Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.10.2009.
04:13
Politika A

Kurdski film nagrađen u Pusanu

Festivalski Gran pri, kao i nagradu međunarodnog žirija kritike, osvojio je irački film "Početni udarac” kurdskog reditelja Šavkata Amina Korkija. Festivalski žiri predvodio je francuski režiser Žan-Žak Beneks (Jean-Jacques Beineix), režiser kultnog filma Beti Blu.

Šavkat Amin Korki, dobitnik glavne nagrade festivala u Pusanu za film "Početni udarac"

Pobednički film je realistička, iznenađujuća i poetska priča koja govori o nesigurnom i teškom izbegličkom životu zajednice iračkih Kurda, smeštenih da preživljavaju na jednom oronulom fudbalskom stadionu. Ovaj mali, crno-beli film, pun je imaginacije, snage i rediteljske dovitljivosti da snažnu želju za životom i opstankom oslikava kroz mobilizaciju izbeglica različitih etničkih korena, u organizaciji fudbalskog meča.

Drugu nagradu osvojio je debitantski film "Ja sam u nevolji” mladog južnokorejskog reditelja Sang Min Soa, suptilna, zabavna a duboka komedija o trećerazrednom poeti koji je zauvek zakasnio da se uključi u svakodnevni radni život.

Glavnim laureatima nagrade su uručene na velelepnoj ceremoniji zatvaranja festivala, upriličenoj pod otvorenim nebom na trgu, u oblasti Nampo-Dong, na koji su stali oko pet hiljada stolica i najduži crveni tepih na svetu.

Kosta Gavras, dobitnik nagrade za izuzetan doprinos svetskom filmu

Ličnosti u žiži ove godine su bili grčko-francuski reditelj Kosta Gavras, italijanski majstor horora Dario Arđento, kultni honkonški reditelj Džoni To i kineski autor Đija Žang Ke. Svi oni su u Pusanu predstavili i svoje najnovije filmove i održali izuzetno posećene master klase.


Festivalska nagrada za izuzetan doprinos svetskom filmu dodeljena je ove godine vremešnom grčko-francuskom režiseru Kosti Gavrasu.

U glavnom takmičarskom programu 14. Pusanskog festivala koji je ove godine trajao od 8. do 16. oktobra bilo je prikazano 12 filmova iz 11 azijskih zemalja, a zajednička karakteristika im je ta što je svaki od njih omogućio gledaocima suočavanje sa važećim društvenim normama kroz svetovne aspekte života.

Goran Paskaljević je na festivalu u Pusanu učestvovao svojim novim filmom "Medeni Mesec"
Inače, "azijski Kan”, kako iz milošte nazivaju ovaj najveći i najznačajniji azijski festival, ove godine je ponudio čak 355 filmova iz celog sveta od kojih je 98 imalo u Pusanu svetsku premijeru, a 46 međunarodnu.

Među prikazanim evropskim filmovima na izuzetno dobar prijem naišao je i srpsko-albanski film "Medeni mesec” Gorana Paskaljevića, a među filmovima iz našeg regiona našao se i slovenački film „Slovenka” Damjana Kozolea, kao i albanski film "Živi!” Artana Minarolija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online