Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 08.03.2013.
17:07
Beta A

"Bitka na Neretvi" zvanično hrvatski film

Film "Bitka na Neretvi" koji je u poslednjih 40 godina od kada je snimljen, najčešće označavan kao jugoslovenski, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivaće se kao film hrvatskih autora, izjavio je danas reditelj tog filma Veljko Bulajić.

Jedan od deset najznačajnijih filmova o Drugom svetskom ratu
 

"Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulisali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nismo dobijali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji", rekao je Bulajić, prenosi agencija Hina.

On je dodao da je u projektu učestvovalo 80 odsto filmskih radnika iz Hrvatske.

Posle višegodišnjih pregovora odlučeno je da će Jadran film, koji je bio izvršni producent, ubuduće biti jedini ovlašćeni za zastupanje filma, potvrđeno je u toj kući.

Najveći filmski ratni spektakl snimljen na prostorima bivše Jugoslavije bio je međunarodni projekt s više producenata, deo njih bio je okupljen u Udružene jugoslovenske producente, a imao je i strane koproducente. Osim međunarodne distribucije Jadran film će preuzeti i zaštitu autorskih prava, osim Veljka Bulajića i direktora fotografije Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i
scenografa Duška Jeričevića.

Film, snimljen 1969. godine, samo u Jugoslaviji videlo je više od četiri miliona gledalaca, a u svetu njih 350 miliona. Godinu dana pošto je snimljen bio je nominovan za Oskara u kategoriji strani film, a pre tri godine na festivalu u Moskvi uvršćen je u deset najznačajnih filmova o Drugom svetskom ratu.

Popularnosti filma doprinela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće glumce Velimira Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Borisa Dvornika, Milenu Dravić, Fabijana Šovagovića... bili i slavni američki glumci Jul Briner i Orson Vels, sovjetski glumac i reditelj Sergej Bondarčuk, Italijanka Silva Košćina.

Deca skolskog uzrasta širom tadašnje Jugoslavije organizovano su vođena u bioskope da odgledaju film o slavnoj bici, poznatoj u mitologiji Narodnooslobodilačkog rata i kao Bitka za ranjenike.

Petak 08.03.2013. 18:45
Мајку вам комуњарску јебем.
Petak 08.03.2013. 18:59
Tacno je da su se hrvati borili protiv nacizma, ali samo u filmu i u snu!
Petak 08.03.2013. 18:59
Ko da im je prvi put, pa oni ce i cetnici da postanu, samo kad im bude zatrebalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online