Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2010.
00:04
Vestionline A

FEST - FantAzija

U programskoj celini "FantAzija" FEST svojoj publici predstavlja savremene filmove iz različitih zemalja sa najvećeg kontinenta. Azijske kinematografije su proteklih decenija dospele u centar pažnje festivala širom sveta potpuno svežim pristupom filmskoj umetnosti.

Ovogodišnji festival u Berlinu gotovo je u potpunosti u znaku azijskih filmova, obzirom na to da su i otvaranje i zatvaranje festivala rezervisani za projekcije filmova sa dalekog istoka.

To i ne čudi ako se ima u vidu popularnost koju filmovi iz azijskih zemalja poslednjih godina uživaju kako među kritičarima tako i među publikom, za šta su verovatno najzaslužniji autori poput Anga Lija, Takaši Mikea, Kim Ki-duka, Džona Vua, Jimu Žonga, Park Čan-vuka, Džoni Toa i ostalih.

Prošlogodišnja FEST-ovska "FantAzija" donela je nekolicinu izuzetno kvalitetnih filmova koji su mnoge u publici i doslovno ostavili bez daha. Pre svih, trajan utisak ostavili su korejski film "Tragač", te dva japanska filma: "Tokijska Sonata" Kijošija Kurosave i "Kreće se" Hirokazu Kore Ede, čiji novi film je i ove godine na programu FEST-a.

Pored ovog japanskog filma, na repertoaru su i tri indijska ostvarenja, ali i nekoliko već osvedočeno sjajnih naslova iz kinematografski "manjih" sredina:

Iskasapljena [Filipini] - Brijante Mendoza

Lutka na naduvavanje [Japan] - Hirokazu Kore Eda

Gulal [Indija] - Anurag Kašjap

Dev. D [Indija] - Anurag Kašjap

Delhi - 6 [Indija] - Mehra Rakejš Omprakaš

Čengdu, volim te! [Kina] - Frut Čan & Đijen Cui

Ramšand Pakistanac [Pakistan] - Mehrin Džabar

Osveta [Hong Kong] - Džoni To

Iskasapljena (Kinatay)

Režija: Brijante Mendoza (Brillante Mendoza)

Filipini, Francuska, 2009. godina, 102 min.
 

Uloge: Koko Martin (Coco Martin), Mersedes Kabral (Mercedes Cabral)
Festivali: Kan 2009. - Najbolja režija;

Pepinga, studenta kriminologije, njegov kolega Abijong angažuje kao kurira. On honorarno radi za lokalni sindikat koji prikuplja nadoknade za zaštitu od različitih preduzeća u Manili. Lako zarađen novac Peping troši na svoju devojku Sesil. Da bi se oženio Peping mora da zaradi više novca. Abijong mu nudi specijalni zadatak koji se plaća više nego obično.

Lutka na naduvavanje (Kuki Ningyo)

Režija: Hirokazu Kore Eda

Japan, 2009. godina, 125 min.
 

Uloge: Bae Du-na (Bae Doo-na), Arata, Icudži Itao (Itsuji Itao)
Festivali: Kan 2009.

Samac Hideo ima lutku na naduvavanje u prirodnoj veličini koja iznenada oživljava. Sve je novo za nju u svetu van Hideove kuće. Ona sreće razne ljude, ali svi u sebi nose prazninu, baš kao i ona sama. Jednog dana ona se napumpava i kreće u šetnju. Upoznaje Juničija koji radi u video klubu. Zaljubljuje se u njega i počinje sa njim da radi. Sve izgleda savršeno dok se jednog dana nešto ne dogodi sa lutkom.

Gulal (Gulaal)

Režija: Anurag Kašjap (Anurag Kashyap)

Indija, 2009. godina, 140 min
 

Uloge: K K Menon, Aditja Srivastav (Aditya Srivastav)
Festivali: Venecija 2009.

Film prikazuje nevinog studenta Dilepa koji odlazi na studije u Džajpur. Dilep upoznaje Ranzu koji je u sukobu sa tradicionalnim vredostima društva koje proklamuje njegov otac, lokalni radža. Staromodni Džadval, školski siledžija, maltretira Dilepa, kao i profesorku Anuju. Očaj ih zbližava i dovodi u jaku emotivnu vezu...

Dev. D

Režija: Anurag Kašjap (Anurag Kashyap)

Indija, 2009. godina, 144 min
 

Uloge: Abaj Deol (Abhay Deol), Mahi Gil (Mahie Gill)
Festivali: Venecija 2009.

"Dev D“ je moderna ljubavna priča koja prikazuje pripadnike mlađe generacije razapete između istočnjačkih korena i zapadnjačkog senzibiliteta. Film je smešten u rustičan, živopisan Pendžab i morbidan, mračan, prljavi Delhi. Reditelj vodi gledaoca od zapuštenih polja gorčice do neonskih svetala, od balada Pendžaba do savremenog rok zvuka.

Delhi - 6

Režija: Mehra Rakejš Omprakaš (Mehra Rakeysh Omprakash)

Indija, 2009. godina, 140 min

Uloge: Om Puri, Vahida Rehman (Waheeda Rehman)
Festivali: Venecija 2009.

"Delhi - 6“ je priča o mladom Amerikancu Roshanu, indijskog porekla koji se vraća u Indiju kako bi video svoju bolesnu baku. Ona želi da umre na svom tlu. Živeći u Americi, Roshan je nepripremljen za indijsku hranu i mirise, kulturu i običaje. U kontaktu sa bakinim komšilukom, Roshan počinje da se ponaša kao deo nove zajednice. On slabo razume nove ljude i ne primećuje da oni mogu imati različita lica. Radnja je smeštena u stari deo Delhija, čiji je poštanski broj nekada bio 11 00 06. S ponosom, njegovi stanovnici ga zovu Delhi - 6.

Čengdu, volim te! (Chengdu, wo ai ni)

Režija: Frut Čan (Fruit Chan) & Đijen Cui (Cui Jian)

Kina, 2009. godina, 78 min.
 

Uloge: Anja Vu (Anya Wu), Tao Guo
Festivali: Venecija 2009

Film prikazuje dve odvojene ljubavne priče smeštene u 1976. i 2029. godinu. Prva se bavi nemogućom ljubavi između mladog majstora u kući čaja i prelepe konobarice. Druga prati Lin Miao, samba igračicu, koja traži dečaka koji joj je pomogao tokom zemljotresa u detinjstvu i čoveka koji je povredio njenog rođaka. Nalazeći Li Haoa, ona ne može da pretpostavi da je on ista osoba. Kako će Lin Miao savladati ljubav i mržnju koju oseća prema istom čoveku?


Ramšand Pakistanac (Ramchand Pakistani)

Režija: Mehrin Džabar (Mehreen Jabbar)

Pakistan, 2008. godina, 103 min.

Uloge: Nandita Das, Šaud Alvi (Shaood Alvi)
Festivali: Tribeka 2008; Sijetl 2008; Kairo 2008; Pusan 2008; Florida 2009; Vašington 2009;

Film prikazuje istinitu priču o prelasku pakistansko-indijske granice, juna 2002. godine. Dva člana pakistanske Hindu porodice, pripadnici nedodirljive, najsiromašnije Dalit kaste, promeniće svoje sudbine. S jedne strane granice otac i osmogodišnji dečak nalaze se u indijskom zatvoru, a s druge strane majka iznenađena njihovim iznenadnim nestankom započinje novo poglavlje svog života...


 

Osveta (Fuk sau)

Režija: Džoni To (Johnnie To)

Hong Kong, Francuska , 2009. godina, 108 min.

 

Uloge: Džoni Halidej (Johnny Hallyday), Silvi Testu (Sylvie Testud)
 

U honkonškoj bolnici leži Francuskinja u kritičnom stanju posle napada bande u kojoj je ubijen njen muž Kinez i dvoje male dece. Njen otac Kostelo stiže iz Francuske i policija ga odmah upozorava da se ne meša, iako njegova ćerka nemo moli za pomoć. Stranac u stranoj zemlji i još s problematičnim pamćenjem, Kostelo sedi zatečen u svojoj hotelskoj sobi i ispisuje reč „osveta“ preko brutalnih fotografija sa mesta zločina nad ćerkinom porodicom. Uskoro se sreće sa trojicom profesionalnih ubica koji rade za glupog i razmetljivog mafijaškog bosa Fanga, pa zatraži od njih da mu pomognu da osveti porodicu. I dok upoznaju svog novog klijenta, saznaju da njegova prošlost i nije tako nevina kao što su pretpostavljali. Sa pogoršanjem Kostelovih problema s pamćenjem, postavlja se pitanje: šta znači osveta, ako se čovek više ne seća onih koji su zgrešili ili onih koje je izgubio?

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online