Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.06.2010.
05:33
B92 A

Akademija u čast Bate Živojinovića

Svečana akademija u čast velikana srpskog i jugoslovenskog filma Velimira Bate Živojinovića biće održana 5. juna u beogradskom Sava centru, javila je televizija B92. Slavni glumac proslaviće svoj 77. rođendan i 55 godina umetničkog rada,

Velimir Bata Živojinović

Bata Živojinović je nagovestio još jedan povod za slavlje, a to je i 55 godina braka.

"Uloge Bate Živojinovića obeležile su ne samo jugoslovensku i srpsku kinematografiju, već i živote svih nas, koji smo odrastali uz njegove filmove“, rekao je Aleksandar Antić, član organizacionog odbora Svečane akademije i predsednik Skupštine Beograda.

Povodom proslave rada glumca Velimira Bate Živojinovića, biće odštampana monografija o njemu na srpskom, kineskom, engleskom i ruskom jeziku, koja će biti objavljena za naredni Sajam knjiga u Beogradu. U planu je i snimanje filma o životu i radu Bate Živojinovića.

Velimir Bata Živojinović izrazio je pre svega zahvalnost medijima koji su godinama pratili njegov rad.

"Velika mi je čast što će biti priređena Svečana akademija povodom obeležavanja mojih jubileja, što je, moram da priznam kod nas retkost, da se nekome na takav način iskaže zahvalnost za rad", rekao je on.

Kinezi snimaju seriju o Valteru


Bata Živojinović se nedavno vratio iz Kine u kojoj je dogovoreno snimanje serije o Valteru. Serija sadrži 26 epizoda, režiraće je srpski i kineski reditelji i igraće glumci iz Srbije. Živojinović će odigrati važnu ulogu u savetovanju i izboru glumca koji će igrati Valtera. Njemu je u Kini, kako je rekao, ponuđeno kinesko državljanstvo kao i plac u Šangaju za izgradnju kuće.

U programu će učestvovati prijatelji i kolege Bate Živojinovića a nastupiće ansambl "Stanislav Binički", KUD "Kolo", Olivera Katarina i Viktorija.

Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine u selu Koračica, kod Kosmaja. Posle srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, upisao je Pozorišnu akademiju u Beogradu. Njegov filmski debi je bio 1955. godine u filmu "Pesma sa Kumbare" reditelja Radoša Novakovića.

Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje je napustio pozorište, je započeo epizodama u filmovima "Vlak bez voznog reda" iz 1959. godine i "Rat" iz 1960. godine. Tokom 60-ih se proslavio filmovima "Kozara" (za koju je dobio nagradu u Puli) i "Bitka na Neretvi", ali najveću popularnost postiže 70-ih godina filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata.

Neki od mnogobrojnih filmova u kojima je igrao su i "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "U raljama života", "Čudo neviđeno", "Tajna manastirske rakije", "Braća po materi", "Tri karte za Holivud" i "Bure baruta“.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online