Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.07.2011.
22:22
Beta A

Žilnikov novi film na festivalu u Motovunu

Novi film srpskog reditelja Želimira Žilnika "Jedna žena - jedan vek" biće premijerno prikazan na 14. filmskom festivalu u Motovunu, koji se održava od 25. do 29. jula u tom hrvatskom gradu.

Želimir Žilnik, poznati srpski režiser
 

Žilnikov novi dokumentarac, nastao na osnovu iskaza, intetvjua i rekonstrukcije, kroz životnu priču junakinje, gotovo sto godina stare Dragice Srzentić, otkriva veliki broj događaja značajnih za jugoslovensku istoriju i vreme posle Drugog svetskog rata.

Ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade "Pedeset godina", namenjene velikanima koji su više od pola veka posvetili radu na filmu, jeste hrvatski dirigent i kompozitor Miljenko Prohaska, koji je dirigovao orkestrima od Zagreba do Montrea i potpisao muziku za 15 filmova i dve televizijske serije.
Motovunska nagrada "Maverik" ove godine je dodeljena austrijskom autoru Ulriku Zajdlu, a tim povodom na festivalu će biti prikazana i retrospektiva njegovih filmova.

Žilnikov film biće premijerno prikazan u glavnom programu festivala, koji čini ukupno 28 filmova sa svih kontinenata osim Afrike, najavili su organizatori manifestacije.

Najavljena je i premijerna projekcija kanskog laureata "Dečak s biciklom" u režiji braće Darden, kao i ekranizacija književnih hitova poput "Norveške šume", snimljene prema romanu Japanca Harukija Murakamija i "Misije London", koja je snimljena prema romanu bugarskog pisca Aleka Popova.

U pratećem festivalskom programu biće prikazani finalisti nagrade "Bauer" koja se od prošle godine dodeljuje najboljem filmu iz nekadašnje Jugoslavije.

Celokupna godišnja produkcija nekadašnjih jugoslovenskih republika prolazi kroz dvostruku selekciju, a nakon glasanja u dva kruga biraju se tri finalista koji ove godine konkurišu za nagradni fond od 15.000 evra.

I ove godine biće dodeljena i nagrada filmu koji najbolje tretira problem korupcije, a Motovun film festival je dodeljuje u saradnji s Transparency International Hrvatska i holandskom ambasadom u toj zemlji.

Zemlja-partner Motovun film festivala ove godine je Irska, tako da će publika biti u prilici da pogleda i 16 najboljih filmskih ostvarenja iz te zemlje snimljenih u poslednjih deset godina, po izboru dugogodišnjeg direktora Irskog filmskog odbora Simona Perija.

Najavljeni su i ciklusi "Motovunski kratki", "Kino Remetinec" koji predstavlja filmove na zatvorske teme, ciklus muzičkih dokumentaraca i drugi programi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online