Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.02.2011.
13:01
Z. Tmušić - Vesti A

Priča o Srbinu na koga je Bosna ponosna

Srpski reditelj Srdan Golubović (38) počinje ovih dana u Trebinju snimanje filma "Krugovi", inspirisanog herojskim činom Srbina Srđana Aleksića (26) iz Trebinja, koji je tokom rata u Bosni smrtno stradao braneći od pijanih rezervista prijatelja, Bošnjaka Alena Glavovića.

Sudeći po scanariju, glumačkom sastavu, ambicijama reditelja i pozitivnoj atmosferi u Trebinju tokom kastinga i priprema za početak snimanja, mnogi veruju da će filmska priča o ratnom herojstvu mladog Srbina, čijim se imenom već zovu mnoge ulice i trgovi širom Bosne i Srbije, osvojiti publiku širom sveta.

Inspirisao umetnike: Srđan Aleksić

- Radnja ovog filma, inspirisana istinitim događajem i smeštena u ratom zahvaćenoj BiH, govori o posledicama herojskog postupka srpskog vojnika Marka, kojeg ubijaju, jer štiti bošnjačkog civila Harisa. Ono čime se ja u "Krugovima" bavim je pitanje - da li danas herojstvo ima smisla? Da li je u svim užasima rata bilo usamljenih slučajeva ljudskosti? Mislim da jeste - kaže reditelj Golubović.

Priča o humanosti: Milan Stojanović, direktor filma

Direktor filma Milan Stojanović kaže da je u pitanju priča o humanosti, praštanju i duši jednog naroda koji je dugo godina predstavljan u lošem svetlu.

U filmu će, pored ostalih, biti angažovani Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Aleksandar Berček, Hristina Popović i hrvatski glumac Leon Lučev.


- Tehnički deo ekipe "Krugova" već je okončao kasting za statiste u Trebinju, na koji se javilo više od 300 Trebinjaca, a u gradu i okolini su u toku tehničke pripreme uoči snimanja.

U Trebinju smo na svakom koraku naišli na fantastičnu podršku za snimanje ovog filma - kaže Stojanović.


Snimanje zvanično počinje 16. februara i trajaće četiri nedelje. Stojanović kaže da se ekipa potom seli u Nemačku, gde će raditi tri nedelje u malom gradu Hale, a potom se svi vraćaju u Beograd na završetak snimanja.


- Kompletna slika za film će biti okončana početkom maja, a premijera bi mogla bi da bude krajem ove ili početkom naredne godine - najavljuje Stojanović.

Nagrađen scenario


Prema tvrdnji direktora filma "Krugovi", Milana Stojanovića, ovaj projekat se finansira iz filmskih fondova iz Nemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, a podržao ga je i "Euroimage" - Evropski fonda za razvoj filma, kao i Atelje pri Kanskom festivalu.


- Scenario filma "Krugovi" već je nagrađivan, njegovo snimanje podržano je sa mnogih strana, a sve je to za nas veliko priznanje i velika obaveza da na najbolji način završimo ovaj projekat - kaže Stojanović.


Srđan Aleksić bio je glumac amater i plivačka nada bivše Jugoslavije. U ratu je bio pripadnik vojske Republike Srpske. 

Prema zvaničnim izveštajima 21. janura 1993. godine, grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala je osobe na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Bošnjak Alen Glavović počeli su da ga maltretiraju i tuku.

Tada je Srđan priskočio u pomoć Glavoviću, koji je pobegao, a četvorica vojnika su kundacima pušaka pretukli Srđana i ostavili ga da bez svesti u lokvi krvi leži na pločniku. Šest dana kasnije on je preminuo u trebinjskoj bolnici.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine poseti Trebinje, Srđanov grob, njegovog oca i svaki put prizna: "Do kraja života dolaziću na Srđanov grob i zahvaljujem mu za ono što je učinio za mene". Rade Aleksić, otac stradalog vojnika u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost."
 

Radost i tuga

 

Za ponos ocu: Srđan Aleksić pre rata

Novi Sad, Pančevo, Foča, Sarajevo, Trebinje, Bjeljina i Tuzla, samo su neki od gradova iz Srbije i Bosne čiji trgovi i ulice nose ime Srđana Aleksića kome je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

 

Njegov otac Rade kaže da je ponosan na herojstvo svog sina i da se jednako raduje svakoj njegovoj novoj ulici i svakoj lepoj reči o njemu.


- Kada čujem kako hvale mog sina, zadrhti mi srce, krene mi suza, ne znam da li bi tugovao ili se radovao.

 

Svoju bol naučio sam nositi sam, a dobortu deliti sa drugima - kaže Rade Aleksić, priznajući da se neizmerno raduje početku snimanja filma o svom sinu.

Ponedeljak 14.02.2011. 13:11
убица и јајара је било увијек и у свим ратовима па и овом,многи су се крили иза патроитизма а уствари су пљачкали и убијали, мога оца замало да нису убили што је муслиманском заробљенику дао цигарету. срђан је примјер српског витештва!
Ponedeljak 14.02.2011. 13:11
Najveci heroji su ljudi koji stite slabije od sebe,kao i druge ljude od sebe samoga.Slava ti Srdjane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online