Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.03.2016.
08:30
S. Đurić - Vesti A

Bivša Jugoslavija kao inspiracija

U prepunoj sali beogradskog Centra Sava u okviru 44. Festa premijerno je prikazan film "Dobra žena", rediteljski prvenac Mirjane Karanović (59) koja ujedno tumači i glavnu ulogu i potpisuje scenario. Glumačka ekipa Hristina Popović, Boris Isaković, Jasna Đuričić prošetali su crvenim tepihom, dok je Mirjana Karanović na premijeru došla u pratnji Stevana Filipovića i Darka Lungulova, koji su s njom radili scenario za film. Posle projekcije ekipa, filma pozdravljena je gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

M. Karović
Dobra žena: Mirjana Karanović

- Iako smo sjajno primljeni na festivalu "Sandens", gde je bila svetska premijera, ipak mi je reakcija publike u Srbiji najvažnija. Kada smo pre tri-četiri godine Stevan Filipović i ja počeli da razgovaramo o ovom filmu, najvažnije nam je bilo da ga napravimo za publiku u našoj zemlji.

Zato je ova premijera možda najvažnija za mene. Premijere u drugim sredinama su reprezentativne, da se pokažemo, a ovde želimo da komuniciramo sa ljudima, pogotovo što publika Festa sve dobro prati i poznaje film - kaže Mirjana Karanović i objašnjava zašto je tek sada rešila da sedne u rediteljsku stolicu.

Lojalnost prema porodici

U filmu "Dobra žena" Mirjana Karanović igra ženu koja u trenutku kada saznaje da je teško bolesna otkriva i strašnu tajnu o svom mužu sa kojim je u braku 30 godina.
- U ovoj priči bitan je odnos između lojalnosti prema porodici i etičkog imperativa. Svaki čovek treba da nosi u sebi taj etički imperativ. Nijedna ideja nije veća od toga da se uništi tuđi život. Ljudi imaju pravo da žrtvuju svoj život za ideju, ali dešava se da se žrtvuju tuđi životi za ideju, ali u tom slučaju, mora da postoji odgovornost - kaže Mirjana Karanović.

- Nisam ranije imala bezobrazluka za tako nešto, mada jesam za neke druge stvari. Mislila sam da nisam dovoljno sposobna za režiju i uvek sam se oslanjala na reditelje. Došla sam u godine kada shvatam da sam dovoljno posebna i kreativna da ne moram da čekam da neke stvari dođu do mene, već mogu da ih iniciram. Ukoliko budem čekala, možda nikada neću dočekati da učestvujem u nekim pričama i temama koje me zanimaju. Pokušala sam da to sama uradim i tako je nastao scenario. Tek poslednjih godina stekla sam dovoljno samopouzdanja i sigurnosti da se upustim u režiju. Zanimaju me priče koje se tiču mene kada je u pitanju naše društvo, a i ne samo naše, mislim na duhovni prostor bivše Jugoslavije u kojoj sam provela veći deo života - rekla je rediteljka i glumica.

Mirjana je otkrila da je tokom snimanja "Dobre žene" shvatila da joj je to najlakši film koji je radila.

- Posle ovog filma snimala sam, ali samo kao glumica, i bilo mi je dosadno. Raditi "Dobru ženu" bilo je divno. Fenomenalna atmosfera na snimanju, iako smo imali užasno male honorare, ali su svi bili srećni. To što nismo imali para uopšte nije sprečavalo da imamo doručak, skroman ručak, da nekako radimo 10-11 sati i da čak završimo dan ranije. Jedva smo našli pare, jurili smo na sve strane, kucala sam na mnoga vrata. Želeli smo da snimimo film i uspeli smo. Ja to u životu nisam doživela.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online