Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 02.02.2012.
15:38 >> 17:41h
Beta A

"Paradi" nagrada filmskih kritičara FIPRESCI

Film "Parada" dobio je nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija za najbolje filmsko ostvarenje tokom protekle godine, a nagrada za životno delo uručena je reditelju Puriši Đorđeviću. Za najboljeg glumca nagradu je dobio Nikola Kojo za ulogu u filmu "Parada", a najbolju žensku ulogu prema oceni filmksih kritičara ostvarila je Jelena Đokić u filmu "Kako su me ukrali Nemci". Za najboljeg reditelja proglašen je Miloš Radivojević, autor filma "Kako su me ukrali Nemci".

Na skromnoj svečanosti u polupraznoj sali Kinoteke u Beogradu laureatima su uručene povelje, a zbog ekonomske krize novčane nagrade su izostale.

Primajući nagradu za životno delo, reditelj Mladomir Puriša Đorđević poručio je da se ne povlači iz filmske umetnosti.

"Ova nagrada zapravo oduzima onu sledeću, pošto ne pristajem na ulogu veterana", poručio je Đorđević, najavljujući da će na Festu publika uskoro moći da vidi njegovo novo ostvarenje.

U ime ekipe filma Srđana Dragojevaća "Parada" nagradu je primila producentkinja Biljana Prvenović, koja je ocenila da je ovo samo jedna u nizu nagrada koja očekuje to filmsko ostvarenje.

"Sigurna sam i da nas očekuju lepe vesti i sa Berlinskog festivala", kazala je Prvenović.

Glumac Nikola Kojo, primajući priznanje, nije porekao da nagrade prijaju.

"Prijaju nagrade publike, prijaju nagrade kolega, ma prijaju sve nagrade", kratko je zahvalio Kojo.

Glumica Jelena Đokić poverila se da joj se kada je prvi put pogledala film "Kako su me ukrali Nemci" i svoju ulogu u njemu dogodila "akumulacija emocija, a zatim je potekla reka Nijagarinih vodopada". Jelena Đokić pročitala je i pismo nagrađenog reditelja Miloša Radivojevića koji zbog prekida avionskih letova nije mogao da dođe u Beograd iz Crne Gore, ali je zahvalio na nagradi koju "dodeljuju najkompetentiji, oni koji žive za film, ali ne i od filma".

FIPRESCI Srbija dodelio je godišnje nagrade u ukupno 12 kategorija, pa je priznanje za najboljeg scenaristu osvojila Vladislava Vojnović, scenarista filma "Kako su me ukrali Nemci", a za najboljeg scenografa proglašen je Veljko Despotović, za film "Miris kiše na Balkanu".

Najbolji kostimograf, prema mišljenju filmskih kritičara, je Gordana Angelovski, za kostim u filmu "Kako su me ukrali Nemci", a za najboljeg montažera proglašen je Petar Jakonić, član iste filmske ekipe.

Za najbolju fotografiju nagrađen je Dejan Joksimović za filmove "Parada" i "Neprijatelj", a najbolju muziku komponavala je Isidora Žebeljan za film "Kako su me ukrali Nemci".

Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić kazao je da je ovogodišnja proslava lišena glamura zbog nedostatka sredstava, ali se nada kako će nedavno usvojeni Zakon o kinematogradfiji doneti bolje dane za srpski film.

"Ove nagrade su podstrek i služe za afirmaciju srpske kinematografije", poručio je Anđelić.

Četvrtak 02.02.2012. 18:18
A onda deca pocnu da glume gejeve u skoli...
Četvrtak 02.02.2012. 15:42
FIPRESCI ??? Moze li prevod ?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online