Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.01.2014.
03:46
Beta A

FEST počinje filmom ''Top je bio vreo''

Ljubitelji filmske umetnosti, moći će u Beogradu tokom 42. FEST-a, od 28. februara do 9. marta, da vide 75 filmova, među kojima su i najbolje premijere svetske i domaće produkcije.

FEST, čiji je slogan "Nije sve crno-belo", otvoriće "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića zasnovan je na istoimenom romanu Vladimira Kecmanovica o surovom odrastanju u opkoljenom i bombardovanom Sarajevu, a zatvoriti dobitnik Zlatne palme u Kanu "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša, najavili su organizatori na
konferenciji za novinare.

Umetnički direktor FEST-a Borislav Anđelić, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i predsednik Odbora FEST-a Vesna Marjanović

U Glavnom programu biće prikazano 12 filmova nominovanih za Oskara u najmanje jednog kategoriji - među njima su "12 godina ropstva" Stiva Mekvina, "Poslovni klub Dalas" Žan-Mark Valea, "Nebraska" Aleksandra Pejna i "Filomena" Stivena Frirsa.

Takođe na repertoaru će biti i "Nimfomanka" Larsa fon Trira, "Samo ljubavnici ostaju" Džima Džarmuša, "Venera u krznu" Romana Polanskog, "Nulta teorema" Terija Gilijama i "Nesrećna Džesmin" Vudija Alena.

Umetnički direktor festivala Borislav Anđelić naveo je da je, bez obzira na teškoće, sujete i interese, FEST po potencijalu gledalaca i filmskog programa jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu.

"Ambicije i drugih u novonastalim državama su značajne, imamo ozbiljnu konkurenciju, ali će FEST i ove godine pokazati da ima visoko kvalitetan program", rekao je Anđelić.

Prema njegovim rečima, u fokusu ovogodišnjeg festa su skandinavska i ruska produkcija. U okviru celine Holivud, biće prikazi flimovi fetivalskih pobednika, Oskarovaca i velikih autora - publika će moći da vidi presek američkog repertoarskog filma.

U jedinoj takmičarskoj selekciji "Evropa van Evrope" biće filmovi nastali van Evropske unije, dok će program "Evropa" ponuditi filmove i koprodukcije nastale u EU. Kao poslednji film koji će biti prikazan na FEST-u i to u okviru programa "Fest Parti" biće "Duran Duran" Dejvida Linča.

Od domaćih filmova, kako je najavio biće prikazano i ostvarenje "Mamula" Milana Todorovića. Selektor Ivan Karl je podsetio da je FEST osnovan zbog nedostatka dobrih filmova u bioskopima. Danas imamo dobre filmove, ali nema bioskopa, dodao je on.

"Uloga FEST-a je i tada i sada bila da pomogne publici, da je obrazuje, zabavi i informiše", rekao je Karl i naveo da bez jednog od ta tri postulata FEST nije ono što treba da bude. Gradski zvaničnik za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da Grad,
kao osnivač FEST-a čini sve da festival vrati primat u regionu i povrati reputaciju po kojoj je poznat u celom svetu.

Publika će filmove moći da gleda u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana, Domu sindikata. Ulaznice će biti u prodaji od 1. februara, po ceni od 220 i 350 dinara, a za svečano otvaranje i "Nimfomanku" su 500 dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online