Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.09.2014.
04:40
S. Đurić - Vesti A

Najlepše filmske lokacije

Filmska umetnost oduvek je očaravala svet. Glumci i glumice svojom pojavom, harizmom, glumom i izgledom pokreću mase svojih obožavalaca. Destinacije koje su često bile inspiracija za snimanje nezaboravnih filmskih kadrova i danas uživaju veliku popularnost među svetskim putnicima. Svi ti filmovi ne bi bili tako posebni, dobri i uspešni da nije bilo lokacija na kojima su snimani.

I dok jedne takva odredišta inspirišu za snimanje novih filmova, turisti u filmovima otkrivaju destinacije, kao što je to slučaj s Novim Zelandom, koje je pojavljivanje na filmskim platnima širom sveta dovelo do vrha liste mesta koje treba videti bar jednom u životu.

Iako je najveći broj scena filma "Kum" sniman u Njujorku, zatim Los Anđelesu i Nevadi, u najvećoj meri ostao je upamćen po scenama sa Sicilije
 


1. ITALIJA

Maslinjaci Sicilije

Večni grad ima znamenitosti na svakom koraku, koje privlače kako turiste tako i brojne filmadžije. Najupečatljivije su španske stepenice, fontana Trevi, katedrale, brojni trgovi, Koloseum. Većina znamenitosti ovog prelepog grada našlo je svoje mesto i u filmu "Praznik u Rimu", sa čuvenim Gregori Pekom i Odri Hepbern, koji je svojevrsna razglednica glavnog grada Italije.

Iako je najveći broj scena filma "Kum" sniman u Njujorku, zatim Los Anđelesu i Nevadi, u najvećoj meri ostao je upamćen po scenama sa Sicilije. Prvobitna ideja producenata bila je da snimaju u gradiću Korleoneu, iz koga i potiče čuvena mafijašaka porodica, međutim kada su stigli tamo, shvatili su da mesto izgleda previše moderno. Uskoro su naišli na mestašce Savoka, sa kamenim kućama i maslinjacima.


2. PRAG

Mocart i vampiri

Ko nije snimio film u Pragu, kao da ga nije ni snimao. Poznat je i kao Zlatni Prag i Grad tornjeva, kojih ima oko 500. Film "Amadeus" koji je Miloš Forman napravio o Mocartu predstavio je stari deo grada, kao i Karlov most. Interesantno je da se jedan deo snimao i u državnom pozorištu, koje se i nije mnogo promenilo od Mocartovih dana. Posle prikazivanja ovog filma 1985. godine turistička poseta Pragu uvećala se i danas važi za jednu od najpopularnijih destinacija u Evropi. U Pragu Vesli Snajps juri vampire u filmu "Blejd 2", Tom Kruz gleda kako automobil eksplodira u "Nemogućoj misiji", Barbra Strajsend kisne na mostu u filmu "Jentl"...


3. LIVERPUL

Dokovi Šerloka Holmsa

Neodoljivi Liverpul mamio je režisere širom sveta. Engleski grad koji je dugo bio idealno mesto za niskobudžetne, umetničke filmove, koji su potom doživljavali uspeh. Čuvena panorama grada snimljena u filmu Kristofera Nolana o Betmenu podsetila je na taj deo Liverpula prikazan iz vizure Marlona Branda u filmu "Na dokovima Njujorka". Tuneli Mersej bili su mesto nedavnog snimanja filma o Hariju Poteru, a svoje kadrove u ovaj grad smestio je i Gaj Riči u filmu "Šerlok Holms" i snimio brojne vlažne ulice trećeg najvećeg grada u Engleskoj, uključujući i čuvene dokove, koji i dalje izgledaju kao na početku 19. veka.


4. KVINSTAUN NA NOVOM ZELANDU

Gospodari prstenova

Surova priroda ovog mesta bila je lokacija snimanja mnogih hit filmova. Mesto poznato po turizumu, avanturizmu i ski-stazama najlepše je predstavljeno u filmskoj bajci "Gospodar prstenova". Frodo, Gandalf i Saruman u filmu prolaze jezero Vakatipu, planinu Ben Lomond. Ovde je 2009. godine sniman i film "Iks men Vulverin" sa Hjuom Džekmenom u glavnoj roli. Gradić je okružen neverovatnim pejzažem i prelepim jezerom. Gledajući kadrove iz filmova snimljenih na ovom mestu, Kvinstaun je postao destinacija iz snova za adrenalinske zavisnike. Grad privlači ljude iz celog sveta, koji vole skajdajving, bandži skokove ili vožnju snoubordom.


5. PARIZ

Do poslednjeg bara

Mulen Ruž, mesto u kojem su se zaljubili Nikol Kidman i Huan Mekgregor u istoimenom filmu
 

Svi oni koji još nisu posetili Pariz, Ajfelovu kulu su već dosta puta viđali u brojnim filmovima. Pariz je grad sa dosta poznatih mesta, kao i barova na čuvenom Šanzelizeu u kojima je glavna faca Žan Pol Belmondo u filmu "Do poslednjeg daha", ostvarenju koje je 60-ih godina prošlog veka postao novi talas francuskog filma. Tu je i Mulen Ruž, mesto u kojem su se zaljubili Nikol Kidman i Huan Mekgregor u istoimenom filmu. Obavezna je i crkva na Monmartru koja je očarala Odri Tatu u filmu "Čudesna sudbina Amelije Pulen". Gledajući sve te kadrove snimljene na ovim mestima svakako će brojne ljubitelje putovanja navesti put Pariza.


6. BEN NEVIS

Hrabro srce

Hrabri škotski borac za slobodu Vilijam Valas živeo je baš u ovakvim predelima. Nimalo gostoljubive planine, zeleni pašnjaci, kristalno bistra jezera, reke i uzburkano more, koje nemilosrdno razbija obalu talasima nošenim vetrom. To su pejzaži koji su i činili borbu Vilijama Valasa u filmu "Hrabro srce" još upečatljivijom. Film je sniman širom Škotske, od okoline jezera Loh Leven i Glen Koe, a selo u kome je Valas rođen rekonstruisano je u dolini Glen Nevis, u podnožju najviše planine u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu Ben Nevis. Samo u prvih godinu dana nakon premijere "Hrabrog srca" broj turista u Škotskoj uvećao se za neverovatnih 300 procenata.


7. TURSKA I MALTA

Ahilova plaža

Čanakale i Melijeha su mesta koji većini ljudi nisu značili apsolutno ništa sve dok nije snimljen epski filmski hit "Troja" 2004. godine, u kome ulogu Ahila tumači Bred Pit. Iako su neke od scena snimane u Meksiku i Maroku, proslavile su se lokacije u Turskoj i na ostrvu Malti. Na jednoj od plaža iskrcao se sa svojom vojskom Ahil. Scene koje se odigravaju na plaži snimljene su upravo na Malti, čiji je turizam na najbolji način osetio šta znači holivudska reklama. Čanakale je grad i luka koja se nalazi u Turskoj, a u filmu je poslužio kao mesto na kome je sagrađen trojanski konj.


8. NJUJORK

Seks i grad

Njujork postao sastavni deo glumačke ekipe serije Seks i grad
 

Njujork je očaravao svojom lepotom i posebnošću brojne režisere i odigrao veliku ulogu u svakom filmu koji je sniman u njemu. Grad kao da je postao deo glumačke ekipe, pa neki filmovi možda i ne bi bili dobri i uspešni da nisu snimani upravo u Velikoj jabuci. Tokom snimanja čuvene serije (Seks i grad) o četiri najbolje drugarice iz Njujorka, policija je imala pune ruke posla da umiri brojne fanove koji bi se okupili u ulici u kojoj živi lik Keri Bredšo. Iako se u seriji spominje da Keri živi u 72. ulici između dve avenije Medison i Park, zapravo je u pitanju ulica Peri u Vest Vilidžu.


9. MONUMENT VALEJ

Kauboji i Indijanci

Na jugozapadu Amerike, na granici između saveznih država Utah i Arizona, nalazi se Monument valej ili Dolina stena na jeziku Navaho Indijanaca. Ovaj divlji predeo zarobio je maštu pisca vesterna Zanea Greja. Ovo mesto legendarnim će kasnije učiniti i filmovi slavnog reditelja Džona Forda, koji je ovde snimao kaubojske filmove. Od 1920. do 1930. godine ovaj indijanski rezervat bio je omiljeno njegovo mesto. Pa tako ko danas prolazi ovim krajolikom ima osećaj da ga iza svakog ugla čekaju kauboji i Indijanci na konjima.


10. MUMBAJ

Indija pleše

Indijski Holivud nalazi se upravo u Mumbaju i naziva se Bolivud. Grad smešten u Indiji, fabrika je iz koje svaki dan izađe skoro 200 filmova. Bolivud filmovi su pretežno melodramatični. Pretežno se bave ljubavnim temama, ljuti roditelji, ljubavni trouglovi, porodične veze, žrtve, korumpirani političari, kidnaperi, slomljena srca, kurtizane sa zlatnim srcem. Svako ko poseti neki od studija, videće Bolivud u akciji, a posebno se traži melodrama, ples, pesma i jake emocije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online