Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.10.2013.
15:47
S. Đurić - Vesti A

Princeza Olivera žena heroj

Vesna Stanojević (50) ostala je upamćena po ulozi Silije u filmu "Poslednji krug u Monci" ili kao Ruža u "Tri karte za Holivud", a onda se godinama o njoj ništa nije znalo. Odselila se u London gde je živela neki drugi život, da bi se posle 15 godina ponovo pojavila na srpskim TV ekranima u ulozi Blanki u seriji "Cvat lipe na Balkanu" u režiji Ljubiše Samardžića.

Bira uloge: Vesna Stanojević

Od tog trenutka kao da je počela da preživljava drugu glumačku mladost. Ponude joj stižu sa svih strana, pa je sve češće u Srbiji, iako već dve decenije živi i radi u Londonu. Ovih dana, kao nekad, poklonila se publici u Centru Sava nakon premijere igrano-dokumentarnog filma "Put ružama posut", u kome je dočarala princezu Oliveru, ćerku kneza Lazara i kneginje Milice, nakon što se posle 14 godina provedenih u haremu sultana Bajazita Prvog vratila u Srbiju.


- Veoma sam srećna što ponovo imam priliku da igram u Srbiji. Utisci su mi pomalo konfuzni i svaki put kad dođem u domovinu pokušavam da se snađem. Nisam dugo glumila u Srbiji, a sada imam privilegiju da prihvatam samo uloge koje mi se dopadaju. Film "Put ružama posut" je priča o jednoj ženi i poklon svim ženama. Nisam mnogo znala o Oliveri Lazarević, pogotovo ne o njenom diplomatskom talentu i uticaju koji je imala u odnosima između Srbije i Turske u to vreme. Osim fizičke lepote, ona je imala neverovatnu duhovnu snagu. Ona je bila hrabra žena koja se žrtvovala za svoju porodicu i svoj narod - kaže Vesna Stanojević.

Tetka Stana

Vesna Stanojević okupirana je ulogom u seriji "Samac u braku" koja se ovih dana snima po istoimenom romanu Mir-Jam.
- Sticajem okolnosti mi je ponuđena uloga tetke Stane i ja sam je sa zadovoljstvom prihvatila. Igram tetku glavnog glumca, Miloša Bikovića, koja ga je podigla umesto majke. Ne mogu mnogo da otkrivam, ali oni su veoma vezani i cela ta priča oko njegovog braka je mnogo jaka, a tetka samo želi da oni budu srećni - otkriva Vesna.

S obzirom na to da već dve decenije živite i radite u Londonu, da li ste upoznati sa stanjem u srpskoj kinematografiji poslednjih godina?
- Mislim da ima pomaka. Znam da novca nema, ali mislim da su stvari počele da se menjaju, jer se u poslednje vreme snimaju filmovi sa univerzalnijim temama. Nismo opsednuti nekim samo našim problemima i u tom smislu je mnogo zahvalnije uraditi nešto što u istom trenutku može da prija društvu, ali i da podigne kulturu na jedan drugi nivo.


Šta radite u Londonu?

- Povremeno radim kao glumica, ali igram isključivo strance. Englesko tržište je konzervativno i koliko god da u Londonu ima stranaca, kada pogledate serije i filmove glumci su uglavnom Britanci. Osim toga, kao glumac najprirodnije radite na svom jeziku. Nema puno razmišljanja, reagujete spontano, dok je sve drugačije kada glumite na drugom jeziku. Ali, meni je drago što mogu da radim na dva različita podneblja, u dve vrlo različite glumačke tradicije. U Engleskoj se mnogo radi, konkurencija je velika i nema garancija, već glumac mora stalno da se dokazuje.


A fakultet?
- Redovni sam profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Central School of Speech and Drama
gde predajem glumu na katedri na kojoj sledimo izuzetno originalan koncept englesko-američke pozorišne tradicije. Ove godine ću primiti osmu generaciju studenata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online