Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.01.2016.
09:02
S. Đurić - Vesti A

"Guske ili rakete, pitanje je sad"

Pod sloganom "Film je mrtav, živeo film", od 22. do 27. januara na Mokroj gori biće održan 9. međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica, najavio je dolazak brojnih uglednih autora, među kojima su i Žak Odijar, dobitnik Zlatne palme prošle godine na festivalu u Kanu za film "Dipan", koji će biti prikazan na festivalu. Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.

V. Sekulić
Podrška mladim autorima: Emir Kusturica

- Kustendrof predstavlja sentimentalno putovanje u budućnost, zato što je to jedino mesto gde se mladi autori susreću sa svojim idolima i mogu da prikažu ono što rade, ali i da vide ili predvide u kom pravcu će otići čitav njihov umetnički rad. Na neki način oni postavljaju osnove budućnosti i filma, ali i kompletne kulture u jednom potpuno jedinstvenom ambijentu kakav ne postoji nigde. Privilegija je za Srbiju da ima jedan ovakav festival - rekao je Ivan Tasovac, ministar kulture, koji će otvoriti i zatvoriti festival.

Sudbina filma

O sudbini filma u savremenom svetu čuveni reditelj ima svoje viđenje.
- Moja lična projekcija je da će film završiti kao i opera. Često spominjem kako su u Kolumbija pikčursu napravili anketu među mladim ljudima sa pitanjem da li više vole da gledaju film na internetu ili na platnu. Oni su rekli na internetu, a na pitanje zašto, odgovorili su da zato što mogu da telefoniraju dok film ide. I to je česta pojava danas. Proizvodi se mnogo filmova i blokbastera koji zapravo zatupljuju i ubijaju svaku humanost u čoveku - kaže Kusta.

- Skupiti decu iz čitavog sveta, dovesti ih na jedno brdo gde je nedođija pretvorena u kulturnu destinaciju i instituciju, mislim da je to čast Srbije. Ovo je bila dobra godina za srpski film, pa najveći broj dobrih filmova u takmičarskoj selekciji dolazi upravo iz Srbije. U svetu se povećao broj žena reditelja, pa ih je tako više i na našem festivalu. Kustendorf je festival na kom se ljudi bave jedni drugima. Posebno sam ponosan na našeg štićenika Japanca Kokija Haseja, mladog autora, svojevremeno nagrađenog na Kustendorfu. On se na festival vraća sa dve nagrade za svoj debitantski film, za čiji su nastanak bile presudne radionice i susreti sa producentima - rekao je Emir Kusturica.

I ove godine Kusta je smislio originalni performans kojim će biti otvoren festival.

- Nedavno sam bio u Rusiji i spominjao te neke rakete, pa kad sam se vratio, naišao sam na nerazumevanje. Onda sam mislio da bi performans otvaranja moglo da bude upravo postavljanje tih raketa. Međutim, moja žena je insistirala da rakete budu na našem balkonu. A opet, na plakatu imamo i jato gusaka, pa se dvoumim između ogromnog broja gusaka i raketa koje stižu, ali nisu lansirane. Guske su kamarile u mojim filmovima. One su pakosne životinje koje umeju da ugrizu. Guske imaju i dostojanstvo i gusan tokom svog života nikad ne prevari svoju ženu - rekao je Kusta.

U završnoj fazi

Kusturica je istakao da je njegov poslednji film "Na mliječnom putu" u završnoj fazi.
- Film je uglavnom izmontiran, ostalo je još desetak dana snimanja u studiju da bi bio završen. Ogroman problem je čišćenje pozadina. Nadam se da ćemo biti spremni za Kanski festival ove godine - rekao je Kusta.

U muzičkom delu Kustendorfa nastupiće jermenska atrakcija bend Reinkarnejšn, Partibrejkersi, Kolja i Grobovlasnici, moldavski trubač Adam Stinga, kao i orkestar Dejana Lazarevića.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 13.01.2016. 10:03
Hvala Profesore za sve sto cinis za srbe!!!!
Sreda 13.01.2016. 23:39
"Guske ili rakete,pitanje je sad",rece gusak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online