Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.06.2012.
15:05
S. Đurić - Vesti A

"Kristalna koala" za Smokija

Nakon što je nedavno serija "Miris kiše na Balkanu" u režiji Ljubiše Samardžića (75) ušla u trku za najprestižniju TV nagradu nagradu Emi, proslavljeni glumac i reditelj dobitnik je još jednog vrednog priznanja. Samardžiću je u Ministarstvu vera i dijaspore uručena nagrada "Kristalna koala" i 1.000 evra za film "Miris kiše na Balkanu" koji je u konkurenciji od osam srpskih ostvarenja proglašen za najbolji na 11. filmskoj smotri održanoj u australijskim gradovima Sidneju, Melburnu i Pertu.

Uručenje nagrade: Ljubiša Samardžić, Vukman Krivokuća i Jasna Čupić Popović
 

Ljubiši je nagradu uručio Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra vera i dijaspore i Jasna Čupić Popović, potpredsednik Srpskog filmskog festivala iz Australije.


- Ova nagrada sama po sebi ima dodatnu energiju i dodatni značaj zahvaljujući celoj ekipi sa kojom sam radio. Mi smo sa velikim poštovanjem odlučili da film "Miris kiše na Balknau" obiđe Australiju gde žive Srbi, Hrvati i Muslimani, jer treba promovisati u svakom trenutku ono što nas interesuje, što nas okupira i uzbuđuje - kaže za "Vesti" Samardžić. On najavljuje da će publika u Australiji imati prilike da vidi i drugi i treći nastavak ovog ostvarenja, koji je prošle godine na festivalu u Soputu dobio nagradu publike.
 

Među najboljim serijama sveta

Da li očekujete Emi nagradu?
- Ne verujem da ćemo dobiti nagradu, ali za mene je veće iznenađenje što smo uopšte ušli u krug 20 najboljih TV serija na svetu. U oktobru ćemo znati da li smo ušli u prvih deset, a ako uđemo, onda ćemo u Los Anđelesu imati priliku da iščekujemo nagradu. Ali, ono što mene sada greje je da sam pre par minuta saznao da će jedna velika svetska kompanija možda otkupiti seriju "Miris kiše na Balkanu", što je za mene svetkovina posebne vrste. Ali, za sada još ne želim da otkrivam o kome se radi.

Zašto niste radili seriju "Cvat lipe na Balkanu" koja je svojevrstan nastavak "Miris kiše na Balkanu"?
- Odbio sam da radim "Cvat lipe..." zato što smatram da je to slabiji tekst od "Mirisa kiše na Balkanu". Napravio sam kvalitativnu razliku. U "Mirisu kiše..." grejala me je priča koja sama po sebi nosi ono što je najinteresantnije - emociju kao temu, simbiozu i dijalog civilizacije, mogućnost suživota sa drugima, koji je neophodnost našeg vremena. Ne možemo da živimo učaureni, usamljeni, već moramo da živimo sa drugima. Jako je zanimljiva i ta porodica koja ima pet kćeri koje se opredeljuju za drugu veru, iako su iz jevrejske porodice. Gordana Kujić je to sjajno napisala i meni dala krila da napravim film.
 

Kako se odlučujete za glumačku ekipu?
- Tu sam previše zahtevan, pravim duga probna snimanja. Nisu to snimljeni materijali, već je više razgovor sa svakim glumcem da vidim da li je dosegao ono što sam mu dao da pročita i da li će, eventualno, uzvratiti na pravi način na sve moje zahteve, koji su zapravo veoma jednostavni. Tražim da glumci budu životni, prirodni, spontani, da budu jednostavni. Ukoliko postignu taj elemenat eto nje ili njega u mojoj ekipi.

Gordana mi dala krila: Ljubiša Samardžić
 


 

Kako vidite današnju srpsku, ali i kinematografiju u regionu?
- Duga je to tema. Sve zavisi od ekonomskog stanja. Evidentno je da politička i ekonomska opcija u Srbiji nije bog zna kakva, zato mi se čini da danas ne možete ništa da planirate. Zato nisam mogao da napravim jedno veliko delo za koje smatram da pripada meni i mom nekom senzibilitetu, a to je "Travnička hronika", gde su i 1807. godine u Travnik došli mnogi špijuni, ambasadori raznih zemlja da uznemiravaju bosansku tišinu.

Ratni filmovi i danas popularni

U poslednje vreme sve više se repriziraju ratni filmovi u kojima i vi glumite?
- Oni su napravljeni na krilima pobede 1945. godine, kada je zemlja bila u euforiji. Tito je imao smisla da se ovekoveči datume i bitke, kao što su Kozara, Neretva, Sutjeska, "Valter brani Sarajevo"... Ti filmovi odišu iskrenošću pred kojom je svet pao na kolena. "Bitka na Neretvi" je, recimo, ušla u konkurenciju za Oskara, ali ga nije dobila, jer je film dolazio iz komunističke zemlje. Koliko vidim, mladi i danas obožavaju te filmove, verovatno zbog uzbudljivosti koju nose - kaže Samardžić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online