimira Bate Živojinovića. On je bio i jedan od osnivača Sofesta pre četiri i po decenije, a i lično je bio vezan za ovaj kraj, jer je odrastao u Koraćici podno Kosmaja.
Inače, otvaranje festivala dodatno je začinila Bilja Krstić koja je održala koncert sa svojim orkestrom Bistrik na trgu ispred Doma kulture u Sopotu.

Osim kao snimatelj nekih od najpoznatijih domaćih filmova, Nikolić je bio uspešan i kao reditelj, a njegovi najpoznatiji filmovi su "U ime oca i sina", "Balkanski špijun", "Tri karte za Holivud"...

Svečanu ceremoniju otvaranja vodili su Zoran Kesić koji je pripremio i himnu Sofesta, a voditeljski posao olakšala mu je manekenka Anđelija Vujović. Voditeljski par je uz doskočice predstavljao filmske ekipe, uz podršku i aplauze okupljenih Sopoćana.

Tokom pet dana festivala na takmičarskom programu Sofesta biće filmovi: "Bez stepenika", "Pored mene", "Apofenija", "Igra u tami", "Braća po babine linije", "Porodica", "Sizif K", "Vlažnost", "Procep", "Smrdljiva bajka", "Otadžbina" i "Otvorena".

Od prošle godine, manifestacija u Sopotu je festival filmskih profesija na kome će stručni žiri dodeljivati plakete Sunce Sofesta i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online