Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.02.2015.
19:49
Vestionline A

"50 nijansi sive" - fijasko kod kritike, ushićenje kod Srpkinja

Dugoočekivana i na sva zvona najavljivana ekranizacija knjige "50 nijansi sive" doživela je premijeru i potpuni fijasko na filmskom festivalu u Berlinu. Već od prvih scena, film britanske rediteljke Sem Tejlor Džonson, izazvao je erupciju podsmeha. Istovremeno, u Beogradu, film je doprineo jednom od najmasovnijih ženskih okupljanja, ako ne računamo Čoline koncerte. Sava Centar je dva puta u jednom danu bio dupke pun.

Beta/AP/C. Z.
Ukratoko - malo erotike i mnogo jeftine romantike

Novinari, koji su pratili premijeru filma na filmskom festivalu u Berlinu, glasno su se smejali i izviždali svaki kliše i glupavi dijalog, kojima ovaj film obiluje. Kako je projekcija odmicala, događaj se pretvarao u javno pogubljenje projekta, da bi se završio salvom glasnih zvižduka i ironičnog aplauza.

Knjiga britanske autorke E. L. Džejms prodata je u 100 miliona primeraka, iako su se mnogi rugali groznom stilu, a ni jedan kritičar za erotski trilogiju nije imao ni slovo pohvale. Izgleda da bi filmskih "50 nijansi" moglo da pođe istim putem. Erotski roman Džejmsove se od digitalnog samizdata pretvorio u globalni kulturni fenomen na prelasku iz 2011. u 2012. godinu, kada je po prodaji preskočio sve "Hari Potere" i postao najprodavanija knjiga jedne autorke u istoriji izdavaštva.

Salman Ruždi napisao je da je to “najgore napisana štampana knjiga ikad”, “50 nijansi” su opisivali kao “porno za mame”, a teoretičari medija su uspeh knjige tumačili kao uspeh nove platforme - elektronske knjige.

Na kraju, kritičari se slažu da se filmska verzija svela na koliko-toliko manju meru užasa. Kao reditelj angažovana je relativno neiskusna Sem Tejlor Džonson, koja se u intervjuima žalila na neizdrživ pritisak i kontrolu autorke knjige. Ukratko, stvari od početka nisu mirisale na dobro.

Novinari i kritičari složili su se u još jednoj stvari, iako neiskusna i pod kontrolom, rediteljka je uspela da zagladi i ublaži neke od najgorih klišea iz romana. Međutim, i dalje je to slab i tanak film, a u određenim momentima dok ga gledate doživljavate transfer blama. To se posebno dešava u scenama kada glavni junak Grej, prilikom drugog susreta sa glavnom junakinjom Anastazijom, dramatično izgovara rečenicu "moram da te pustim od sebe da odeš", ili kada je pita "gde si do sad bila u mom životu", a ona mu odgovara "čekala sam te".

A onda još malo jeftine romantike: posle seksa Grej seda za klavir i prebira sonate dok ga Ana sluša ogrnuta u čaršafe i obasjana mesečinom.

Što se same glume tiče, ona je - onako. Dakota Džonson (ćerka Dona Džonsona i Melani Grifit) je OK glumica koja se u filmu bori sa lošim dijalozima i činjenicom da njen lik ima dve osnovne reakcije - postiđeno kolutanje očima i "sladostrasno" uzdisanje i dahtanje. Međutim, to približno odgovara onom što bi junakinja trebalo i da bude. Jednostavno, takav je lik.

S druge strane, Džejmi Dornan je lepotan. I to je to. Iako bi lik bogataša/džentlmena/sadiste Greja trebalo da bude zavodljiv, a istovremeno dominantan, preteći i opasan, kod Dornana to ne postoji. Filmski Grej izgleda zbunjeno, pogubljeno, nesigurno, obučeno kada ne treba, svučeno kada ne treba.

Ali, sve to nema nikakve veze, jer se po premijeri u Beogradu čini da će film proći kao i knjiga. Iako će ga mnogi ismejavati, još više njih (žena) će otići da ga pogleda. Neke će zaista i uživati u njemu, što se desilo i u Sava Centru. Ako tako bude od "Beograda do Tokija", produkcija neće zažaliti što ga je snimila, ali hoće što ga je prikazala u Berlinu, pred ozbiljnim filmskim znalcima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online