Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.01.2010.
13:16
Tanjug A

Film "Đavolja varoš" nagrađen u Palm Springsu

Na prestižnom 21. filmskom festvalu, upravo završenom u Palm Springsu (Kalifornija), film srpskog reditelja i scenariste Vladimira Paskaljevića "Đavolja varoš" dobio je specijalno priznaje žirija u kategoriji "Nju vojsis/Nju vižn" (New Voices/New Visions), saopštio je u u ponedeljak producent filma Milan Tomić.

Paskaljevićev film trijumfovao je u konkurenciji 12 debitanata koje je festival izdvojio iz celog sveta, pri čemu je naglasak bio na inovativnim i originalnim filmovima.

U zvaničnom saopštenju žirija se ističe da "film ''Đavolja varoš'' zaslužuje specijalno priznanje za smelu i izazovnu satiru savremenog života u svojoj zemlji".

Paskaljević je povodom nagrade izjavio da je srećan zbog priznanja, ali pre svega, jer je "uopšte stigao dovde".

"Sećam se da pre samo šest meseci nisam imao sredstva ni da završim film koji sam već snimio. Nadam se da će mi i ovo priznanje pomoći da se stvari malo promene u mojoj budućnosti, kao i da dođem do američke distribucije", dodao je on u intervjuu jednoj od vodećih američkih televizijskih mreža Si-Bi-Es (CBS).

Nagrade su dodeljene scenaristi, režiseru i glumcu Kventinu Tarantinu, glumcima Morganu Frimanu, Džefu Bridžisu, Marion Kotijar, Ani Kendrik, kompozitoru i producentu, koji piše i filmsku muziku, T-Bonu Barnetu i pevačici Maraji Keri, koja se ovoga puta prvi put našla u ulozi glumice.



Krajem jula prošle godine ugledni američki nedeljnik namenjen filmu, pozorištu, televiziji, muzici "Verajeti" ocenio je "Đavolju varoš" kao snažan Paskaljevićev debi, uz uverenje da će naići na dobar ođek.

Označivši film kao stilizovanu crnu komediju o životu u savremenom Beogradu, koji "na satiričan način prikazuje moralnu bedu koja se nadnela nad Srbijom", "Verajeti" je tada ocenio da Paskaljevićev precizno konstruisani scenario razigrano povezuje dramske uloge na neočekivane načine.

"Napravljen za jedva 426.000 dolara, ovaj divan film duguje svoj ispolirani izgled i profesionalcima koji su sarađivali sa rediteljem", konstatovao je tada filmski kritičar tog časopisa.

Filmski festival u Palm Springsu, koji se održava već dve decenije, i ove godine je, po tradiciji, okupio veliki broj holivudskih zveda.

Glavnu nagradu žirija dobio je korejsko-francuski film "Potpuno nov život" rediteljke Uni Lekomt, dok je glavnu nagradu publike i festivala odneo film "Devojka sa tetoviranim zmajem" danskog reditelja Nilsa Ardena Opleva, snimljen u koprodukciji Švedske, Danske i Nemačke.

Prvog dana festivala, pre takmičarskog programa, dodeljene su nagrade "Crne leptir-mašne" (Black-Tie Award) za godišnje dostignuće u holivudskoj filmskoj industriji.

Trejler za film ''Đavolja varoš''

Ponedeljak 18.01.2010. 15:16
Jaoooo breeeee pa ovo je strashno!! Vladimir Paskaljevic je jedva skrpio pare da zavrsi film?! Pa sta da kazu ljudi koji nemaju G17 iza sebe?? Majku mu, ako lazete, bar nemojte toliko bezocno! Jos jedna kupljena nagrada i dokaz da su najveci festivali kinematografije u sveti odaaaaavno izgubili kredibilitet... Film je ocajan!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online