Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.09.2012.
15:28
T. Božović - Vesti A

Serijski ubica kao nacionalni heroj

Uživljavajući se u lik Betmenovog neprijatelja Džokera, student medicine Džejms Holms u bioskopu u gradiću Aurora napravio masakr, a najveći broj imitatora inspirisale su "Rođene ubice", koje su podstakle dvojicu tinejdžera da u srednjoj školi u Koloradu ubiju 12 vršnjaka i profesora.

Masovnu ubica Džejms Holms
 

Film je svojevrsna imitacija života, ali dešava se i da život bude imitacija filma. Nasilje sa velikog i malog ekrana sve češće seli se u javu. Agresija se sve brutalnije preliva u gledište, preteći da poruši granice između dozvoljenog i nedozvoljenog. Planeta je bila u šoku 20. jula ove godine, kada je u gradiću Aurora u Koloradu počinjen masakr na premijeri filma "Uspon mračnog viteza", trećeg dela filmske sage o Betmenu. Maskiran u najljućeg Betmenovog neprijatelja Džokera, naoružan do zuba, 24-godišnji student medicine Džejms Holms je ubio 12, a ranio 58 gledalaca. Holms, koji je kosu ofarbao u crveno, u bioskop je ušao pod punom taktičkom opremom, sa šlemom i
gasmaskom, naoružan mitraljezom, puškom i pištoljem. Na saslušanju se predstavio kao Džoker.

PREŽIVELA BIOSKOP AURORA: Karli Ričards

Njegov advokat je na ročištu izjavio da je Holms psihički bolesnik, a mediji su otkrili da je masovni ubica svojoj doktorki psihijatru na Univerzitetu Koloradu poslao beležnicu punu pojedinosti o zločinu, ali ta pošiljka je otvorena tek nakon stravičnog zločina.
Brzo nakon masovnog ubistva u Aurori u američkoj državi Mejn uhapšen je Timoti Kurtou. Kod njega su pronađeni kalašnjikov, četiri pištolja, municija i isečci iz novina o pokolju u bioskopu u predgrađu Denvera. Timoti je policajcima, koji su ga zaustavili zbog prebrze vožnje, rekao da je krenuo da ubije svog nekadašnjeg poslodavca samo dan pošto je gledao film o Betmenu...

Strah od tuširanja
Samo nekoliko dana nakon masakra u Denveru održana je i premijera u Australiji, dok je u Parizu, Meksiku i Japanu otkazana. Gledaoci u Australiji su, predostrožnosti radi, zamoljeni da na projekciju ne dođu maskirani u kostim glavnog junaka da ne bi izazvali paniku i strah.
Karli Ričards, preživela žrtva iz bioskopa u Aurori, postavila je na svoju Tviter i Fejsbuk stranicu postavila fotografiju u kupaćem kostimu, kako bi svet video njene rane od sačme. Ispod slike je napisala: "Džejms Holms ne zaslužuje smrtnu kaznu, već ono najgore, da pati baš kao što smo i mi patile te noći. Za njega ubod iglom ne bi ništa predstavljao, ja sam ih te noći imala bezbroj, tako da znam da to i nije tako bolno. Volela bih da ga neko upuca i ostavi živog u bolu. Volela bih da se oseti bespomoćnim kao i mi te noći."

Gangesterski odred
 


U Holivudu su brzo reagovali, pa je producentska kuća Vorner napravila izmenu u filmu "Gangsterski odred", čija je premijera planirana za septembar. Film se bavi ratom američkih vlasti protiv mafije koja je 30-ih godina prošlog veka harala zemljom. Glavne uloge igraju Šon Pen i Rajen Gosling, a iz filma je izbačena scena u kojoj gangsteri pucaju na publiku u bioskopu. Ta scena je čak korišćena za promociju filma, ali je odmah povučena iz reklame. Stručnjaci širom sveta sada pokušavaju da protumače motive krvavog zločina, objašnjavajući da su psihički labilne osobe sklone poistovećivanju sa likovima sa filmskog platna.
Pre 52 godine premijerno je prikazan film "Psiho" Alfreda Hičkoka. Filmski kritičari su tada napisali da "posle ovog filma tuširanje nikada neće biti isto". Hičkok, majstor napetosti, u ovom filmu je nadmašio sebe. Nakon emitovanja "Psiha", Hičkok je dobio pismo od oca devojke koja je, nakon što je gledala film "Dijabolik" iz 1955, odbijala da koristi kadu. Pošto je odgledala "Psiho", nije htela ni za živu glavu da uše u tuš kabinu. Hičkok je zabrinutom čoveku odgovorio u svom stilu: "Pošaljite je na hemijsko čišćenje." "Psiho" je, inače, trebalo da bude prikazan na američkoj televiziji u jesen 1966. godine. Ali pre samog emitovanja Valeri Persi, kćerka američkog senatora, na smrt je izbodena u svom domu i taj zločin do danas nije rešen. Cela zemlja je bila u šoku, pa je televizija odlučila da odloži emitovanje, pa je "Psiho" prvi put prikazan TV publici tek četiri godine kasnije.

Krevet u plamenu

Robert de Niro u filmu "Taksista"
 

Film "Paklena pomorandža" Stenlija Kjubrika, prikazan 1971. godine, jedan je od prvih koji je zadao glavobolje čelnicima producentske kuće Vorner. Film o mladim psihopatama reklamiran je uz slogan: "Silovanje, ultranasilje i Betoven."
Inače, za vreme snimanja ovog filma, glumac Malkolm Mekdauel je ogrebao rožnjaču i bio privremeno slep. Na snimanju mu je slomljeno i rebro, a u jednom trenutku zamalo da se udavi. Poput junaka "Paklene pomorandže", uz pesmu "Pevajmo na kiši", grupa mladića u Engleskoj je silovala ženu, a jedan dečak je na smrt pretukao skitnicu, a drugi je nožem izbo svog druga. Porodica Stenlija Kjubrika je dobijala pretnje smrću, pa je režiser zatražio od Vornera da povuče film iz britanskih bioskopa, zabranjujući da se tamo prikaže sve dok je on živ.


Amerikanci Dejl Šelbi Pjer i Vilijem Endrjus počinili su tokom 1974. godine tri ubistva. Svoje žrtve su mučili, silovali i naterali da popiju kiselinu za otpušavanje cevi. Osuđeni su na smrt, a na suđenju su rekli da im je ideja za likvidiranje žrtava pala na pamet dok su gledali film "Klopka za inspektora Kalahana" iz 1973, koji je drugi u serijalu o Prljavom Hariju sa Klintom Istvudom u glavnoj ulozi. U ovom filmu prostitutka je bila primorana da popije sredstvo za otpušavanje slivnika.


Film "Taksista" Martina Skorsezea iz 1976, sa Robertom de Nirom i Džodi Foster u glavnim ulogama, podstakao je mentalno obolelog Džona Hinklija da 1981. ispred hotela Hilton u Vašingtonu pokuša da ubije tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana. Ispalio je šest metaka i ranio Regana. Verovao je da će time "impresionirati Džodi Foster". Nakon toga je proglašen neuračunljivim, smešten je u duševnu bolnicu u kojoj se i danas nalazi.

Džoker

Film "Gorući krevet" Roberta Grinvalda iz 1984. godine u kojem je glavna junakinja zapalila svog muža u krevetu nakon godina maltretiranja postakao je Amerikanca iz Milvokija da se na isti način reši svoje žene.
Najveći broj imitatora inspirisale su "Rođene ubice", film Olivera Stouna iz 1994, snimljen po scenariju Kventina Tarantina. Glavni junaci su ljubavnici i serijske ubice, koje zahvaljujući masovnim medijima postaju "heroji". Izgovarajući njihove replike, dvojica tinejdžera napravila su masakr u srednjoj školi Kolumbajn u Koloradu, pokosivši 12 svojih vršnjaka i profesora. Jedan 14-godišnjak je, u želji da "izgleda kao rođeni ubica", iskasapio svoju godinu dana mlađu drugaricu, a jedan Amerikanac, opsednut ovim filmom, ubio je rođenu majku i sestru. Porodice žrtava su tužile Tarantina i Stouna, ali ih je sud, pozivajući se na Prvi amandman, štiteći slobodu govora i izražavanja, oslobodio svake odgovornosti...

DRUGA STRANA MEDALjE

Prosidba kao na filmu

Amerikanac Tod Kavana smislio je originalan način da zaprosi svoju devojku Elizabet. Zamolio je tri momka da mu pomognu i snime "trejler" akcionog filma. Zatim je svoju devojku Elizabet odveo u jedan njujorški bioskop. U "reklami" prikazanoj pre filma koji su Tod i Elizabet došli da pogledaju, vidi se grupa specijalnih agenata koji tragaju za blagom. Na kraju potrage, agenti se susreću sa momkom kojem se ne vidi lice i kojem uručuju "blago" - kutijicu sa prstenom. Sledeća scena koja se vidi je Tod koji otvara kutiju i prosi svoju devojku. Elizabet je, naravno, rekla "da". To je bilo u aprilu prošle godine, a već u maju još jedan Amerikanac je na sličan način zaprosio svoju devojku. Snimio je video u kojem od njenog oca traži dozvolu da se oženi njom.
Mnoge romanse su rođene na snimanju poznatih filmova. Tako su se Ema Stoun i Endrju Garfild zavoleli tokom snimanja filma "Neverovanto Spajdermen" i od tada se ne razdvajaju. Ljubavne iskre između Breda Pita i Anđeline Džoli buknule su na snimanju filma "Gospodin i gospođa Smit" 2005. godine. Ljubavni par za sva vremena u Holivudu Elizabet Tejlor i Ričard Barton upoznali su se dok su snimali "Kleopatru". Dva puta su bili u braku, ali, uprkos razvodima, voleli su se do kraja života.

 

Krvavi Matriks
Legendarni film "Lovac na jelene" ostao je upamćen i po tome da je popularisao "ruski rulet", a i krvavi trag ostao je i iza serijala "Matriks". Švedski student, koji je ubio svoju gazdaricu, policajcima je objasnio da je bio "uvučen u Matriks". Slično objašnjenje imao je i Džon Alen, umešan u snajperske napade u Vašingtonu 2002. godine.

 

Skok sa terase
U oktobru 2011. godine šestogodišnji dečak iz Blagoevgrada, u jugoistočnoj Bugarskoj, skočio je sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo imitirajući svog omiljenog akcionog junaka Betmena! Mališan je zaključao sobu i dok su roditelji uspeli da otvore vrata, on je već bio na terasi, sa koje je skočio na ulicu! Na sreću, život su mu spasli štrikovi za sušenje veša i grane drveta. Početkom 2010. petogodišnji sin bugarskog zamenika premijera i ministra finansija Simeona Đankova pao je sa pet metara visine takođe imitirajući Betmena.

 

 

 

 

 

Majci odsekli glavu
Amerikanac Džejson Batista i njegov polubrat ubili su svoju majku 2003. godine, a potom joj odsekli glavu i ruke da prikriju zločin. Kada su uhvaćeni, ispričali su da su se ugledali na Tonija Soprana, mafijaša iz TV serije "Sopranovi", koji je na taj način postupio sa svojim saradnikom pre no što se oslobodio njegovog tela.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.09.2012. 19:50
Amerikanci se suocavaju sa posledicom koju velika kolicina nasilja na TV-u ostavlja na psihu gledaoca. Tek ce da ih stigne, ali plasim se sto isti taj program izvoze sirom sveta vec 50 godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online