Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.11.2012.
08:46
Večernje novosti A

Zahar: Ja sam pravi autor filma o Tesli

Posle najava Vladimira Rajčića da će njegova producentska kuća snimiti film o Nikoli Tesli, a po Rajčićevom scenariju, o čemu je pisao i naš list, "Večernjim novostima" se javio Milutin Popović Zahar s tvrdnjom da je on pravi autor scenarija.

Jadan čovek, ko se sve služi s njegovim imenom: Nikola Tesla

Donoseći na uvid obimnu dokumentaciju za filmsku priču "Tesla - gospodar sveta", koju je još u aprilu 2010. godine zaštitio preko Autorske agencije za Srbiju, poznati kompozitor kaže da je scenario i napisao na zahtev Vladimira Rajčića, o čemu svedoči prepiska preko mejla.


- S Rajčićem me je upoznao moj sin, koji mu je predočio da sam uz to što sam poznati kompozitor i tekstopisac i vešt scenarista, te da sam upravo završio scenario o Lazi Kostiću - objašnjava Zahar kako je došlo do saradnje.

Scenario za Amere i Srbe

Po njegovim rečima, Rajčić mu se ubrzo javio i zamolio ga da napiše scenario koji bi prihvatili i Amerikanci i Srbi.


- Ubedio je mog sina da će ga uzeti u ekipu filma ako scenario bude dovoljno intrigantan, pa sam se - u želji da pomognem svom detetu - posle kraćeg vremena odlučio da to bude film o Tesli, čiju sam biografiju znao napamet. Verovao sam da je to prava mera za jednu srpsko-američku priču - objašnjava Zahar.


Posle nekoliko meseci dogovora i razmene mejlova, Zahar je gotov scenario "Tesla - gospodar sveta" poslao Rajčiću, zaštitivši ga istovremeno u Autorskoj agenciji za Srbiju. U mejlu (koji nosi datum 5. april 2010), Rajčić hvali scenario Milutina Popovića i prihvata ga kao osnovu za budući film o Tesli.


- Ovim mejlom hteo bih da potvrdim da vas ja i moja produkcijska kuća "V.P.R. studios" unajmljujemo da pišete i radite sa nama na scenariju "Tesla - Ruler of the Njorld". Veoma je važno da će vaše ime uvek biti prvo na listi u filmu i na svim ostalim dokumentima, kao i da ste vi glavni pisac ovog scenarija. Voleo bih i da učestvujete u svim promenama u scenariju - stoji, pored ostalog, u ovom mejlu.

Imejl ima pravnu snagu

Zahar napominje da, shodno evropskim konvencijama o autorskom pravu, svi poslovi deklarisani preko mejla imaju važeću pravnu snagu.


Na Rajčićev zahtev, scenario je u Srbiji preveden na engleski i poslat mejlom, zajedno sa tehničkom prezentacijom koju je uradio Zaharov sin. Posle toga, kaže naš sagovornik, usledilo je dugo ćutanje. A onda je poznati kompozitor i tekstopisac iz medija saznao o filmu o Nikoli Tesli u kom se Rajčić pominje kao producent i jedini scenarista.


- Shodno autorskim zakonima i međunarodnim konvencijama o zaštiti intelektualne svojine, prilažem sva pravno validna dokumenta na uvid i pod moralnom i svakom drugom odgovornošću tvrdim da su potpuno verodostojna - kaže Zahar i dodaje da je "dovoljno postigao u životu da bi na ovaj način tražio publicitet". Njegova jedina namera je, objašnjava, da Vladimiru Rajčiću pokaže da se "ne mogu nekažnjeno prodavati ukradena autorska prava".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.12.2012. 23:41
Vidim na drugoj strani obrisanih 111 komentara,ali neka otimace se krvati i arnauti,jednog dana i za Cica Drzu i Mladica i Rasu Karadzica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online