Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.03.2011.
16:40
Beta A

Počinje 58. Festival kratkog metra

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 58. po redu, na kojem će, u takmičarskoj selekciji, biti prikazano 29 domaćih i 44 inostrana ostvarenja, biće otvoren sutra uveče u Domu omladine Beograda.

Glavni akter jednog od filmova
 

Festival čiji je ovogodišnji moto "Enjoy" (Uživaj) biće otvoren projekcijom filmova "Jugo" Mine Dukić i "Rastanak" Irene Škorić.

"Jugo" je polučasovni igrano-dokumentarni film koji kroz sudbine raznih ljudi pokušava da rasvetli fenomen "jugo" automobila, u periodu od 1980. do 2008. godine, tokom kojeg je trajala njegova proizvodnja.

Glavni protagonista filma "Rastanak" hrvatske rediteljke Irene Škorić jeste još jedan četvorotočkaš opštepoznat na prostoru nekadašnje Jugoslavije - "zastava 101", odnosno "stojadin".

Nakon filmskog bloka o legendama kragujevačke auto-industrije, biće prikazan i film "Bijelo dugme" Igora Stoimenova, dokumentarac koji otkriva kako se vrlo bivša Jugoslavija, kao komunistička zemlja, nosila s uticajima zapadne pop kulture.

Filmovi će se takmičiti u kategorijama za dokumentarni, animnirani, kratki igrani i eskeprimentalni film, a projekcije će biti održavane u Domu omladine Beograada, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Nagrada za životno delo ovogodišnjeg festivala pripala je posthumno filmskom kritičaru, teoretičaru i autoru Ranku Munitiću (1943-2009).

Ukupan fond za nagrade je 15.000 evra, a o njima će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Irena Škorić, Vladimir Blaževski, Milorad Glušica, Ventura Dural i Rajner Kepl.

Pobednici će biti proglašeni na zatvaranju festivala 3. aprila.

Specijalni programi biće "Fokus Iran", "Fokus Palestina", "Portugalska animacija" i "Hrvatsko proljeće u Beogradu", priređeno u saradnji s ambasadom Hrvatske, u okviru kojeg će se predstaviti mladi hrvatski autori sa svojim kratkim i dokumentarnim filmovima.

Organizatori su najavili da će prateći program "Nova svetlost - novi razgovori" osim "već tradicionalnog takmičenja filmova snimljenih mobilnim telefonima i drugim sredstvima nuditi interaktivan dijalog radoznalih mladih intelektualaca iz Beograda i Prištine".

Među filmovima koje su organizatori festivala posebno izdvojili jeste i dokumentarac "Skriveno zlo" Danka Vasovića o bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i nacističkom zločincu Kurtu Valdhajmu (Waldheim), koji će imati evropsku premijeru.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma organizuje direkcija FEST-a, osnivač je grad Beograd, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije.

Četvrtak 21.07.2011. 20:44
lepo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online