Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.11.2011.
12:15
S. Đurić - Vesti A

Srđan Dragojević, levičar u duši

Dugo očekivana premijera novog provokativnog filma Srđana Dragojevića "Parada" zbog koga se digla velika prašina u javnosti premijerno je prikazan u ponedeljak u punom beogradskom Centru Sava. Režiser koji provocira okolinu, umetnik koji se bavi temama od kojih mnogi i danas zaziru, bez dlake na jeziku, izjavio je da je ovaj film njegovo najbolje ostvarenje dosad.

Srđan Dragojević je rođen 1. januara 1963. godine u Beogradu. Početkom 80-ih godina bio je gradska faca, gitarista pank grupe Lucifer i TV Moroni, ali će deceniju kasnije režijom filma "Mi nismo anđeli" odmah obezbediti ugledno mesto u domaćoj kinematografiji.

Diplomirani klinički psiholog i reditelj objavio je tri zbirke poezije, a 1986. godine je za "Knjigu akcione poezije" dobio nagradu "Branko Radičević". Uređivao je književne rubrike u časopisu "Student", bio umetnički direktor Beograd filma, a jedno vreme je radio i kao asistent na FDU.


Autor filmova "Rane", "Lepa sela lepo gore", "Sveti Georgije ubiva aždahu"... pored Srđana Šapera, Nebojše Krstića, Koje, Caneta, Gileta bio je među prvim pankerima u Beogradu koji su se sakupljali u Bezistanu.
 

- Redovnih članova bilo je tridesetak. Zanimljivo je da su mnogi od njih postali poznati umetnici mnogo kasnije. Nije reč o klasičnoj mangupariji, od koje su se razvijali mafijaši, ratni profiteri, političari i novi bogataši - rekao je svojevremeno Srđan Dragojević.


Bio je fasciniran dvadesetim godinama prošlog veka u sovjetskoj kulturi i umetnosti, a Majakovski mu je bio uzor u ranoj mladosti. Kao mlad reditelj snimio je film "Mi nismo anđeli", tinejdžersku komediju kojom je postao priznat u svetu sedme umetnosti.
 

Početkom 2000. godine Dragojević je napustio zemlju i otišao u Ameriku. Nekoliko meseci proveo je u Njujorku, a potom i u Los Anđelesu. Pokušavao je da snimi film u Holivudu, ali se zbog različitosti mentaliteta vraća u Srbiju. Ugovor s kućom Miramaks nije mu doneo očekivane rezultate.

- Za mene veliki američki san ne postoji. Imao sam liberalan ugovor sa studijom koji se pokazao kao loš za mene, a ja sam verovatno bio loš za njih. Doduše, bilo je to zanimljivo iskustvo - rekao je Srđan Dragojević.

Reditelj ističe da je u Americi radio kao plaćeni pisac, iako je imao ugovor da za njih režira. Popravljao je tuđe scenarije i razvijao svoje ideje. Tako je upoznao sve mane rada u filmskom studiju i video na delu ljude koji su uplašeni za svoje privilegije. A nisu mu se ni dopadali njihovi scenariji. Shvatio je da Amerika više nije ona u kojoj je stvarao jedan Miloš Forman, već da i u toj zemlji, kao i u Evropi, postoje dobre i loše stvari. Na vreme je shvatio da je trenutak da sve okrene na šalu i vrati se u Beograd, gde je nastavio da snima.
 

Reditelj je pre nekoliko meseci navodno na svom Fejsbuk profilu objavio da ne želi da se druži sa ljudima koji slušaju Đorđa Balaševića, s gejevima, pravoslavcima i onima koji žele da brane Kosovo, a sve ih je nazvao šljamom! Na ovaj status su usledili komentari nekih od njegovih virtuelnih prijatelja, ali i javnosti. Međutim, Dragojević je kasnije demantovao da je to napisao.
 

- To uopšte nije bio moj profil, ali nisam hteo da ispravljam novinare. Mnogo volim Balaševića! To je neko uzeo i stavio tu izjavu - rekao je Dragojević i dodao da se ne bavi Fejsbukom jer ima toliko knjiga i filmova koje treba savladati, a on je starinski čovek.

Prošle godine primljen je u Glavni odbor SPS-a, što je takođe iznenadilo javnost. Reditelj je tada izjavio da je uvek bio čovek leve orijentacije.

- Pristupio sam SPS-u pošto su oni bili zainteresovani za jednu stvar o kojoj nekoliko godina razmišljam, a to je ponovna kinofikacija Srbije jer stotine domova kulture zvrje prazno, izdati su za neke magacine, kafiće - rekao je Dragojević.

O Srđanovom privatnom životu malo se zna jer nekako uspeva da svoju intimu sakrije od očiju javnosti. Međutim, pre šest godina u medijima se pojavila vest da se posle dve decenije zajedničkog života razveo od supruge Tatjane, sa kojom ima sina i kćerku.

Tanja, po profesiji slikar, bila je Dragojevićeva ljubav iz studentskih dana. Dok se Srđan posvetio filmskoj karijeri, kako se pisalo, ona je uglavnom brinula o porodici, tek s vremena na vreme baveći se scenografijom. Još u vreme kada je stekao popularnost filmom "Mi nismo anđeli", Dragojević je izjavio da je u supruzi našao sve što mu je potrebno, te da ga druge žene ne zanimaju. Supružnici su se mirno i sporazumno razišli, što i nije čudno, pošto nikada nisu ni bili junaci tabloida.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2011. 23:29
Говнар !
Subota 18.02.2012. 07:55
naravno,da ce,komentari na S.Dragojevica biti ovakvi...da je ispljuvao pola sveta,pretio Dzolijevoj i ko zna sta jos onda bi bio heroj,a ovako je slina.Iz dana u dan me sve vise sramota sto sam deo ovog dela sveta...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online