Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.03.2010.
16:35
Tanjug A

Montevideo, Tadić te video!"

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je danas ekipu filma i TV serije "Montevideo, Bog te video!", tokom snimanja u centru Beograda.

"Montevideo, Bog te video!" predstavlja podsećanje na podvig mladih srpskih fudbalera koji su, pod imenom Jugoslavije, 1930. godine na Prvom svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju, ostvarili istorijski uspeh i osvojili treće mesto.
Film opisuje beogradske mladiće koji su pre 80 godina probudili nacionalni ponos pobeđujući pod imenom Jugoslavije, a zapravo pronoseći slavu Srbije u fudbalu.


Režiju filma i TV serije potpisuje Dragan Bjelogrlić, dok je scenario za film i TV seriju napisao Srđan Dragojević, uz asistenciju Ranka Božića.


Današnji set sniman je na potezu Studentski trg - ulica Vuka Karadžića, gde su glumci i statisti, obučeni po modi iz tridesetih godina prošlog veka, i uz automobile i tramvaje tog doba, prikazali Beograd kao prestonicu Kraljevine Jugoslavije.

Opasku Bjelogrlića da je u Srbiji najteže napraviti fudbalski tim, predsednik Srbije propratio je rečima da je ista stvar i sa "pravljenjem vlade".

Bjelorlić je predsedniku uručio dres sa njegovim imenom. Tadić se zahvalio na poklonu, istakavši da za njega predstavlja značajno iskustvo da poseti ljude iz kulture koji prave filmove i serije, i istovremeno žele da "zaštite sećanje na pređašnje vreme".


"Ovim se obezbeđuje da kulturne i arhitektonske činjenice prethodnog vremena ugradimo u budućnost. Ovaj deo grada svedoči o našem evropskom karakteru i sa malim popravkama možemo mnogo toga učiniti", kazao je srpski predsednik.


Govoreći o filmu, Tadić je kazao da nas on vraća u tridesete godine.


"Sećam se Miljanićeve rečenice iz sedamdesetih godina, da se kod nas nije shvatao globalni značaj fudbala, i to jeste igra nad svim igrama", istakao je Tadić, pohvalivši glumce za odlične driblinge i štopovanje lopte.


Bjelogrlić smatra da je film "divna priča o generaciji koja je napravili veliki sportski uspeh" i da Srbija ima prošlost kojom može da se diči.


Predsednik Srbije se osvrnuo na činjenicu da je deo filma sniman i na terenu fudbalskog kluba Dorćol, gde je i on godinu dana igrao fudbal.


"To je velika stvar za moje Dorćolce i sve one koji su igrali u Dorćolu, i to kažem i kao lokal patriota, a ne samo srpski patriota", kazao je Tadić.

Na Prvom svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. u Urugvaju, reprezentativci Jugoslavije su do te daleke južnoameričke zemlje putovali 16 dana brodom, koji je isplovio iz Francuske.


Jugosloveni su na početku turnira načinili senzaciju pobedivši Brazil sa 2:1. Prvi gol za naš tim na šampionatima sveta u tom susretu postigao je najmlađi u ekipi, Aleksandar Tirnanić, koji je dan posle podviga napunio 19 godina.


Naši reprezentativci su potom sa 4:0 deklasirali Boliviju i kao pobednici grupe plasirali se u polufinale, gde ih je čekao domaćin.


U polufinalu, pod sumnjivim okolnostima i uz pomoć sudija, Urugvaj je pobedio Jugoslaviju sa 2:1. Jugoslavija je prvenstvo završila na trećem mestu zato što je u

polufinalu poražena od Urugvaja, koji je osvojio titulu prvaka sveta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online