Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 30.06.2012.
19:51
telegraf.rs A

30 godina filma “Maratonci trče počasni krug”

Jedan od najpopularnijih srpskih filmova svih vremena već tri decenije oduševljava gledaoce! Mogu li Slobodan Šijan i Duško Kovačević da nam snime nastavak?

 

Maratonci već 30 godina trče počasni krug! Jedan od najboljih srpskih filmova obeležava 30 godina od svog premijernog prikazivanja. Fraze iz čuvenog ostvarenja Slobodana Šijana, rađenog 1982. godine po scenariju srpskog pisca Dušana Kovačevića, i dalje su toliko aktuelne da gotovo nema osobe u Srbiji koja u svakodnevnoj komunikaciji ne koristi makar neku foru iz filma.

Kao što je mnogima poznato, radnja “Maratonaca” dešava se četiri godine pred početak Drugog svetskog rata. Glavni akteri filma su članovi porodice Topalović, koju čine šestorica muškaraca različitih generacija. Među njima vlada veliku sukob , jer najmlađi Topalović Mirko (25) ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom, od čega decenijama živi njegova porodica. Njihov biznis, koji podrazumeva proizvodnju mrtvačkih sandruka, cveta, a uvodi se i nova tehnologija sahranjivanja, putem “savremenog” krematorijuma.

Mirko Topalović nije uopšte zainteresovan da se bavi ovim poslom. On želi da uđe u filmski svet, kojim je obsednut, sve zahvaljujući kumu Đenki. Mirko je zaljubljen u Kristinu, koja ne mari za njegovu pažnju, jer je zaljubljena u Đenku. Kristina je inače kćerka Bilija Pitona, “poslovnog partnera” koji nabavlja sanduke sa Topaloviće. Bili želi da povrati stari dug i ucenjuje Mirkovu porodicu. Takođe, on traži veći udeo u zaradi, pravičnu podelu u poslu i dobiti. Druga varijanta je da Piton uda Kristinu za Mirka i da tako dug uđe kao deo miraza, odnosno deo suvlasništva u firmi.

Pošto od toga nije bilo ništa, dolazi do obračuna među porodicama, gde se koriste sva moguća sredstva, uključujući i vatreno oružje.

Uloge u filmu tumačio je krem jugoslovenske i srpske kinemategrafije: Zoran Radmilović, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić, Pavle Vuisić, Jelisaveta Seka Sabljić, Bora Todorović, Mića Tomić…

“Maratonci” su bili nagrađeni brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, među kojima su:

Pula: Zlatna arena za ulogu – dobitnica Jelisaveta Seka Sabljić

Vrnjačka Banja: Nagrada za dijalog

Montreal: Specijalna nagrada žirija

Marsej: Prva nagrada za scenario

Brisel: Nagrada za film

U Pozorištu na Terazijama premijerno je prikazan mjuzikl “Maratonci trče počasni krug”, rađen po uzoru na film i predstavu. Režirao ga je Kokan Mladenović, a mjuzikl je još na repertoaru.

U ime svih nas koji volimo ovaj legendarni film, želimo da zahvalimo autorima što nam već tri decenije ulepšavaju život Maratoncima. Uz molbu – snimite nam nastavak!

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.07.2012. 01:22
Trcali su i nasi politicari dok nisu napravili napokon vladu.
Subota 07.07.2012. 21:44
Ovaj film, i Ko to tamo peva - filmovi za sva vremena.
Subota 30.06.2012. 23:00
i za 30 godina gledace se nasi "Maratonci" Oni, "Zika Pavlovic", Ckalja i Pantic Su svi Legende.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online