Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
10:13
Vestionline A

Pobuna protiv besmisla

Najbolji britanski film prošle godine, “Akvarijum” dobitnice Oskara, Andree Arnold, od 6. maja naći će se na redovnom repertoaru multipleksa “Kolosej” u Beogradu.

Buntovna petnaestogodišnjakinja, Mija, živi u ruiniranom radničkom predgrađu i vežba hip-hop ples uz muziku sa majušnih zvučnika. Izbačena je iz škole, prijatelji je izbegavaju, a u sukobu je i sa majkom i sestrom.

Njen život se menja kada, jednog dana, njena majka kući dovede novog dečka, Konora. Konor kao da obećava da će vratiti ljubav u njihove živote.


"Akvarijum" je moderna, intenzivna, oštra, na momente i duhovita priča o odrastanju. Ovaj film je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u.

Za ulogu Mije Kejti Džarvis je nagrađena nagradom Britanskog nezavisnog filma za najbolju debitantkinju, a film « Akvarijum » dobio je i priznanje za najbolji britanski film prošle godine, kao i nagradu žirija u Kanu.

Glavna glumica u filmu, Kejti Džarvis, rođena je 1991. godine, i nikada se pre “Akvarijuma” nije pojavila na filmu. Rediteljka Andrea Arnold smatrala je da je za ulogu Mije najbolje pronaći osobu koja nije profesionalna glumica. Tražeći glumicu, agenti su primetili osamnaestogodišnju Kejti Džarvis dok se svađala sa dečkom čekajući voz.


Iako je bila nepoverljiva i najpre odbila da agentima da svoj broj telefona, ali je ipak uzela broj telefona agenta i pojavila se na audiciji. Tokom audicije, Kejti Džarvis nije htela da pleše pred prisutnima. Jedini način da je na to privole bio je da svi izađu iz prostorije i ostave je da pleše pred uključenom kamerom. Uprkos njenoj odbojnosti prema plesu, i producenti i rediteljka znali su da je ona najbolji izbor.

Za ulogu u filmu “Akvarijum” Kejti Džarvis dobila je nagradu Britanskog nezavisnog filma za najbolju debitantkinju, kao i niz odličnih kritika i priznanja da ceo film počiva na njenoj odličnoj izvedbi. Kejti Džarvis je majka devojčice Lili Me, rođene 2009. godine.
 


 

Rediteljku Andreu Arnold nazivaju najvećom nadom i najtalentovanijom rediteljkom novog britanskog filma. Za svoj kratki film “Osa”, koji govori o samohranoj majci na ivici sloma, Andrea Arnold dobila je Oskara 2005. godine. Sa filmom “Crveni put”, prvim dugometražnim filmom u karijeri, osvojila je i prvu svoju nagradu žirija u Kanu, 2006. godine. Drugu nagradu kanskog žirija osvojila je sa “Akvarijumom” 2009. godine.


Zbog njenog interesovanja za socijalne teme, živote radničke klase u Velikoj Britaniji i za ljude sa margine društva, Andreu Arnold četo porede sa poznatim britanskim rediteljem Kenom Loučom. Njen rad se iz istih razloga, interesovanja za svakodnevnicu domova pripadnika radničke klase, svrstava u pravac “kitchen sink realism”, to jest “realizma iz kuhinjskog slivnika”


Andrea Arnold trenutno snima “Orkanske visove”, filmsku adaptaciju poznatog romana Emili Bronte.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online