Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.01.2013.
23:11
Blic A

"Ipak ima smisla biti heroj"

- Ovo je zaista veliki uspeh i radost za celu ekipu koja je radila „Krugove”. Uzbuđen sam i srećan - rekao je reditelj Srdan Golubović povodom nagrade na Sandens festivalu u Juti, gde je film imao svetsku premijeru.

Krugovi“ govore o ljudima i ljudskosti, bez političkih pretenzija

- Film je jako dobro prošao, publika je odlično reagovala. Više nego prijatno sam iznenađen zanimljivim razgovorima sa ljudima u gledalištu, njihovim emotivnim reakcijama. Iz njihovih komentara jasno je da je na njih utisak ostavila činjenica da film govori o ljudima i ljudskosti, da je bez političkih pretenzija iako je reč o događajima koji se tiču poslednjih ratova, da je film je posvećen heroju mog vremena, i da se bavi pitanjem ima li smisla danas biti heroj - ispričao je za „Blic“ Srdan Golubović, i dodao je da svi koji su videli „Krugove“ na temu filma gledaju kao na priču koja može da se dogodi bilo gde.

Podela nagrada


Drama „Fruitvale” i dokumentarni film „Blood Brothers” dobitnici su glavnih nagrada Sandens festivala.

 

„Fruitvale“ je istinita priča o Oskaru Grantu čija je smrt 2008. izazvala nemire u Okalhomi. Dokumentarac „Blood Brothers” je delo Oskarom nagrađenog reditelja Dejvisa Gugenhajma.

 

U kategoriji svetskih ostvarenja, dobitnici nagrada su južnokorejska drama „Jiseul” za najbolji dramski film, dokumentarac iz Kambodže „A River Changes Course” koji je osvojio nagradu žirija, dok je specijalna nagrada publike pripala dokumentarcu „Pussy Riot: A Punk Prayer” o članicama ruske pank grupe „Pusi Rajot”, osuđene na kaznu zatvora zbog izvođenja „pank molitve” u pravoslavnoj crkvi.

Na čuvenom Sandens festivalu nezavisnog filma, održanom od 17. do 27 januara, „Krugovima” je pripalo priznanje za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma u kojoj je bilo još 12 ostvarenja iz celog sveta, a ovo je prvi put da se jedan film iz Srbije i regiona našao u takmičarskom programu te manifestacije.

- Posebno bih želeo da zahvalim mojoj ekipi. Podržavali ste me tokom svih ovih godina. Nije bilo lako sa mnom, ali hvala vam - kazao je Golubović primajući nagradu na svečanom zatvaranju čuvenog festivala u Juti.

Film „Krugovi” prati tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, a glavni junaci, svedoci događaja iz prošlosti, donose odluke koje im menjaju živote.

Film govori o posledicama jednog autentičnog herojskog čina i o ljudima koji pokušavaju da izađu iz začaranog kruga događaja koji im je obeležio život.

Golubović je pred put rekao da je vrlo zadovoljan što je premijera „Krugova” baš na Sandensu. Još od početka snimanja neretko je napominjao da je film baziran na stvarnom događaju.

- Posvećen je čoveku koji je heroj mog vremena. To je Srđan Aleksić iz Trebinja koji je spasao život svog sugrađanina muslimana, civila, i izgubio život od svojih, od srpskih vojnika, ali film se ne bavi politikom, nego jednim visokomoralnim i ljudskim činom i pitanjem da li biti čovek i biti heroj ima smisla. Težak je, ali i katarzičan, i nudi ipak pozitivan odgovor - biti čovek ima smisla - rekao je Golubović.


Pohvale na račun filma došle su sa više strana, a u kritici prestižnog „Holivud reportera”, između ostalog, piše:


„Ovo nije politički film jer se pre svega bavi emocionalnim teretom i posledicama rata. Odlično je režiran, sa briljantnim glumcima i pruža nova viđenja ratova na Balkanu, njihovih cena i posledica...”

Glavne uloge u filmu igraju Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Leon Lučev, Hristina Popović, Boris Isaković, Aleksandar Berček, Jasna Đuričić i drugi. Pored Golubovića, scenario potpisuje i Melina Potakoljević.

Film je sniman tokom 2011. godine, veći deo u Trebinju, zatim u nemačkom gradu Hale i u Beogradu, a glavni producent je Golubovićev „Baš-Čelik”.


Domaća premijera je 23. februara na Festu, a film će biti prikazan i 11. februara na Berlinalu.


Dve decenije sećanja na Srđana Aleksića


Juče se navršilo 20 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinjanja branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.


Aleksić je 1993. uspeo da odbrani Glavovića koga su četvorica naoružanih vojnika izveli iz kafića i tukla kundacima. Srđan je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a zatim, šest dana kasnije, preminuo.


Srđanov otac Rade u čitulji je tada napisao: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.”


- Ako sugrađani vole Srđana i njegovo delo, onda je on njihov. Obeležja su sporedna stvar u odnosu na osećanja. Srđanovo ime postalo je sinonim dobrote i časti koje se poštuje, a za mene je Srđan ostao mladić koji je u punoj snazi i zreloj mladosti žrtvovao život za čoveka - rekao je juče na godišnjicu Srđanove smrti otac Rade.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online