Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.05.2011.
20:48
RTS A

"O, Gringo!" za početak, "Buđenje" za kraj

Premijera filma Darka Bajića "O, Gringo!“ u Centru "Sava“ otvoriće četvrti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks. Od 4. do 11. maja biće prikazano 80 dokumentarnih ostvarenja, a kraj smotre označiće projekcija "Buđenje“, autorke Irene Fabri.

Scena iz filma "Buđenje"
 

Četvrto izdanje festivala Beldoks (Beldocs) započeće 4. maja premijernim prikazivanjem filma Darka Bajića O, Gringo! u Centru "Sava", a kraj će biti označen projekcijom, takođe, srpskog dokumentarca Buđenje, mlade autorke Irene Fabri.

U selekciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, koji traje od 4. do 11. maja, biće predstavljeno osamdeset novih filmova, od kojih će svaki nepobitno ili oduševiti ili fascinirati, navode organizatori.

Osim u Centru "Sava", dva takmičarska i četiri revijalna programa održaće se, uz tribine i radionice, i u Domu omladine, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture "Studentski grad", Centru za kulturnu dekontaminaciju i Dvorani kulturnog centra.

Ulaznice koštaju 300 dinara za u Centru "Sava", a od 100 do 150 dinara za druge sale, uz popust za kupovinu kompleta.

U cilju afirmacije domaćeg stvaralaštva, prvi put će biti organizovan takmičarski program srpskog dokumentarnog filma.

Međunarodni festival dokumentarnog filma
 

"Buđenje" za kraj

Poslednjeg dana smotre na programu je dugometražni dokumentarac Buđenje, koji, prema rečima rediteljka Irene Fabri, predstavlja mali omnibus o mladima u Srbiji i njihovom viđenju naše stvarnosti.

Priča je sastavljena od video dnevnika troje mladih ljudi, koji nisu istomišljenici i kreću se u različitim krugovima. To su studentkinja kamere Marija, istoričar umetnosti Vladimir i student diplomatije na Fakultetu političkih nauka Bane.

Rediteljka je, u izjavi za novinske agencije, naglasila da su ti mladi ljudi dobili zadatak u trenutku kada je Srbija ulazila na belu Šengen listu da snimaju svoj svakodnevni život, da bi se pokazalo šta se dešava sa mladim ljudima u Srbiji koja je u tranziciji već dugo.

Komentarišući sliku mlađe generacije koju pruža dokumentarac, Irena Fabri ocenila je da preovlađuje utisak da su mladi letargični u odnosu na kolektivnu situaciju, zato što nemaju izbor.

Fabri je ukazala da se nameću pitanja šta će u budućnosti biti sa tim mladim ljudima ako toliko beže od stvarnosti, da li oni mogu da utiču na stvarnost i kako sebe mogu da pozicioniraju da bi se osećali normalno u ovoj sredini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online