Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 08.02.2012.
04:14
Politika A

Gledaoci ravnodušni, kritičari ocrnili Anđelinu

Američki gledaoci ravnodušni, a kritičari podeljeni prema "Zemlji krvi i meda", rediteljsko-scenarističkom debiju Anđeline Džoli. Prihod od bioskopskih ulaznica oko 220.000 dolara, dok je u njega uloženo 13 miliona. Prosečna kritičarska ocena filma, u rangu od jedan do deset, "tri plus".

Anđelina se nije baš proslavila svojim rediteljskim prvencem
 

Film je završio bioskopski život u SAD posle šest nedelja. Premijeru je imao 23. decembra u samo tri dvorane, prikazivan je najviše u 18, i prošao veoma skromno. Videlo ga je tek nešto preko 30.000 gledalaca – za američko tržište izuzetno skromno. Prihod od ulaznica je oko 220.000 dolara, dok je u njega uloženo 13 miliona.

Bio je nominovan za "Zlatni globus" u kategoriji najboljeg stranog filma (valjda zato što je za ovdašnje tržište titlovan, jer glumci govore svojim sprsko-hrvatskim-bosanskim jezikom), ali nije nagrađen.

"Ključni zapleti filma su nerazrađeni, ali se ne može izbeći horor koji zahvata. Pokazuje koliko ljudi mogu da budu čudovišta i u modernim vremenima", piše Tom Long iz "Detroit njuza".

"Debitantsko delo Džolijeve ima nežne momente ljubavi i zastrašujuće izlive nasilja, filovane s pažnjom i vešto spojene. To je dobar film o velikoj temi, ali daleko je od velikog filma", ocenjuje Rodžer Mur u "Dalas njuzu".

Pročitajte i:

 

Po En Horndej, koja filmsku kritiku piše za "Vašington post", "Andželina Džoli je imala impresivan scenaristički i rediteljski debi u ambicioznoj, ali ne do kraja realizovanoj drami o ratu u bivšoj Jugoslaviji".

Sem Adams iz "Los Anđeles tajmsa" je nešto oštriji: "Ona nudi zgražavanje bez razumevanja i eksploataciju koja na kraju naginje ka grotesknom".

Piter Sobzinski, koji piše za filmski portal eFilmCritic.com, konstatuje da je problem sa "Zemljom krvi i meda" to što je, iako je "iskreno delo koje slike neopisivih okrutnosti spaja sa pričom o koja je čista sapunica, finalni proizvod najčešće previše mehanički melodramatičan… Ona pokazuje izvestan talenat kao scenarista-režiser, ali elementi koje sastavlja nikad ne postaju celina".

Najteža ocena ovog kritičara jeste ona koja kaže da je film "toliko crn i brutalan da oni koji su izbegavali da se suoče sa ovim naročito ružnim delom svetske istorije imaju malo želje da ga odgledaju do kraja, bez obzira na to koliko je poznata njegova režiserka i koliko je golotinje na ekranu".
 

"Džolijeva istrajava u vođenju ovog filma do ivice apsurda, da bi se onda vratila korak nazad, ona je solidan režiser sve dok ne pokuša da poentira", ocenjuje Taj Bur iz "Boston glouba".

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 04:30
0 film...0 covek ...0 kilograma ....3 minus
Sreda 08.02.2012. 04:37
Ocena kritike od strane Srba rodoljubivog kova i plemenitosti, za tvoj prvenac " draga" Andjela je [ O]- NULA !!! SNIMI TI KAKO SU UMIRALE SRPSKE BEBE U Republici Srpskoj, zahvaljujuci tvojim AMERIMA! Citaj malo, samo se sminkas!
Sreda 08.02.2012. 04:47
Божија казна!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online