Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.05.2010.
03:58
Seecult A

Kinoteka predstavlja zapaljive filmove

Festival nitratnog filma, 12. po redu, biće održan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke od 6. do 12. juna. Tokom festivala, ova institucija će predstaviti više od 30 filmova iz svog i 12 stranih arhiva, među kojima su mnoge restaurisane kopije slavnih autora koje će biti premijerno prikazane, dok će se pojedina ostvarenja pojaviti na velikom platnu nakon nekoliko decenija odsustva.

Festival počinje na Dan Jugoslovenske kinoteke, koji je i datum prve filmske projekcije u Beogradu i na Balkanu, a ponovo će okupiti arhiviste i istraživače iz cele Evrope, naročito s prostora bivše Jugoslavije.

U selekciji Aleksandra Saše Erdeljanovića, publika će videti radove reditelja kao što su Karl Teodor Drejer (Carl Th. Dreyer), Robert Vine (Robert Wiene), Martin Frič, Bela Gal (Bela Gaal), Rejmon Bernar (Raymond Bernard), Voja Nanović, Đovani Pastrone (Giovanni Pastrone), Abel Gans (Abel Gance), Josip Novak, Luiđi Mađi (Luigi Maggi), Karl Grune, Oktavijan Miletić, Luj Fejad (Louis Feuillade), Mario Kosta (Mario Costa), Nikolaj Sanišvili, Sesil B. De Mil (Cecil B DeMille), Erih Vašnek (Erich Waschneck), Maks Kalmić...

Kalmićev film “Dubrovnik ‘Grad sv. Vlaha’” iz 1938. godine biće i prikazan na svečanom otvaranju, uz Gruneov “Waterloo” (1928).

Među najstarijim filmovima su Mađijevo “Jemstvo” (1909), Fejadov “Lizistrata; ili Štrajk poljubaca” (1910), De Milova “Karmen” (1915), Pastroneova “Vatra” (1915), Gansov “Optužujem” (1919), “Očajnik” (1920) Feliksa Baša (Felix Basch) i “Pustolovine macana Marka” (Felix the Cat) iz 1920. godine.

Biće prikazani i “Svi Sloveni, u borbu protiv zajedničkog neprijatelja” (1941) Iosifa Posel’skija, “David Guramišvili” (1946) Sanišvilija i Tumanišvilija, Kostine “Rimske borove” (1941), “Brod” (1921) Gabrielina D’anuncija (Gabriellino D’Annunzio) i Marija Ronkoronija (Roncoroni), “Skorojeviće” (1953) Bojana Stupice, Miletićeve “Zagreb, glavni grad Hrvatske” (1943) i “Lisinski” (1943), Bernarov “Čudo vukova” (1924), “Oni su pobedili” Josipa Novaka i Borisa Borozanova, “Frosina” (1952) Vojislava Voje Nanovića, Vašnekov “Moj život za Mariju Isabel” (1935) i “Karmen iz Sen Paulija” (1928), Hofmanov “Papirni nokturno” (1949), Fričov “Kći lovokradice” (1949), “Ubica” (1974) Kostasa Perisa (Costas Pherris), “Nova rođaka” (1935) Bele Gala (Gaal), “Život je naš; ili ljudi sa pruge” (1948) Gustava Gavrina, “U vrtovima Mursije” (1935) Maksa Džolija (Max Joly i Marsela Grasa (Marcel), Drejerov “Bila jednom” (1922) i Vineov “Raskoljnikov” (1922-23).

Slogan 12. Festivala - “U zapaljivom (nitratnom) ritmu” Erdeljanović je osmislio u znak sećanja na jedan od prvih bisera iz Kinotekinog arhiva koji je odgledao kao srednjoškolac krajem 70-ih, a reč je o dokumentarcu Frederika Guda (Frederic Goode) “Pop Gear” (U popularnom ritmu), u kojem su nastupili velikani tada tek pristigle bit muzike Bitlsi (The Beatles), Enimalsi (The Animals), Grupa Spensera Dejvisa (Spencer Davis Group), Hanikombsi (The Honeycombs)...

U okviru Festivala nitratnog filma biće svečano otvoren i potpuno rekonstruisan Arhiv Jugoslovenske kinoteke, koji obuhvata i depoe sa nitratnim, samozapaljivim kopijama.

Prema rečima direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslava Zelenovića, obnovljeno je sve - od samih depoa, polica, protivpožarnih sistema, rasvete... do pristupnog puta koji omogućava lakšu komunikaciju sa tim delom Arhiva.

To je, inače, prva rekonstrukcija te vrste od osnivanja Jugoslovenske kinoteke 1949. godine, a mnogi filmovi, za koje se mislilo da su nepovratno izgubljeni, pronađeni su posle mnogo godina upravo u kolekciji nitratnih filmova Kinotekinog Arhiva.

Mnogi pronađeni filmovi vraćeni su kinematografijama kojima pripadaju (Italija, Nemačka, Mađarska...), a tako je i prvi srpski i balkanski igrani film “Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa” (1911) reditelja Čiča Ilije Stanojevića pronađen u Austrijskom državnom arhivu.

“Sve što smo postigli proteklih godina, kako na zaštiti, tako i na prikazivanju nitratnih filmova uverilo nas je, po ko zna koji put, da je reč o delima dragocenim svedocima istorije filma s kraja XIX veka i prve polovine XX veka, koje moramo sačuvati da bismo bolje upoznali ključne delove sećanja na vek za nama. Nitratni filmovi su vredno nasleđe naše civilizacije. Oni su istorija koja ima budućnost”, istakao je Zelenović povodom 12. Festivala, dodajući da se kroz proteklu 61 godinu sve generacije kinotečana sa posebnom pažnjom i odnose upravo prema zapaljivim filmovima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online