Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.11.2012.
01:48
J. Arsenović - Vesti A

"Kad svane dan" izmamiće suze

Posle Toronta, gde je prikazan u selekciji velikana savremenog filma, festivala u Vankuveru i u španskom gradiću Valjadolidu, film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" moći će da pogleda i publika u Australiji. U razgovoru za "Vesti", Paskaljević otkriva inspiraciju za priču o stradanju Jevreja u logoru na Starom Sajmištu, te odgovara na napade samozvanih "čuvara srpstva" da je "drugosrbijanac" koji pravi antisrpske filmove.

Paskaljević za "Vesti" otkriva inspiraciju za film "Kad svane dan", odgovara na napade samozvanih "čuvara srpstva" da je "drugosrbijanac" koji pravi antisrpske filmove.
 

Srpski kandidat za Oskara otvoriće Festival srpskog filma na kojem se publika upoznaje sa najboljim ostvarenjima ovogodišnje domaće produkcije.


Da li je tačno da ste na ideju da snimite film o profesoru muzike koji u poznim godinama otkriva svoje poreklo bili inspirisani slučajem iz života?


- Da. Moj prijatelj i saradnik na skoro svim mojim filmovima, koscenarista Filip David, uneo je u ovaj film nešto od svoje životne priče. Njega su kao jednogodišnje dete roditelji ostavili na čuvanje jednoj srpskoj porodici, a oni su se pridružili partizanima. Tako su ga spasli, inače bi stradao kao i većina srpskih Jevreja.

Priča o stradanju Jevreja u logoru na Starom Sajmištu (scena iz filma)
 


Niste se dvoumili da glavnu ulogu dodelite Mustafi Nadareviću?

Sala bi bila prazna za "Paradu"

 

Koliko su optužbe Srđana Dragojevića da ste zloupotrebili poziciju predsednika Akademije filmske umetnosti kada ste film kandidovali za Oskara, doprinele da jedan deo publike vaš najnoviji film dočeka na nož?


- Mislim da nisu, jer se ne radi o publici, kako vi kažete, već o onima koji komentarišu, a da nisu ni videli film, a koji često komentarišu i tekstove u novinama, koje očigledno nisu pažljivo pročitali. Srđan Dragojević me je optuživao da sam u sukobu interesa, bez ikakvog osnova, da bi moj film bio diskvalifikovan kako bi njegov film prošao kao srpski kandidat za Oskara, a i da se unapred ogradi od neuspeha svog filma prilikom glasanja. Uveren sam da bi pola sale u Holivudu izašlo sa projekcije njegovog filma "Parada", pošto pouzdano znam kakav je odnos članova Američke akademije prema filmovima ciji je glavni "argument" prizemni humor i vulgarnost.

- Od samog početka sam u toj ulozi video isključivo Mustafu. Čini mi se da ne bih ni snimio film da on kojim slučajem nije mogao da odigra ovu zahtevnu ulogu. Tokom snimanja smo postali veoma bliski i danas skoro svakodnevno održavamo kontakt. Pored toga što je sjajan glumac, Mustafa je predivno ljudsko biće.


Očekujete li da film uđe u najuži izbor za Oskara za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja?


- Ove godine je zvanično najveća konkurencija. Prijavljeno je više od sedamdeset filmova, a postoje i izraziti favoriti kao što su "Ljubav" Mikaela Haneke, koji je sa tim filmom osvojio "Zlatnu palmu" u Kanu, zatim francuski film "Nedodirljivi" koji ima već preko četrdeset miliona gledalaca u svetu, a tu su i neki filmovi iza kojih stoje zemlje sa ogromnim budžetima za promociju. Naš film ima sasvim skroman budžet, tek da ga dostojno prikažemo u Holivudu na nekoliko dodatnih projekcija za članove Američke akademije. Da budem iskren, nadam se da možemo da se nađemo u užem izboru od devet filmova, što bi već bio ogroman uspeh.


Koja je vaša glavna preporuka publici da odgleda "Kad svane dan"?


- Posle svake projekcije u Kanadi, a i kod nas, video sam mnoge gledaoce kako brišu suze. Preporuka je, znači, ponesite maramice, možda će i vas ovaj film dirnuti do suza.


U Torontu se desio i incident o kojem je pisao i "The Holldžnjood Reporter". Koliko vas je dobacivanje troje Srba da ste "antisrbin" iznenadilo i kako ste reagovali?


- Kada sam ih pitao šta to oni vide anti-srpsko u mom filmu, nisu znali da odgovore. A pogotovo nisu imali odgovor na moje pitanje zašto "srbuju" iz Kanade i ne vrate se u Srbiju kad im je do nje toliko stalo.


Koliko ovakvim ispadima sami doprinosimo stvaranju slike kod dela javnosti na Zapadu da smo homofobičan narod?


- Pre svega, mi nismo homofobičan narod, ali pojedinci doprinose ovakvim ispadima pred strancima da pogoršaju sliku Srbije i Srba. Mislim da su oni ozbiljno frustrirani ljudi, kojima nigde na svetu nije dobro, jer oni sami ne vrede mnogo i nemaju kvaliteta da svojim delovanjem podignu ugled naše zemlje.

Besmislene optužbe

 

Kako odgovarate na optužbe da se u filmu bavite stradanjima Jevreja, a ne Srba, da ste logor smestili u okupiranoj Srbiji, a ne u NDH, te da film servira sliku da je za stradanja Jevreja u Srbiji kriva Nedićeva policija, a ne nemački okupator?


- Optužbe su besmislene i dolaze opet od tih frustriranih pojedinaca, koji imaju komentare na sve i svašta. Nisu gledali film, ali su tu da kritikuju. U mom filmu se jasno kaže da je logor na Starom Sajmištu bio na teritoriji NDH, da ga je osnovao i vodio Gestapo uz pomoć kolaboracionista. Nedić se i ne spominje u filmu, ali istorijske činjenice jasno dokazuju da je Nedićeva policija sarađivala sa okupatorom na progonu Jevreja, a kasnije i svih antifašista, Srba i drugih nacionalnosti iz čitave Jugoslavije koji su dopremani u logor posle istrebljenja Jevreja.

POVEZANE VESTI

Subota 03.11.2012. 14:53
Подвлачим посебно речи Г. Паскаљевића којима говори тим Србима у Америци да дођу овде у Србију и овде србују. Тај део српског живља је заиста јадан и изгубљен у времену и простору. Нису били спремни да направе један снажан демократски протест против бомбардовања 1999.Кажу да у УСА има милион Срба. да је у Вашингтону дошло једног викенда бар сто хиљада на протест много би шта било другачије. Ја живим у проблематичним крајевима и трпим свашта од других нација које су као угрожене, а и од власти из Београда и не жалим се никоме. Немојте ни помоћ да шаљете јер кад дође неки одатле и почне да лупета најрадије би му те доларе убацио у онај део испод леђа и послао га назад. Ми ћемо се некако снаћи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online