Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.02.2010.
00:50
Vestionline A

Ketrin Bigelou najbolja u izboru kolega

Udruženje reditelja Amerike dodelilo je svoja godišnja priznanja. Nagradu za najbolju režiju u 2009.godini dobila je Ketrin Bigelou za film "The Hurt Locker", dok je u sferi dokumentarnog filma nagrađen Lui Psihojos za režiju hrabrog filma "Zaliv".

Apsolutni hit 2009. godine: Ketrin Bigelou

Ketrin Bigelou je tako postala prva žena koja je dobila nagradu Udruženja reditelja Amerike (DGA), a u konkurenciji sa njenom niskobudžetnom dramom “The Hurt Locker" o ratu u Iraku, bio je i najveći blokbaster svih vremena - Avatar - njenog bivšeg supruga Džejmsa Kamerona.

Ovom nagradom Bigelouova se sasvim približila dobijanju Oskara za režiju, pošto nagrada Američke filmske akademije za režiju u samo šest puta od 1948. godine nije dodeljena dobitnicima nagrade DGA.

Nominacije za Oskara biće saopštene 2. februara, a očekuje se da će "The Hurt Locker" biti kandidovan u bar nekoliko kategorija, uključujući za najbolji film i režiju.

U konkurenciji za nagradu DGA, osim Bigelouove i Kamerona, koji je dobitnik Zlatnog globusa za režiju “Avatara”, bio je i Kventin Tarantino za režiju filma "Inglorious basterds", Li Denijels za "Precious" i Džejson Rajtman za film “Up in the Air”.

Bigelouva je izjavila na dodeli nagrada DGA u Los Anđelesu da zatečena, počastvovana i ponosna.

“Smatram da svi osećamo da smo zaista duboko odgovorni da ispričamo ovu (iračku) priču najpoštenije moguće, s obzirom na hrabrost ljudi na terenu”, rekla je Bigelouova, čiji film govori o tročlanoj ekipi američkih stručnjaka za uklanjanje bombi u Bagdadu, a mnogi kritičari su ga ocenili najboljim prikazom rata u Iraku od kada je počeo 2003.

Bigelouova je i producent filma “The Hurt Locker”, koji je nedavno proglašen najboljim i na dodeli nagrada Američkog udruženja producenata, ali i Američke filmske kritike.

Dobitnici nagrade producenata postajali su i laureati Oskara za najbolji film 13 puta u protekle dve decenije.

"The Hurt Locker", koji je dostupan na DVD-iju, nakon ne baš uspešnog bioskopskog života, dobitnik je još nekoliko nagrada esnafskih udruženja u SAD, a u trci za Oskara najverovatnije će ponovo biti u direktnoj konkurenciji sa "Avatarom".

Nagradu DGA za najboljeg režisera dokumentarnog filma dobio je Lui Psihojos za film "Zaliv", koji govori o pokolju delfina u Japanu.

Čovek zvani hrabrost: Lui Psihojos
 

Film prati grupu beskompromisnih boraca za očuvanje životne sredine u vrlo opasnoj misiji dokumentovanja tajnog masovnog ubijanja delfina u malom ribarskom selu Taiđi. Među njima je i Rik O'Beri, pre par decenija slavljen kao čovek koji je uhvatio i istrenirao pet delfina koji su se proslavili u čuvenom filmskom serijalu u ulozi Flipera. 


Nakon što mu jedan od tih delfina umro na rukama, Rik je doživeo potpunu transformaciju i postao neumorni borac za slobodu delfina.

"Zaliv" je takođe proglašen za pobednika prošlogodišnjeg festivala "Slobodna zona".

Nagradu DGA za životno delo u oblasti režije dobio je Norman Džuison (84), autor kultnih filmova "U vrelini noći", "Violinista na krovu", "Moonstruck", "Uragan", "Klinac iz Sinsinatija", "...And justice for all", "Isus Hrist Superstar", "Rolerbol", "F.I.S.T." itd.

Tri puta je bio nominovan za Oskara za režiju, ali ga nikada nije dobio.

Poslednji film koji je potpisao kao režiser je "The Statement" iz 2003.godine, priča o potrazi francuske policije za ostarelim nacistom koji se krije u katoličkim manastirima.

U filmu je briljirao Majkl Kejn, a pored njega odlične uloge su ostvarili Tilda Svinton, Džeremi Nortam, Alan Bejts, Šarolt Rempling, Kiran Hajnds i Met Krejven.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online