Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.05.2015.
19:33
Tanjug A

Vudi Alen, majstor filma i skandala

Na filmskom festivalu u Kanu večeras će svoj novi film predstaviti i Vudi Alen, Njujorčanin koji je potražio utehu u Evropi, daleko od kontroverzi koje bacaju ljagu na njegovo ime u SAD.

Reuters/M.S.
Vudi: Majstor skandala

Čuveni američki režiser, poznat kako po tome što se oženio usvojenom ćerkom tako i po karijeri koja je bila koncentrisana oko njegove dugogodišnje ljubavne veze sa Njujorkom, poslednjih desetak okrenuo se Evropi gde doživljava novu renesansu.

Osam od poslednjih 11 filmova snimio je na Starom kontinentu - u Londonu, Parizu, Rimu, Barseloni i na jugu Francuske a prošle godine je pričao o svojoj želji da "kopira" velikane evropskog filma.

- Od početka sam sanjao da ću biti Godar, Felini, Trifo, Rene. Zajedno sa Bergmanom i Antonionijem, oni su režiseri zbog kojih sam želeo ovaj posao. Ja sam deo generacije režisera koji nisu bili okrenuti Holivudu. Mi smo želeli da budemo Evropljani - rekao je on u intervjuu prošle godine.

- San mi se ostvario: Postao sam Evropljanin - pa skoro da jesam.

Svuda nagrađivan

Rođen u Bronksu i odrastao u Bruklinu, Alen potiče iz jevrejske porodice a njegovi baba i deda su emigrirali iz Evrope.

Njegov najnoviji film "Irrational Man" snimljen je na Rod Ajlendu a u njemu igraju Hoakin Feniks i Ema Stoun. Uz četiri Oskara i 24 nominacije za Oskara, Alen je 2002. dobio i nagradu za životno dostignuće u Kanu.

Nagrade je dobio i u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji, uključujući nagadu za životno delo Venecijalnskog festivala.

U Barseloni producentska kompanija Mediapro planira da otvori muzej posvećen Vudiju Alenu. Predsednik Mediaproa, Haume Rures je prijatelj i producirao je tri Alenova filma uključujući "Viki Kristina Barselona".

Sa lakoćom o mukama

Filmski kritičar iz Berlina Jan Šulc-Ojala kaže da Evropljani cene Alenov specifičan pogled na svet koji je mešavina jevrejskog i stava američke istočne obale.

- Njegova sposobnost da sa lakoćom govori o našim mukama, donosi nam olakšanje i omogućava nam da se pomirimo sa problemima - rekao je Ojala AFP-u. Ali to što je smestio filmove u najlepše pejzaže Evrope i tako snimio "razglednice" koštalo je Alena njegove originalnosti, dodao je on.

Alen nikada nije krio da nema problem da snimi film bilo gde dokle god je finansiranje dostupno i u intervjuu britanskom "Telegrafu" 2012. je naveo da su Evropljani po tom pitanju veoma darežljivi.

Zlostavljao usvojenu ćerku kad je imala 7 godina

Drugi razlog što snima u Evropi je taj što su Evropljani tolerantni prema skandalima koji okružuju njegov privatni život, piše AFP.

Alen je 1992. napustio Miju Farou da bi počeo da živi sa usvojenom ćerkom iz prethodnog braka Sun Ju Previn koja je tada imala 21 godinu. Njih dvoje su još uvek zajedno i imaju dvoje dece.

Alen se ponovo našao u srcu skandala kada je njegova usvojena ćerka sa Farou - Dilan u pismu Njujork tajmsu navela da ju je zlostavljao kada je imala sedam godina.

Njujorški studija koji je presedavao sporom za starateljstvo nad decom 1994. isključio je mogućnost zlostavljanja jer su dokazi bili nepotpuni ali je Alena nazvao "samozaljubljenim, nepouzdanim i bezosećajnim".

- Možemo to nazvati Polanski-Alen sindrom - kaže Šulc-Ojala aludirajući na poljskog režisera Romana Polanskog koji je pobegao iz SAD posle optužbe da je imao seks sa maloletnicom 1977.

- Ljudi koji se razbesne na ove matorce su mahom oni koji imaju moralni problem sa poznatim ličnostima koje su izabrali za svoje uzore - rekao je on.

- Režiseri pak prave razliku između života i posla i brane posao od života.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online