Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.01.2013.
14:36
Beta A

Kako Pentagon upravlja Holivudom?

Polemika o pomoći administracije predsednika SAD Baraka Obame filmu "Zero Dark Thirty", koji narednih sedmica stiže u evropske bioskope, ponovo je skrenula pažnju na dug istorijat veza između Pentagona i Holivuda, na čiju adresu stižu optužbe da zastupa interese američke vojske.

 Pentagon uvek zahteva da dobije uvid u scenario
 

Republikanci su optužili ministarstvo odbrane da je, radi promocije glavnog Obaminog uspeha u borbi protiv Al Kaide, ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena, širom otvorilo vrata i odalo neke državne tajne rediteljki Ketrin Bigelou, za potrebe njenog filma, odnosno da je Holivud upotrebljen kao propagandno oruđe.

Međutim, izuzev 45-minutnog susreta s Ketrin Bigelou, njenim scenaristom i vođom odseka za specijalne operacije u Pentagonu  Majklom Vikersom, na kojem je upriličena "specijalna prezentacija", film nije snimljen u saradnji s ministarstvom odbrane, tvrdi Fil Strab, šef odseka u Pentagonu za veze s filmskom industrijom.

Pentagon svake godine učestvuje u snimanju brojnih dugometražnih filmova i televizijskih serija.

Kada neki producent želi da smanji troškove i unese autentičnost u film u kojem se pojavljuju vojnici, sve što treba da uradi jeste da pozove Pentagon. To je slučaj od 1920-ih godina i Oskarom nagrađenog filma "Krila".

"Ono što tražimo jeste da nam pošalju scenario i navedu šta očekuju od nas", kazao je Strab.

Najčešće je reč o tehničkoj podršci kako bi se uneo realizam liku u uniformi ili vojnim akcijama, ali i o omogućivanju pristupa vojnim instalacijama ili stavljanju na raspolaganje tenkova, aviona ili brodova koji će se pojaviti u filmu.

Ipak, ništa nije besplatno. Materijal se "iznajmljuje", a Pentagon uvek zahteva da dobije uvid u scenario. "Želimo da glumci prikažu vojnike koji se ponašaju onako kako želimo da se vojnici ponašaju", kazao je Strabov pomoćnik Vins Ogilvi.

Pravo na uvid u scenario podstiče optužbe za cenzuru, ili barem uticaj na producente, što tvrdi Dejvid Rob u knjizi "Operacija Holivud".

"Od nas prave prostitutke pošto žele da usvojimo njihovo gledište. Većina filmova o vojsci su kao posteri za regrutovanje", navodi u toj knjizi režiser Oliver Stoun, kome je Pentagon odbio da pruži podršku za filmove o Vijetnamu "Vod" i "Rođen 4. jula".

S druge strane, producent Džeri Brukenhajmer dobio je podršku za snimanje filmova "Perl Harbor", "Pad Crnog sokola" i "Top gan".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online