Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.01.2014.
21:40
Beta A

Meril Strip opet u trci za Oskara

Filmovi "American Hustle" i "Gravitacija" vode u trci za Oskara sa po 10 nominacija, a iza njih je film "12 godina ropstva" sa nominacijama u devet kategorija, saopštila je danas Američka filmska akademija. Za najbolji film nominovani su i "Kapetan Filips", "Dallas Buyers Club", "Her", "Nebraska", "Filomena" i "Vuk sa Vol strita".


Scena iz filma "12 godina ropstva"
 

Nagradu za najboljeg reditelja na svečanosti koja će biti održana 2. marta mogao bi da dobije Dejvid O'Rasel za "American Hustle", Alfonso Kuaron za "Gravitaciju", Aleksandar Pejn za "Nebrasku", Stiv Mekvin za "12 godina ropstva" ili Martin Skorseze za "Vuka sa Vol Strita".

Iako tradicionalno filmovi sa najviše nominacija osvoje Oskara za najbolji film, to nije bio slučaj poslednjih godina. Šest puta u poslednjih 10 godina film sa najviše nominacija nije pobedio na kraju, uključujući i prošlogodišnju dodelu, kada je "Linkolna" Stivena Spilberga, koji je imao 12 nominacija, pobedio Ben Aflekov "Argo".

Dikaprio u filmu "Vuk sa Vol Strita"
 

Kristijan Bejl (American Hustle), Brus Dern (Nebraska), Leonardo Dikaprio (Vuk sa Vol Strita) , Čivetel Edžiofor (12 godina ropstva) i Metju Mekonahi (Dalsas Buyers Club) nadmetaće se za Oskara za najboljeg glumca.

Sandra Bulok u filmu "Gravitacija"
 

Za najbolju glumicu nominovane su Ejmi Adams (American Hustle), Kejt Blanšet (Blue Jasmine), Sandra Bulok (Gravitacija), Džudi Denč (Filomena) i Meril Strip (August: Osage County), kojoj je to 18. nominacija, od čega je tri puta dobila Oskara.

Barhad Abdi kao pirat u filmu "Kapetan Filips"
 

U kategoriji najboljih sporednih glumaca takmičiće se Barhad Abdi (Kapetan Filips), Bredli Kuper (American Hustle), Majkl Fasbender (12 godina ropstva), Džona Hil (Vuk sa Vol strita) i Džered Leto (Dallas Buyers Club).

Seli Hokins (Blue Jasmine), Dženifer Lorens (American Hustle), Lupita Niongo (12 godina ropstva), Džulija Roberts (August: Osage County) ili Džun Skvib (Nebraska) mogle bi biti proglašene za najbolju sporednu glumicu.

Za najbolji film na stranom jeziku nominovani su belgijski "The broken circle breakdown" Feliksa van Greningena o paru koji se suočava sa ozbiljnom bolešću svog deteta, kao i italijanski "The Great Beauty" Paola Sorentinija o novinaru koji život provodi u noćnim zabavama i luksuzu, dok u 65. godini, pod pritiskom promišljanja o prošlosti, ne otkrije bezvremene predele apsurdne, izuzetne lepote.

"Omar" - film o izraelsko-palestinskoj ljubavi i ratu
 

Nominovani su i danski "The Hunt" Tomasa Vinterberga - drama o vaspitaču u vrtiću koga devojčica zaljubljena u njega lažno optužuje da ju je seksualno zlostavljao, kambodžanski "The Missing Picture" Riti Pana koji se bavi posledicama krvave diktature Pola Pota i palestinski "Omar" Hani Abu-Asada, koji je priča o ljubavi i njenim posledicama ispričana kroz prizmu izraelsko-palestinskog konflikta.

Za nagradu za najbolji adaptirani scenario nadmetaće se Ričard Linklejter, Džuli Delpi i Itan Hok za film "Pre ponoći", Bili Rej za "Kapetan Filips", Stiv Kugan i Džef Poup za "Filomena", Džon Ridli za "12 godina ropstva" i Terens Vinter za "Vuk sa Vol Strita".

Diznijev animirani film "Frozen"
 

Za Oskara za originalni scenario u igri su Erik Voren Singer i Dejvid O. Rasel za "American Hustle", Vudi Alen za "Blue Jasmine", Kreg Borten i Melisa Volak za "Dallas Buyers Club", Spajk Džonz za "Her" i Bob Nelson za "Nebraska".

Za najbolji animirani film nominovani su "The Croods", "Despicable Me 2", "Ernest and Celestine", "Frozen" i "The Wind Rises".

U kategoriji dokumentarnog filma takmičiće se "The Act of Killing", "Cutie and the Boxer", "Dirty Wars", "The Square" i "20 Feet from Stardom".

Za nagradu za najbolje vizuelne efekte boriće se "Gravitacija", "Hobit: Šmaugova pustošenja", "Iron Man 3", "The Lone Ranger" i "Star Trek Into Darkness".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online