Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.11.2011.
14:33
24sata.rs A

Britanski film o spasavanju srpske devojčice sa Kosmeta

Novi britanski film "A Lonely Place to Die" (Usamljeno mesto za smrt), čija radnja se odigrava u Škotskoj, opisuje grupu planinara koji nailaze na stravično otkiće - devojčicu iz Srbije, zakopanu u malu rupu u zemlji. Kada je izvade, pokušavaju da je spasu od opasne bande koja je kidnapovala. Ovo je jedan od retkih primera da Srbi u stranim filmovima nisu predstavljeni kao negativci.

Devojčica sa Kosmeta Ana i planinarka koja ju je našla

Grupa od pet planinara u filmu penje se na škotsku planinu, na kojoj nalaze zakopanu srpsku devojčicu Anu. Ona je živa zahvaljujući maloj rupi kroz koju uzima vazduh. Pošto je izvade, devojčica je uplašena, dehidrirana i izgladnela. Pokušavajući da je odvedu na sigurno mesto, planinari shvataju da su upali u nemilosrdnu igru mačke i miša, jer ih proganjaju kidnaperi.

Šta devojčica čija je porodica sa Kosova i Metohije radi na škotskoj planini, verovatno nećemo ni saznati. Znamo da se mala glumica zove Holi Bojd i da je Engleskinja.

Ovo je jedan od retkih filmova sa Zapada u kojem Srbi nisu predstavljeni kao "loši momci". U komediji "Juwanna Mann" jedna od košarkašica se zove Magda Rovonović i u američku žensku ligu je došla iz Srbije. Iako su glavni likovi u "U Kini jedu pse" kriminalci, oni su ipak predstavljeni na komičan i simpatičan način. Perač sudova Vuk, koga glumi Brajan Paterson, a koji ilegalno radi u restoranu, biva uvučen u urnebesnu pljačku banke. U istom ostvarenju jedan od glavnih glumaca je Srbin Dejan Cukić, ali glumi Danca.

U seriji "Prime Suspect 6: The Last Witness" iz 2003. godine Oleg Menjiškov igra srpskog kriminalca kojeg juri britanska detektivka (Helen Miren). Lik, kojeg igra Menjšikov, zove se Milan Lukić i pravi je zločinac, ali se pojavljuje još jedan Srbin kog glumi Velibor Topić, a predstavljen je uz izvesne simpatije, sa dostojanstvom.

Jedan od filmova koji iščekujemo, a unapred je okarakterisan kao još jedna tirada protiv Srba, rediteljski je prvenac Anđeline Žoli - "U zemlji krvi i meda". Iako su mnogi požurili sa zaključcima, holivudska zvezda tvrdi da se radi o ljubavnoj priči koju razara rat. Ostaje da sačekamo svetsku premijeru koja je zakazana za decembar, a odmah posle toga film možemo očekivati i u Beogradu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online