Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 30.10.2011.
11:51
RTV A

"Parada je dobronameran film"

Reditelj i scenarista Srđan Dragojević, čiji će igrani film "Parada" sutra biti premijerno prikazan u Beogradu, izjavio je beogradskim medijima da to nije provokativan već "jako dobronameran, osećajan film". "Bojim se da to što se doživljava kao provokativan, pokazuje da nešto s nama nije u redu", rekao je autor filma o pokušaju organizovanja gej parade i rađanju ljudskog razumevanja između gej aktivista i ratnih veterana privatno angažovanih da obezbeđuju paradu, prenosi RTV.

Pravi filmove "po svome" i brine za propalu srpsku kinematografiju: Srđan Dragojević

"Budući da sam uvek bio čovek leve orijentacije, koji misli da o važnim stvarima treba da se otvori diskusija, da ne treba ostavljati centrima moći da odlučuju o vašoj sudbini, pravim takve filmove koji izazivaju polemike i diskusije. One su nekada suviše glasne, nekada pune besa, ali mislim da su uvek potrebne i uvek rezultiraju nekim plodom", izjavio je Dragojević.

Za sukob mišljenja, a ne sukob na ulici

Reditelj je izrazio uverenje da će i ovaj film izazvati polemiku. "Ljudi će se javljati, pričati, sukobljavati, ali nadam se ne na ulici, nego će sukobljavati mišljenja".

Umetnost ne menja svet, ali menja ljude

 

Dragojević je istakao da duboko veruje da umetnost može da menja ljude. "Ne verujem da može da menja svet, ali mislim da može da menja ljude. Nekad se desi da može da menja značajan broj ljudi".

Na pitanje o centralnoj temi filma, odgovorio je da "Parada" ima "okosnicu u odnosu, sukobu i saradnji dva potpuno različita sveta". "Ona počiva na karakterima Miše Samolova (gej aktivista Radmilo) i Nikole Koje (ratni veteran Limun) i to je priča koju sam imao u vidu da sve vreme držim konzistentno i jasno".

Film sadrži i dosta drugih aktuelnih tema, ali samo dodirnutih. "Često pravim filmove tako da postoje drugi, treći plan koji neko primeti, neko ne primeti. Meni je drago kad se primeti, ali prosto ja volim da prosečna publika može da uživa u priči. Nemam pretenzija da pravim film prepun nekih metafora, skrivenih značenja. Ne kažem da ih nema, ja ih ugrađujem, ali tako da to ne ometa normalnu publiku", objasnio je reditelj.

Prebacivanje odgovornosti

Povodom utiska da u mnoštvu živopisnih likova najnegativnije deluje policijski funkcioner (igra ga Radoslav Milenković), Dragojević je izjavio da je to tačno, ali da "valja reći da se radnja filma događa 2009. godine".

"Naravno da, ukoliko dođe do nasilja i ako se nasilje ne sprečava, krivite onog ko je za to odgovoran. Policija je ta koja održava red i mir u jednoj zemlji", istakao je on.

"Ali kada čovek koji ima 24 godine i 26 krivičnih dela ubije policajca usred bela dana, naravno da smatrate pravosuđe odgovornim. Kod nas se odgovornost prebacuje tamo-vamo, posebno u izbornoj godini, a ja mislim da odgovornost mora se da se konkretizuje i da joj se da ljudski oblik", dodao je reditelj.

Što se tiče njegove odgovornosti, primetio je da se ne bavi javnim poslom. "Ja sam odgovoran za kvalitet filma, odgovoran pred producentima", rekao je on.

U SPS-u jer su jedini zainteresovani

Na pitanje o svom angažmanu u okviru Socijalističke partije Srbije (SPS) odgovorio je da nema funkciju.

"Ja sam samo u Glavnom odboru. Pristupio sam SPS-u pošto su oni bili zainteresovani za jednu stvar o kojoj nekoliko godina razmišljam, a to je ponovna kinofikacija Srbije, jer stotine domova kulture zvrje prazni, izdati su za neke magacine, neke kafiće..."

"Nekako su oni bili jedina zainteresovana stranka, a pričao sam sa par političkih opcija, naravno demokratske orijentacije, koji su na levoj strani, gde sam i ja, ali nije bilo nekog velikog interesovanja. Kultura je marginalizovana i normalno je da, kako bih uradio nešto, priđem određenoj stranci sa kojom imam, kakvi su oni trenutno, najmanje neslaganja", obrazložio je Dragojević.

"Parada" nema veze sa strankom

 

Dragojević je dodao da poruka "Parade" nema nikakve veze sa SPS-om. "Mislim da nikad niko od njih nije ni pročitao scenario, niti je tačno znao šta radim. Teško možete pretpostaviti da sad neko kroz film šalje partijske poruke. To su ipak prošla vremena, a mislim da ni tada nije to bilo baš tako decidirano", rekao je on.

Povodom komentara da će za Evropu ovaj film koji zagovara nenasilnu komunikaciju biti politički korektan, izjavio je da ne zna šta da kaže.

Ne pravim filmove da zadovoljim festivale

"Ja uvek pravim film prvo za sebe i neki svoj uzak krug prijatelja do čijeg mi je mišljenja stalo, pa onda za publiku ovde, u zemlji u kojoj živim, ne pravim film za festivale", rekao je on, dodavši da "ipak i produkcija za festivale ima svoj rezon".

"Postoje ovde autori koji tako vešto prave film, sa očekivanjima, sa određenom veštinom i znanjem šta će reći neki festivali. Ja nikad nisam imao tu ambiciju niti tu sposobnost. Ja mogu da napravim film kakav bi se meni svideo, mojoj deci, mojim prijateljima", istakao je on.

Dragojević je izjavio da mu je "sve na snimanju bilo lepo". "Zaista mnogo volim da snimam i predivno mi je bilo što smo radili na Pagu, Rabu, Obrovcu, u Bitolju koji glumi Bosnu i selima oko Bitolja koja glume Kosovo. Divno mi je bilo i što sam radio sa glumcima, prvi put, iz okruženja. Osvežavajuće je videti da postoji ta ogromna glumačka scena i van ove zemlje", rekao je on.

Jugosloven snima u Jugoslaviji

 

"Budući da se ja osećam Jugoslovenom, ja sam rođen u toj zemlji, svi gradovi i države bivše Jugoslavije su mi dragi, volim da idem tamo i onda je divno kad snimajući film prosto živite tu svoju ideju da ovo jeste Jugoslavija", zaključio je Dragojević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.10.2011. 12:01
,,Ja sam samo u Glavnom odboru."
Nedelja 30.10.2011. 12:41
Kako se zove parada "ponosa" u Beogradu ? "U dupe na vašar".
Nedelja 30.10.2011. 13:06
bojkotujte ovo djubre od filma.ja sam bojkotovao bjelin film,zbog one afere sa majcom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online