Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.01.2010.
16:06
P. Jelača - Vestionline A

FEST, filmovi za svačiji ukus. Ohrabruje!

Beogradski filmski festival FEST, 38. po redu, biće održan od 19. do 28. februara pod sloganom "Ohrabruje!" Festivalska publika imaće priliku da pogleda 64 filma iz tridesetak zemalja koja predstavljaju, prema rečima umetničkog direktora FEST-a Miroljuba Vučkovića, "vrh filmske sezone, a ne samo presek stvaralaštva.“

Sloganom "Ohrabruje!", 38. FEST se seća i svog prvog slogana "Hrabri novi svet“, ali i želi da ohrabri poštovaoce filma, domaću kinematografiju, i svoju vernu publiku i to hrabrim filmovima najznačajnijih svetskih autora svih generacija!

Erik Kantona u filmu "Tražeći Erika" Kena Louča

Festivalski filmovi podeljeni su u tradicionalne programske celine, od takmičarskog programa "Evropa van Evrope“, preko "Horizonata“ (sve najbolje iz ovogodišnjih programa Kana, Venecije, Berlina, Toronta...) i "Otkrića“, do "Činjenica i slagalica“ i "FantAzije“, kao i ovogodišnjeg specijalnog kratkog programa pod nazivom "Zimske pomorandže“ (osvrt na izraelski film).

Ovogodišnji prateći program "Otvarajući šampanjce“ koji će se održati u Kinoteci, donosi izbor filmova koji su otvarali FEST od njegovih početaka do novijih izdanja.

Džordž Kluni u filmu "Ljudi koji zure u koze" Granta Heslova

Među filmovima su svakako najatraktivnija prošlogodišnja ostvarenja Pitera Džeksona, Klinta Istvuda, Romana Polanskog, Martina Skorsezea, braće Koen, Larsa fon Trira, Sema Mendesa, Kena Louča, Anga Lija, Vernera Hercoga, ali i jednako kreativnih autora poput kultnog ruskog reditelja Alekseja Balabanova, zatim Đuzepe Tornatorea, Patrisa Šeroa, Hirokazu Kore Ede, Kler Deni, Mikele Plasida, Žaka Odijara, Karena Šahnazarova, Žaka Riveta, Džima Šeridana, Granta Heslova i drugih.


Domaću armiju obožavalaca indijske kinematografije obradovaće nekoliko filmova iz te zemlje, a za ljubitelje epske tematike tu je film Nikolasa Vinding Refna "Buđenje Valhale“.
 

Kadar iz filma "Metastaze" Branka Šmita

U programu "Evropa van Evrope“ publika će moći da vidi novi film iskusne Kire Muratove, fenomenalne "Metastaze“ Branka Šmita kao i debitantsko ostvarenje "Flešbek“ srpskog reditelja Aleksandra Jankovića.

 
Iz Republike Srpske dolazi "32. decembar“ Saše Hajdukovića koji je svrstan u program "Otkrića“, u kome je i film "Vjerujem u anđele“ Nikše Sviličića.


Kriza trese i FEST

 

Miloš Paramentić, direktor direkcije FEST-a, istakao je da je fond za organizaciju ovogodišnjeg festivala usled krize bio znatno manji nego ranijih godina, ali da se to neće odraziti na kvalitet programa. Ipak, od nečega se privremeno moralo odustati, pa će tako ove godine biti prikazan manji broj filmova nego ranije, a neće biti ni već ustaljenog pratećeg programa "B2B". 

 

Po finansijskom planu koji je upravni odbora FEST-a usvojio u oktobru, budžet festivala iznosi 35 miliona dinara, a očekuje se da će oko 90 odsto te sume biti pokriveno zaradom, dodao je Paramentić.

Na programu 38. FEST-a su još dva domaća filma – "Centar za pranje filmova” Srđana Kneževića I “Na granici” Žarka Dragojevića – I to u programu “Činjenice I slagalice”.

Beograd će, kao gosti FEST-a, ponovo posetiti veliki broj istaknutih filmskih umetnika. Svoj dolazak do sada su potvrdili Kirk Džons, reditelj filma "Svi su dobro", Marina de Van, rediteljka filma "Ne osvrći se" sa Sofi Marso i Monikom Beluči, zatim Nikša Sviličić, reditelj filma "Vjerujem u anđele", Garet Džons, reditelj filma "Želja", Branko Šmit, reditelj filma "Metastaze" i drugi.

Očekuju se potvrde o dolasku od još 35 - 40 gostiju, među kojima su Aleksej Balabanov, Karen Šahnazarov, Sofi Marso, Kristofer Lamber...

Podsećanja radi, ime gosta koji će otvoriti festival tradicionalno se objavljuje pred sam početak festivala.

Cene ulaznica za ovogodišnji FEST kreću se od 150 do 300 din, a ko bude želeo da prisustvuje otvaranju festivala moraće da izdvoji 500 dinara.

FEST ili Berlinale?

 

Nepisano pravilo ranijih godina bilo je da se beogradski FEST "nadovezuje" na filmski festival u Berlinu. Ove godine se, međutim, dva festivala delimično preklapaju, a Sandra Perović je ispred Upravnog odbora FEST-a naglasila da se tu radi samo o slučajnosti.

 

Perovićeva je objasnila da se beogradski festival svake godine održava u drugoj polovini februara, a termin njegovog ovogodišnjeg izdanja utvrđen je još u aprilu, tako da nije bilo prostora za njegovo naknadno odlaganje zbog "uklapanja" sa Berlinalom.

 

Ostaje da se vidi da li će se, uprkos tome, i ove kao i nekih ranijih godina istaknuti filmovi sa berlinskog festivala naći i pred domaćom publikom. Za jedan se već zna - "Pisac iz senke", novi film Romana Polanskog, pravo iz Berlina stiže na FEST!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online