Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.11.2011.
17:46
M. Filipović - Vesti A

Braća predvidela okupaciju Vol strita

U utorak će u Čikagu premijerno biti prikazan igrani film "Gad Fly", mladih autora Filipa i Andreja Kojića, u produkciji "Studio Q Production". Radnja je smeštena u 2014. godinu, uz sveprisutne socijalne nerede na američkim ulicama i aktivnosti radikalne partije "We are the People", koja se protivi vladajućem režimu. Izvršni producent filma je Branka Kojić, majka ovih mladića, poreklom iz Sarajeva, iako je ovaj film daleko od male porodične manufakture.

Ono što ovaj film čini posebno zanimljivim je činjenica da je snimanje završeno 15. septembra, a samo dva dana kasnije na ulice su i stvarno izašli demonstranti, okupirajući Wall Street u Njujorku i druge važne ulice u velikim američkim gradovima.

Ponovo se desilo da umetnost imitira stvarnost, ili je ustvari potpuno obrnuto.

Na snimanju filma

Scenario i režiju potpisuje Filip Kojić, koji se odavno bavi pisanjem, ali kome je ovo rediteljski debi. Za kamerom je bio mlađi Andrej, direktor fotografije, koji je oštrinu oka nasledio od svog oca, nekadašnjeg sarajevskog fotografa, i koji svakodnenvno učestvuje na protestima u Čikagu.

Spremni da promene svet, svoj mali doprinos daju i ovim igranim filmom, oko koga se okupila odlična ekipa mladih glumaca i saradnika.

Filip Kojić

"Naslov filma može zbuniti nekoga, jer gadfly kao imenica, jedna reč znači obad, ali u  našem naslovu Gad Fly to znači slobodan let, a može biti i besciljni let.

Radnja je smeštena u 2014. godinu, a tada kada sam pisao scenario nije bilo ni pomena o sadašnjim masovnim demonstracijama širom Amerike, tako da ovo jeste sigurno jedini film koji na umetnički način govori o postojećim ekonomskim problemima i odnosima.

Snimali smo ga 8 meseci, a ja sam ideju za scenario dobio u trenutku kada sam i privatno osetio neke negativne aspekte vladajuće administracije, i sve više počeo da primećujem mnogobrojne slojeve korupcije i eksploatacije u sferi autoriteta. To je u meni stvaralo strah, ljutnju, bes, a pošto je pisanje moj izlaz i moj izraz, ja sam to pretočio u scenario, formirao sam priču koja je bila izuzetno zanimljiva za pisanje, ali koju sam u isto vreme i živeo.

Nije bilo teško predvideti da će se nemiri i desiti, bilo je samo pitanje vremena. Ja sam diplomirao na Lojola univerzitetu, međunarodni biznis, na žalost, radio sam i u korporaciji i shvatio da moje mesto nije tu. Radije bih demonstrirao na Wall Street-u, nego što bih bio deo Wall Street establišmenta.

Učestvovao sam i na protestima u Čikagu, mnogo manje nego moj brat, ali bio sam tu. Mrzeo sam to što sam radio u korporaciji, to je svet kome ne želim da pripadam, i kada sam taj svet napustio vratio sam se pisanju i zbog toga sam veoma srećan.

Naravno, nije bilo jednostavno to pretočiti u filmsku priču i režirati je u isto vreme, ali to je proces kroz koji se učim, kako da dvodimenzioanlnu priču pretočim u trodimenzionalni svet. Mislim da sam uradio dobar posao, a to će publika najbolje oceniti" - kaže za "Vesti" Filip Kojić, koji je uz Shane Lincoln reditelj ovog filma.

Andrej Kojić

Andrej Kojić i svojom pojavom ukazuje na sopstvenu političku orijentaciju, opredeljen socijalizmu, i vrlo uključen u proteste u Čikagu.

Pre ovog uradio je i nekoliko dokumentarnih filmova, a "Gad Fly" je i njemu prvi dugometražni igrani film.

"Kao veoma mlad svhvatio sam da sam vizuelna osoba, da je vizuelizacija moj način izražavanja i odatle moja zaljubljenost u kameru. Ja sam na 3. godini Columbia koledža, studiram kinematografiju, i naravno da škola pomaže, ali je rad na setu veoma važan i neprocenjivo iskustvo.

Bilo je ovo i zanimljivo iskustvo rada sa našom majkom Brankom, što nije bilo nimalo jednostavno, morali smo da odvojimo porodičan aspekt od profesionalnog i da radimo kao ekipa. Bilo je i nervoze, ali pred premijeru nisam nervozan, jer znam da smo uradili dobar posao, sa nadom da će se dopasti i gledaocima. Ovaj film nije lako opisati u jednoj rečenici, ali ideja je da se svet menja i da se mi menjamo u njemu."

Branka Kojić

Branka Kojić sve kredite za ovo delo daje svojim sinovima, tvrdeći da je kao izvršni producent uskocila onda kada je trebalo zatvoriti finansijsku konctrukciju, ipak srećna da su se i na ovaj način Kojići okupili oko ideje i oko projekta.

"Priskočila sam u pomoć u julu, kada sam videla da je falilo novca, jer im ideje, strast i volja nisu nedostajali.

Svi saradnici i glumci na filmu su radili volonterski, a pošto sam ja u Sarajevu bila menadžer u reklamnoj agenciji onda je i meni ovaj projekat zamirisao nekadašnjim uzbuđenjem i pomogla im koliko sam mogla.

U jednom trenutku me je Andrej hteo i otpustiti, jer sam, kako kaže, previše stroga, ali uspeli smo da kontrolišemo te energije i završimo film. Ovo je istinski njihov film, zbog koga smo veoma srećni, sa radošću pripremamo premijeru i očekujemo reakcije publike."

Film počinje uz dokumentarne snimke aktuelnih demonstracija u Čikagu, a autori planiraju da ga pošalju za zvaničnu konkurenciju festivala "Kustendof" u Mokroj Gori.

Premijera filma "Gad Fly" zakazana je za utorak, u 6:30 u Chicago's Aree Loft/ Room 1520 na 1520 W Fulton Street.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2011. 07:13
А шта после, кад једном тај талас демонстрација - прође?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online