Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.06.2013.
18:07
b92.net A

Kako su "Zvezdane staze" promenile svet

Naučnici, profesionalci i obožavaoci iznova vode diskusije o tome koliko je čuvena serija “Zvezdane staze” uticala na nauku i tehnologiju, ali i na svakodnevni život.

Čuveni brod Enterprajz
 

Matični svemirski brod Enterprajz, iz serije “Zvezdane staze”, dobro je poznat ljubiteljima i posetiocima Nacionalnog muzeja aeronautike i svemirskih istraživanja u Vašingtonu, gde je izložen njegov model. Po njemu je nazvan i prototip svemirskog šatla, kaže kustoskinja u tom muzeju Margaret Vajtikemp.

“Prvi šatl nazvan je Enterprajz kao rezultat kampanje slanja pisama koju su sedamdesetih organizovali ljubitelji te serije”, navodi Margaret Vajtikemp u razgovoru za Glas Amerike.

To je samo jedan pokazatelj uticaja Zvezdanih staza, kaže Vajtikemp, napominjući da je serija počela da se prikazuje šezdesetih godina, kada su se žene i druge manjine borile za jednaka prava.

“Zvezdane staze su pružale uvid ne samo u to kako bi buduća svemirska putovanja mogla da izgledaju već i kakvo bi moglo da bude ljudsko društvo. Članovi posade bili su i muškarci i žene, raznih rasa, raznih nacija, pa čak i jedan vanzemaljac”, dodaje Vajtikemp.

U prvoj seriji pojavila se i tehnologija koja je kasnije postala realnost, kaže urednica knjige “Zvezdane staze i istorija” Nensi Regan: “Prvi put smo videli plazma TV ekran, prvi put se pojavio uređaj za komunikaciju sličan mobilnom telefonu, koji se sklapao slično kao moj prvi mobilni telefon…”

Tu je i prvi primerak blutut tehnologije, u sceni gde ga jedan od likova nosi prikačen za uvo. Takođe smo prvi put videli nešto što liči na tablet kompjutere, kaže Nensi Regan.

Zvezdane staze još inspirišu inženjere, kaže Majk Gould iz kompanije Bigelou erospejs, koja razvija svemirske letelice sledeće generacije.

“Dopada mi se da je čitav naš program u duhu Zvezdanih staza koji nastoji da neprestano pomera granicu ljudskih istraživanja”, kaže Gould.

On otkriva da će njihov takozvani “Modul za proširenje aktivnosti” biti isproban na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2015. godine.

Zvezde i scenarista najnovijeg filma “Zvezdane staze: Prema tami”, astronauti NASA-e i ljubitelji, razgovarali su o uticaju te serije tokom nedavnog susreta na internetu. Astronaut Kjel Lindgren rekao je tom prilikom da serija podstiče maštu.

“Jedno od zadovoljstava od tih filmova i naučne fantastike uopšte je mogućnost da se izmišlja kakva će biti budućnost i kakva će biti tehnologija”, kaže Lindgren.

Serija “Zvezdane staze” deo je pop kulture već gotovo 50 godina, a kako njeni tvorci već planiraju novi film, ona će nastaviti da inspiriše ljude da razmišljaju o svemiru – toj krajnjoj granici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online