Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.08.2015.
09:20
D. Dušanić - Vesti A

Fabrika snova donosi velike pare!

Odavno se o Srbiji piše i govori kao o zanimljivoj filmskoj destinaciji, a mnogi veruju da će se nedavno usvojenom uredbom Vlade o podsticajima filmskoj industriji, širom otvoriti vrata našoj zemlji za unosne poslove, te da ćemo postati interesantna lokacija za snimanje visokobudžetnih filmova svetskih produkcija.

thdirectorschair.files.wordpress.com
Holivud u Beogradu: Umri muški

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način za dodelu podsticajnih sredstava investitoru, koji u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, a u cilju podsticanja privrednih aktivnosti, kroz povećanje zaposlenosti u filmskoj industriji, kao i promociju potencijala Srbije u ovoj delatnosti kroz infrastrukturu, proizvodne i uslužne delatnosti. Podsticajna sredstva u skladu sa ovom uredbom dodeljuju se kao bespovratna, putem povraćaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u našoj zemlji.

Uhvaćen poslednji voz

Zakon o kinematografiji, donet poslednjih dana 2011. godine, predviđa uvođenje olakšica za strane filmske projekte, a sada će pomenutom uredbom Vlade moći i da zaživi. Čini se da je Srbija uhvatila poslednji voz, jer se u Holivudu planiraju projekti za naredne dve godine. Svi se nadaju da ćemo pozitivnim novinama uspeti da ih dovedemo u našu zemlju. A to znači da će bili mnogo više posla, para, a veruju i novih preporuka za buduće projekte.

A. Čukić
Pomoć domaćoj kinematografiji: Darko Bajić

Dodeljuju se u iznosu od 20 odsto kvalifikovanih troškova, koje je investitor ostvario u Republici Srbiji. Finansijski podsticaji za investitore u audiovizuelnoj industriji omogućili bi da u Srbiju dolaze veći projekti, sa velikim budžetima koji bi u zemlji ostajali duže, koristeći veći broj lokacija, naročito onih van Beograda.

Bio bi to veliki pomak, jer do sada su nam uglavnom dolazili mali projekti, pošto oni veći su nas zaobilazili, jer nije bilo upravo pomenutih finansijskih olakšica, iako su producentske kuće i ekipe bile veoma zadovoljne uslovima snimanja, kao i saradnjom sa domaćim filmadžijama.

Tako je poslednjih godina propuštena prilika da se u Srbiji snima nekoliko nastavaka blokbastera, a Srbija je ostala uskraćena za stotine miliona dolara.

- Tih 20 odsto vraćenog novca koje bi strane produkcije utrošile u našu zemlju nije važan samo zbog konkurentne, manje cene, nego takva odluka za holivudske producente znači da država ima pozitivan stav prema kinematografiji i da imaju podršku u svom poslu - nedavno je objasnila za beogradske medije Anđelka Vlaisavljević, direktorka produkcijske kuće Work in Progress, odgovorne za snimanje filmova "Braća Blum", "Koriolan", "Lokaut", "Gavran", dodavši da je naša zemlja uspevala da po cenama bude niža od Mađarske i Češke, ali bez finansijskih olakšica, nijedan veliki studio ipak je nije izabrao.

Domaće filmadžije odavno su podržavale i priželjkivale da se uvedu olakšice za strane filmske projekte, navodeći višestruku korist od toga.

- Dolazak stranih filmskih ekipa znači zaposlenje za veliki broj naših filmskih radnika. Svaki film je mala fabrika, što je u ovim kriznim vremenima izuzetno važno. Osim toga, podstiče se ukupna filmska proizvodnja u Srbiji, a cela zemlja ima koristi jer u nju ulazi čist novac. S druge strane, stvaraju se uslovi za povezivanje domaćih i stranih kinematografija. Prednost imaju i turizam i hotelijerstvo, jer se popunjavaju njihovi kapaciteti - izjavio je reditelj Darko Bajić, navodeći da deo velikog budžeta koje ostavljaju strane produkcije slivaće se u Filmski centar Srbije i time pomoći domaća kinematografija.

Uložen novac se višestruko vraća

Pre više od dva meseca u Beogradu je održan panel "Filmska industrija i poreska politika Srbije", gde je rečeno da na svaki dinar uložen u kinematografiju, društvu se vraća 2,5 puta. Član Američke akademije filmskih nauka Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana, istakao je da je filmska industrija do pre 20 godina donosila najviše novca Americi, dok se sada nalaze iza industrije oružja. Ipak, američka kinematografija zarađuje veliki novac, bez ikakve pomoći države.

Prema njegovim rečima, gradonačelnik Meksiko Sitija dao je 11 miliona dolara kako bi doveo samo jednu američku produkciju i promovisao sam grad.

- Ovaj povraćaj poreza od 20 odsto je sam minimum ako mislimo da nešto uradimo i da na neki način budemo konkurentni drugim državama u Evropi. Naši ljudi nisu svesni da film ne zapošljava samo filmske radnike, već i druge profile, i da povećava turizam. A to treba naglasiti - objasnio je Dan Tana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online