Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.07.2015.
21:10
Tanjug A

Srpskim filmovima 11 nagrada na 62. Pulskom festivalu

Filmovi "Ničije dete", "Zvizdan" i "Bićemo prvaci sveta", u čijoj produkciji je učestvovala i srpska kompanija Art&Popcorn Miše Mogorovića, osvojili su čak 11 nagrada na 62. Pulskom filmskom festivalu, koji se u suboru uveče završava dodelom nagrada.

Tanjug/Hina
Trijumf srpskog filma i Puli: Prelepa scena i veličanstveni vatromet

Film "Ničije dete" reditelja i scenariste Vuka Ršumovića je u okviru Hrvatskog programa (Manjinska hrvatska koprodukcija) osvojio Zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatnu Arenu za režiju - Vuk Ršumović i Zlatnu Arenu za glumačko ostvarenje koje je dodeljeno Denisu Muriću za ulogu Pućketa.

"Ničije dete" je do sad osvojio čak 26 nagrada! Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, BaBoon Production iz Srbije i Kinorama iz Hrvatske, saopštila je kompanija Art & Popcorn.

- Ove godine, srpski film u Puli je osvojio niz lepih nagrada, i nadam se da će to biti podstrek našim institucijama da shvate značaj našeg filma u regionu i svetu i da učine sve kako bi se industrija pomerila s mrtve tačke - izjavio je Vuk Ršumović.

- Kako vreme prolazi, naše "Ničije dete" sve više usvaja publika i kritika širom sveta. Posebno mi je drago kada region prepozna kvalitet našega filma. Zlatna arena je izuzetno značajna nagrada i na profesionalnom i na emotivnom planu i veliko priznanje celokupnoj ekipi filma - izjavio je producent Miroslav Mogorović.

Film "Zvizdan", hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija reditelja i scenariste Dalibora Matanića osvojio je sedam nagrada u okviru Hrvatskog programa (većinska hrvatska produkcija).

Srpski koproducent filma "Zvizdan" je ugledni beogradski filmski kritičar i producent Nenad Dukić (beogradska kuća SEE Film), izvršni producent je Miroslav Mogorović, u ostvarenju igra i naša glumica Mira Banjac, a film je finansijski podržao Filmski cenatar Srbije. Hrvatski koproducent je "Kinorama" Ankice Jurić Tilić, navodi se u saopštenju.

Zlatna arena za film "Pored mene"

Pored ova tri filma, Zlatnu Arenu za najbolji dugometražni film u Puli u okviru Međunarodnog programa osvojilo je ostvarenje Stevana Filipovića "Pored mene". Žiri je u obrazloženju istakao "hrabro portretisanje nove generacije našeg vremena koju progone duhovi starih ideologija i strahovi prema neizvesnoj budućnosti, novim vrednostima i tehnologiji". Žiri je posebno pohvalio izvođenje mladih glumaca "koji su s posebnim veštinama pružili umetničcku tvorevinu srednje škole kao metaforu našg drušva, nažalost, još uvek duboko pogonjenim nacionalizmom, homofobijom i klasnom diskriminacijom".

Žiri koji je odlučivao o filmovima iz Hrvatskog programa radio je u sastavu: Maurizio Brauči, filmski kritičar, Bernd Buder, programski savetnik Berlinale foruma, Zlatko Burić, glumac, Srđan Kurpjel, M.P.S.E, majstor tona, Kristijan Milić, reditelj.

Publika je glasanjem za Hrvatski program prikazan u pulskoj Areni dodelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu "Bićemo prvaci sveta" reditelja Darka Bajića s prosečnom ocenom od čak 4,85 (od mogućih 5). Iza produkcije filma stoji beogradska kuća Intermedia Network, koproducenti su Kinorama iz Hrvatske i Perfo iz Slovenije, a Art & Popcorn je bio izvršni producent.

Takođe, nagradu za Najbolji studentski film osvojilo je ostvarenje "Leto bez meseca" reditelja Stefana Ivančića "za dramaturški uspešan i vizualno dojmljiv prikaz kraja detinjstva. Vrednosti koje lako zanemarujemo - dečju iskrenost, jednostavnost, nevinost i suosećajnost - ovaj film stavlja u prvi plan".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online