Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.05.2010.
19:50 >> 20:13h
Vestionline A

Za šaku nade

Treću godinu za redom Kulturni centar Beograda i Institut Servantes priređuju festival savremnog španskog filma "Španski metar" koji će se ove godine pod geslom "Za šaku nade" održati od 14. do 18. maja u Dvorani KCB-a.

"Ispod zvezda"

"Ove će godine biti prikazano devet filmova čiji su junaci bliski svakom gledaocu. To su obični ljudi koji pokušavaju da nađu svoje mesto pod Suncem, da budu dobri i da im bude dobro, što nikad nije bilo lako, a pogotovo danas.

Zato je nada, da im se mora dogoditi bolji život, ponekad jedino što ih drži uspravnima i odlučnima da istraju. Ta nada povezuje sve filmove bez obzira na žanr i tematiku, a oni su raznovrsni i kao život, nikad okrenuti u jednom smeru.

U filmu "Dan za opuštanje" srešćemo mlade ljude koji se spremaju da budu osvajači novog vremena iako su duboko svesni da je cena tog poduhvata previsoka. Nasuprot njima, starac iz "Puta posutog zvezdama" ne dozvoljava da mu novo vreme ubija svete stvari života.

Da nada podrazumeva i osnovno ljudsko dostojanstvo bez koga čovek ne bi bio čovek, dokazuju dve snažne drame o ljudima sa margine: "Ispod zvezda" i "Život i ništa drugo", dok se junaci filma "Beži od mene" i omnibusa "Osam sastanaka" nadaju da će uspeti da svoje emocije artikulišu, prihvate ih i pomire sa svetom oko sebe.

Muzička komedija "Vatreno krštenje" vraća nas u movidu, vreme posle Frankove diktature, kada je nada u novi život bila neograničena i oslobadjajuća.


Da se, bez obzira na realne nade, stvari ne mogu promeniti preko noći pokazuju "Plesačica i lopov" i "Dobar život", dva filma koja se dogadjaju u Čileu i čiji junaci trpe posledice prošlosti", kaže se u saopštenju Nebojše Popovića, selektora festivala i urednika filmskog programa KCB-a.
 

Festival otvara film oskarovca Fernanda Truebe, "Plesačica i lopov" koji je imao devet nominacija za nagradu Goja i bio španski kandidat za oskara. Film pokazuje da, bez obzira na realne nade, stvari ne mogu da se promene preko noći.

Po dolasku demokratije, predsednik Čilea objavio je amnestiju za sve zatvorenike koji nisu ubice. Među njima su slavni pljačkaš banaka Vergara Grej i mladi prestupnik Anhel Santjago. Svaki od njih ima sopstveni plan za slobodu. Međutim, njihovi putevi će se ukrstiti i krenuti u sasvim drugačijem smeru kad im u živote uđe mlada balerina Viktorija. Trueba je inače dobio Oskar za film "Zlatno doba" iz 1994.

Program festivala:


petak, 14. maj
21.00 Plesačica i lopov (El baile da la Victoria) r. Fernando Trueba


subota, 15. maj
19.00 Ispod zvezda (Bajo las estrellas) r. Feliks Viskaret
21.00 Vatreno krštenje (El Calentito) r. Ćus Gutijeres


nedelja, 16. maj
19.00 Beži od mene (Vete de mi) r. Viktor Garsia Leon
21.00 Život i ništa drugo (El truco del manco) r. Santiago Zanu


ponedeljak, 17. maj

19.00 Dan za opuštanje (Casual Day) r. Maks Lemke
21.00 Put posut zvezdama (El prado de las estrellas) r. Mario Kamus


utorak, 18. maj
19.00 Osam sastanaka (8 citas) r. Peris Romano, Rodrigo Sorogojen
21.00 Dobar život (La buena vida) r. Andres Vud

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online