Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.02.2013.
15:08
B. Božin - Vesti A

Bombe zamenili pitom od jabuka

Na velikoj pijaci filmova Evropskom filmskom marketu u okviru Berlinala našao se i dokumentarni film Željka Mirkovića "Drugi susret", koji govori o neobičnom prijateljstvu bivših neprijatelja, američkog pilota čuvenog "nevidljivog" F-117A Dejla Zelka, i čoveka koji ga je srušio kod Buđanovaca, pukovnika Zoltana Danija.

 

Mirkovića su organizatori upozorili da se ne uzbuđuje ako filmaši budu izlazili sa projekcije, jer je to uobičajena stvar, ali on za to nije imao prilike, jer niko nije otišao pre kraja.  Film ne govori o ratu, već o porodici, humanosti, miru, a pozadina toga je događaj koji je obeležio Srbiju i svet u martu 1999. godine.


- Pre osam godina sam snimao film o Zoltanu Daniju "21 sekund", zapravo o njegovoj ličnoj tranziciji iz vojnika u civila, jer je posle vojske postao pekar. Dejl je u Americi izbegavao publicitet, ali je dao jedan intervju o stelt tehnologiji, pa su hteli da naprave intervju i sa pukovnikom Zoltanom. Kad sam čuo da Dejl učestvuje u toj priči, rodila se ideja da se njih dvojica sretnu, pa sam mu to u pismu predložio i dobio pozitivan odgovor - objašnjava Mirković kako je sve počelo.


Svilen konac mira

U Srbiji su do sada bile četiri premijere u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kovinu. U Vašingtonu i Njujorku su se desile pretpremijere, a premijere se spremaju za april i maj u Njujorku i Los Anđelesu.

- Napravili smo uz pomoć Instituta za mir projekciju za šarenu vrstu publike i pozvali različite nacije i socijalne klase koje žive na Menhetnu. Moje mišljenje je da ovaj film komunicira sa ljudskom dušom, svejedno da li ta ljudska duša ima pune ili prazne džepove. Što se Njujorka tiče, ispostavilo se da je film veoma toplo i emotivno primljen. Globalna poruka je da on budi nadu da čovečanstvo neće otići u pogrešnom pravcu i samo sebe uništiti.

Reditelj Željko Mirković u Berlinu

Nekadašnji neprijatelji koji su se vrebali preko radara sreću se posle više godina i prave zajedno pitu od jabuka. Ne samo Zelko i Dani, nego i njihove porodice su posle snimanja filma ostale u jako dobrim odnosima. Danijevi će ovog leta ponovo biti gosti Zelkovih.


- I moja porodica je zajedno sa njima pet godina učestvovala u ovoj velikoj avanturi. Nismo želeli da napravimo scenario, nego su se mnoge stvari u filmu neplanski događale. Dvojici junaka sam kupio po kameru da svoje najintimnije porodične trenutke podele sa mnom i međusobno, pre nego što se prvi put vide. Tokom tog perioda od godinu dana Dejl me zamolio da njegovom sinu Kigenu, koji svira violinu, preporučim neku melodiju koju bi odsvirao kao poklon srpskom narodu. Nisam znao da će "Svilen konac" tako prerasti u metaforu. Kao što u pesmi jedna suza može da pokida svileni konac, tako i u stvarnosti jedna mala stvar može da naruši mir. Ta tanka nit je nešto za šta se mir hvata, i ukoliko negujemo dobre odnose, mir je moguć, a dovoljno je samo malo da se on pokida - objašnjava reditelj.

Prekrivač na dar


Kada je Dejl dolazio u Srbiju, na poklon je doneo prekrivač koji je njegova supruga u znak prijateljstva poslala Zoltanovoj supruzi, jer su njih dve prošle isti košmar u toku bombardovanja.


- Dok je Dejl pred kamerama čitao pismo koje je napisala njegova supruga, shvatio sam da film mora da se završi susretom dveju žena, jer se tako zaokružuje ideja i cela poruka filma, a to je zahtevalo dodatne dve godine rada i produkcije - otkriva reditelj.
Tekst koju na kraju filma na traci čita Dejlov deda, poreklom Slovenac, koji je 50 godina čekao da neko zapazi njegove isečke iz novina, napisan je posle stupanja čoveka na Mesec. U njemu se kaže da najveći izazov za čovečanstvo nije osvojiti druge planete ili nove prostore, nego napraviti dobre odnose u porodici i sa ljudima drugih kultura i učiniti da planeta Zemlja ne bude mesto gde svako vodi brigu o sebi ili o svojoj naciji, nego da pokuša da se nađe zajednički cilj.


- Ljudi su gladni pozitivnih priča, žele da vide filmove koji bude nadu i siguran sam da će ovaj naći svoj put do publike. Imamo planove da ovoj poruci za mir damo šansu tako što će film da krene u kampanju za Oskara za 2014. godinu - poručio je Mirković u Berlinu.
 

Srpsko vino


Mirković otkriva da trenutno radi na priči koja se snima u Njujorku, Berlinu i Beogradu o malim ljudima i njihovim snovima i motivacijama, o odnosu pojedinca prema velikim sistemima i o tome kako da se bude srećan. Drugi projekat je dokumentarna bajka o francuskom investitoru, koji je došao da napravi vinski brend u jednom srbijanskom selu. Jedini koji su ostali u selu su stariji ljudi, a onda dolazi neko ko budi njihovu nadu. Francuz uspeva da napravi pet dobrih vrsta vina i pokušava da ih proda u svojoj zemlji. Francuz postaje promoter Srbije i tu počinje zanimljiva priča.


Oženiću celo selo


- Dokumentarni film je velika avantura i maratonski posao, ako se radi kreativno. Prethodni film "Oženiću celo selo" sam radio dve godine. Stil mog rada je da ne nametnem događaje, nego da budem neko ko te događaje prepoznaje i onda ih uklopi u svoju viziju. Za to je potrebno vreme.

 

Pomoć sa svih strana


Dokumentarni film "Drugi susret" su finansirali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, ambasada SAD i mnogi drugi sponzori. Film je dobio podršku kabineta predsednika Republike Srbije, Ministarstva odbrane Republike Srbije i ambasada Češke i Holandije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.02.2013. 16:16
Da je sitaucija obrnuta, odnosno da je naš pilot bombardovao SAD, verovatno bi ga razapeli na licu mesta.Setite se samo kako su Iranskom predsedniku zabranili da oda poštu, na njegov zvaničan zahtev i iskrenu volju, stradalima u napadima na SAD, iako nije učestvovao u tim napadima. To samo govori koliko srce ovaj narod naš, napaćeni ima, ali moram da napišem, kolika je količina naše, donekle naivne, olakotne gluposti, odnosno kratke pameti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online