Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.02.2010.
04:20
Vestionline A

Francuski vikend u Domu omladine

Vikend francuskog dokumentarnog filma u organizaciji Francuskog kulturnog centra i Doma omladine održava se od 5. do 7. februara. Ciklus obuhvata šest dokumentaraca, dobitnika uglednih nagrada na svetskim festivalima, koji se bave skrivenim svetovima, potresnim ljudskim sudbinama i globalnim problemima. Cena ulaznica za sve projekcije je 100 dinara.

Ciklus počinje u petak 5. februara filmom "Barselona ili smrt" (2007), pričom o senegalskim ribarima koje je mondijalizacija lišila hleba, pa su primorani da krenu pogubnim putem - svojim čamčićima ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

Iste večeri biće prikazan i dokumentarac "U ruševinama" (2008) Olivijea Mejsa o nasilnom iseljavanju nelegalnih naselja u Kini, uoči Olimpijskih igara.

Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada.

Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja.

Za subotu, 6. februar, najavljeni su dokumentarci "S jednog zida na drugi Berlin - Keuta" (2008) Patrika Žana i "Majka" (2007) Antoana Katena i Pavela Kostomarova.

Uz putopisni film "S jednog zida na drugi: Berlin - Keuta" prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem..

"Majka" je priča o Ljubi koja u neprijateljskom okruženju, uz stalna odricanja, uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgoroda, izdržavajući devetoro dece.

Daleko od nasilnog muža, brine o najstarijem sinu koji je u zatvoru, iz porodilišta ide u školu, iz bolnice na njivu. Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana u borbi protiv nedaća.

Za 7. februar najavljeni su filmovi "Naša zabranjena mesta" (2008) Leile Kilani i "Zonderkomando Aušvic - Birkenau" (2007) Emila Vajsa.

Film "Naša zabranjena mesta" prati tokom perioda od tri godine četiri porodice koje - od kada je 2004. kralj Maroka odredio je komisiju za pravičnost i pomirenje koja će voditi istragu o nasilju u državi za vreme "olovnih godina“ - tragaju za istinom: oni ili njihovi rođaci bili su zarobljeni u raznim mestima po celoj državi. Ali nakon četrdeset godina, otkrivanjem državne otkriva se jedna druga, intimnija, porodična tajna..

"Zonderkomando Aušvic - Birkenau" - Godine 1945. više rukopisa na jidišu pronađeno je u pepelu u oblasti koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Pisali su ih Zonderkomandosi, specijalci izabrani među deportovanima, određeni da održavaju krematorijume. Ovo su najužasniji tekstovi o onome što su nacisti zvali "krajnje rešenje jevrejskog pitanja“.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online