Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2010.
00:04
Vestionline A

FEST - Zimske pomorandže

U specijalnom fokusu FEST-a svake godine nađe se kinematografija neke zemlje. Prošle godine je izbor umetničkog direktora Festivala bio argentinski film, a ove godine je posebna pažnja posvećena izraelskom filmu kroz program nazvan "Zimske pomorandže".

Iskustvo publike FEST-a sa izraelskim filmom proteklih godina bilo je sjajno! Gotovo svi filmovi iz ove bliskoistočne zemlje koji su proteklih godina prikazivani u Beogradu bili su izvanredni, a posebno se pamte "Poseta orkestra", "Balon" i "Gosti".

Ove godine su u specijalnom programu FEST-a četiri filma iz Izraela, a očekivanja od njih su poprilično velika.

To posebno važi za film "Liban" čiji će reditelj Samuel Maoz biti gost Festivala. Maoz je za ovaj film, po sopstvenom priznanju, decenijama skupljao hrabrost.

"Liban" je osvojio tri nagrade na venecijanskom festivalu, među kojima i "Zlatnog lava", a nagrađivan je i u Solunu i Lođu, dok mu je izraelska akademija za film dodelila čak četiri priznanja.

Širom otvorenih očiju - Haim Tabakman

Jafa - Keren Jedaja

Liban - Samuel Maoz

Veličina je važna - Šaron Majmon & Erez Tadmor

Širom otvorenih očiju (Einaym pkuhot)

Režija: Haim Tabakman

Izrael, Nemačka, Francuska, 2009. godina, 91 min.
 

Uloge: Ran Denker (Ran Danker), Zohar Štraus (Zohar Strauss)
Festivali: Stokholm, Jerusalim, Flandr

Ovo je priča o homoseksualnoj ljubavi u srcu ultra-ortodoksne jevrejske zajednice u Jerusalimu. Aron (38) je ugledni mesar u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici. Oženjen je Rivkom (28) i otac je četvoro dece. Posle smrti svog oca Aron traži asistenta u mesari i zapošljava mladog strudenta verske škole Ezrija. Od tog momenta Aron počinje da provodi sve više vremena sa Ezrijem, zapostavljajući porodicu i zajednicu, ulazeći u vrtlog zabranjene ljubavi i strasti.


Jafa (Jaffa)

Režija: Keren Jedaja (Keren Yedaya)

Izrael, Francuska, Nemačka, 2009. godina, 105 min.
 

Uloge: Moni Mošonov (Moni Moshonov), Dana Ivgi (Dana Ivgy)
Festivali: Kan 2009.


U srcu Jafe, gradu koga Izraelci zovu „Nevesta od mora“, u Ruvenovoj garaži razvija se porodični biznis. Njegova kći Mali i sin Meir rade zajedno sa Tufikom, mladim Palestincem i njegovim ocem Hasanom. Niko ne sumnja da se između Mali i Tufika razvila ljubav koja traje već nekoliko godina. Dok dvoje mladih tajno planiraju venčanje, Meir i Tufik iznenada ulaze u konflikt...

Liban (Lebanon)

Režija: Samuel Maoz

Izrael, Nemačka, Francuska, Liban, 2009. godina, 92 min.
 

Uloge: Joav Donat (Yoav Donat), Itaj tiran (Itay Tiran), Ošri Koen (Oshri Cohen), Mihael Mošonov (Michael Moshonov)
Festivali: Venecija 2009. - Zlatni lav; Solun 2009. - Nagrada za ljudske vrednosti;

Prvi libanski rat, jun 1982. Jedan tenk i vod padobranaca poslati su u istraživanje grada koga su bombardovale izraelske vazdušne jedinice. Misija izmiče kontroli i pretvara se u smrtonosnu zamku. Pada mrak i rasturene trupe ostaju zarobljene u centru grada u ruševinama, bez mogućnosti dalje komunikacije sa centralnom komandom, opkoljeni sirijskim komandosima. Opkoljeni vojnici, zatečeni u tenku nisu ratni heroji spremni za borbu. Oni osećaju veliki strah od smrti...

Veličina je važna (Sippur Gadol)

Režija: Šaron Majmon (Sharon Maymon) & Erez Tadmor

Izrael, Francuska, Nemačka, 2009. godina, 90 min.
 

Uloge: Dvir Benedek, Icik Koen (Itzik Cohen)
Festivali: Karlovi Vari 2009; Izraelska filmska akademija - Nagrada za nabolji film i za najbolju režiju;

Četiri prijatelja koja imaju problema sa težinom, odlučuju da napuste dijete kojima su podvrgnuti. Kada jedan od njih, Hercl, dobije otkaz kao kuvar i počne da radi u japanskom restoranu kao perač sudova, otkriva svet sumo rvača koji su uprkos debljini poštovani. Ovo je film o "izlasku“ i prihvatanju sebe, o punijim ljudima koji uče kako da se adaptiraju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online