Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.02.2016.
21:13
B. Božin - Vesti A

O Beogradu bez peglanja

Mladi srpski reditelj Nikola Ljuca takmičarski deo filmskog festivala u Berlinu ocenjuje kao provokativan i zanimljiv. Zadovoljan je svojim prvim dugometražnim filmom "Vlažnost" koji prikazuje, kako kaže, sasvim novu sliku Beograda, grada najsličnijeg Berlinu, gde nema uniformnosti a ima od svega po malo.

Lažni buntovnici: Nikola Ljucić

- Ništa nismo dopeglavali, menjali, nego potpuno realistično pristupali - kaže Ljuca i dodaje da u njegovom filmu ima politike, ali ne dnevne "jer toga mu je dosta", već one u širem smislu odnosa među ljudima, klasama, Srbije prema svetu, Srbije same sa sobom "ali samo preko likova".
Nikola poštuje balkansku filmsku tradiciju "ali to nije ono sa čim želi da živi".

Na pitanje da li su novi srpski elitisti slični jugoslovenskim koje su simbolizovali Idoli, Ljuca odgovara da su upravo oni bili "nagoveštaj raspada jedne ideje, jedne zemlje, jednog ozbiljnog koncepta".

- To su sve deca iz bogatih generalskih porodica koja su uživala u nekom kvazi-buntu. Tu nije bilo nikakvog bunta, to je sve bila poza. Vrlo sam negativan prema svemu tome. Koliko god Idoli muzički bili nešto najbolje što se desilo, ko su oni danas? Gde su Šaper i ostali? Postali su najstrašniji manipulatori našeg života, to je taj jedan posto koji vlada. Oni su ti koji prodaju fabrike za pet dinara - naglašava Ljuca.

Uticaj Šijana i Fon Trira

Nikola kaže da je imao sreću da bude u klasi profesora Šijana "koji utiče na studente da budu iskreni prema sebi".
Dodaje da su filmovi "Magnolija" i "Ples u tami" Larsa fon Trira sudbinski uticali na njega.
- To je bio trenutak kad sam znao da ću izabrati režiju iako sam se kao mlad bavio glumom - otkriva Nikola.

Za njega je najgora stvar u Srbiji "fascinacija Emiratima koji su najstrašnije robovlasničko društvo koje postoji".


- To je svet tržnih centara i auto- puteva, tu nema kulture, a mi treba da težimo ka tome - čudi se reditelj čiji je film kritika svega toga. - OK, kaže, imamo novi most u Beogradu, ali on je koštao mnogo kulturnu scenu. Đilas je uništio kompletno kulturu da bi napravio most, to je bila njegova trka sa Vučićem. Ili priča o Beogradu na vodi. To zvuči kao prodaja placeva na Mesecu! Voleo bih da se to desi, ali način na koji se radi je siledžijski.

Petooktobarska generacija, koja čini okosnicu njegovih junaka, u međuvremenu je mutirala u uspešne menadžere.

- Oni su uništili institucije protiv kojih su se borili umesto da ih renoviraju, i dograbili pozicije, sve je ispala prevara i laž. Nisu se borili za slobodu, nego za najodvratniji kapitalizam - ocenjuje sagovornik "Vesti".

Za činjenicu što je u Berlin stigla mnogoljudna ekipa njegovog filma zahvalan je novom direktoru Filmskog centra Bobanu Jeftiću.

- Ministarstvo kulture je povećalo budžet za film, dva puta godišnje je konkurs, tako da može da se planira koprodukcija i ovo je trenutak kad stvari počinju da funkcionišu i to motiviše, ne samo nas, nego i druge - kaže Nikola.

Film "Vlažnost" će otvoriti predstojeći Fest u Beogradu, što je za Ljucu "čast van pameti". Kaže da je Jugoslava Pantelića pozvao na zatvorenu projekciju, jer je želeo da čuje njegovo mišljenje.

- Njegova reakcija na film je bila toliko jaka da je odmah rekao da "Vlažnost" treba da otvori ovogodišnji Fest, jer pokazuje šta se sve menja u Srbiji i na samom festivalu.

Ništa bez države

Nikola zagovara jak uticaj države u svemu, pa i u kulturi. Ne veruje u slobodno tržište i misli da je to jedna velika prevara. Kulturne institucije moraju da se čuvaju i održavaju, kaže, a ne da se degradiraju i degenerišu u 100.000 sitnih organizacija koje se njima bave.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online